Budowa zaświatów i odprowadzanie dusz miłością.

Rozwój nauki, naukowe ciekawostki, pseudo i paranauki. Sprytne i ciekawe rzeczy, badania i doswiadczenia.. Pisz o swoich zainteresowaniach.

Re: Budowa zaświatów i odprowadzanie dusz miłością.

Postautor: danut » 12 gru 2015, 10:34

Achill pisze:a ja w tym wypadku poprę Mirka. i ponowię pytanie, skąd ta dodatkowa energia?
nic w przyrodzie nie powstaje ot tak sobie, musi być jakas przyczyna a energia nie może powstawac z niczego lecz na dodze wskazanych procesów fizycznych. Zatem skąd ta dodatkowa energia potrzebna do przeniesienia informacji miałaby się wziąć?

Nie, pytanie powinno brzmieć - co to za zjawiska, które pozwalają przenosić informacje. I tu masz coś o tym

http://www.deon.pl/po-godzinach/nauka-- ... nobla.html
danut

Postautor: Achill » 12 gru 2015, 10:54

Wiem jakie chciałem zadac pytanie.

Xsenia pisze:
Kris pisze:Odkrycie które to umożliwi już było dokonane i będzie rozwijane, a pewnie już jest.

Prawda :)
http://tech.wp.pl/kat,1009779,title,Po- ... aid=11619e

jeszcze w kwestii telportacji.
To dość optymistyczne podejście. dziwi mnie tylko, że zapomniano o jednej rzeczy. fizyka kwantowa tyczy się przede wszystkim skali mikro. to ze udało się przerzucić jedna cząstkę z zawartą informacją, nie oznacza jeszcze że uda się skoordynować przerzucenie makabrycznie dużej ilości takich cząsteczek w stanie nienaruszonym dokładnie z punktu A do punktu B.
Druga rzecz to tocząca się dalej dyskusja o materii jako energii. może kwanty sa podatne na taki przesyl energeyczny a co z materia bardziej dostrzegalną że tak się wyraże, na którą odziaływuję siły o wiele wyższe od wartości w mechanice kwantowej.
zycze powodzenia naukowcom, którzy się tym zajmują ale gołym okiem widać jakie problemy trzeba jeszcze rozwiązać aby było to osiągalne. Jak uda się przerzucić choćby dwa atomy jakiegoś związku chemicznego to będzie można mówić o jakimś rzeczywistym kroku w kierunku teleportacji. Dziś? dziś po prostu wykrozystano istniejące prawo fizyczne, cala nasza zaśługa w tym, że udało się przesłać informację. ale wciąż w skali mikro.
Dla mnie wyciąganie wniosków o możliwości telepotacji sa przedwczesne... obowiązuje tu ta sama zasad co przy wspomnianej już dylatacji czasu - skala obiektów determinuje które prawa maja tu większe znaczenie. mechanika kwantowa niestety przegrywa z fizyka tradycyjną w "naszej skali" z prostego powodu sama w sobie jest za słaba. aby sprostać zadaniu przerzucenia naszego ciała w inne miejsce.
Tłumić potrzeby pospolite (...) materialne; stwarzać potrzeby intelektualne i podniosłe. Zmagać się, walczyć (...) za postęp ludzi i światów.(...) Kochać prawdę i sprawiedliwość (...) miłosierdzie, życzliwość, oto tajemnica szczęścia (...) oto obowiązek
Awatar użytkownika
Achill
spirytysta
spirytysta

Postautor: danut » 12 gru 2015, 11:00

Achil a co do poprzedniego pytania, to nośnikiem informacji może być światło. I być może "może kwanty są podatne na taki przesył energetyczny a co z materia bardziej dostrzegalną, że tak się wyrażę, na którą oddziałują siły o wiele wyższe od wartości w mechanice kwantowej". Sam dałeś sobie odpowiedź. :)
danut

Postautor: Achill » 12 gru 2015, 11:04

Danut nie seidze Ci w głowię i nie wiem co chciałaś mi powiedzieć poprzez pogrubienie fragmentu mojego pytania.
tos formułowanie wynikało wprost z treści pytania. Więc albo czegos nie zrozumiałaś albo mechanika kwantowa to jedno wielkie kłamstwo. Więc proszę rozwiń swoja odpowiedź.
Tłumić potrzeby pospolite (...) materialne; stwarzać potrzeby intelektualne i podniosłe. Zmagać się, walczyć (...) za postęp ludzi i światów.(...) Kochać prawdę i sprawiedliwość (...) miłosierdzie, życzliwość, oto tajemnica szczęścia (...) oto obowiązek
Awatar użytkownika
Achill
spirytysta
spirytysta

Postautor: Achill » 12 gru 2015, 11:13

Czy to w ogóle wiesz na czym polegają zjawiska fizyczne? na przejściu z jednego stanu w drugi z wykrozystaniem dostępnej energii.
foton może być nośnikiem informacji. ale bez poczakowej energii np termojądrowej taka cząstka by nawet nie powstała. Czasem piszesz tak jakby to ylo takie pstryk i mamy czastke która ma energię.
nawet w swiecie kwantowym. przeniesienie czastki nie oznacza ze powstaje cos nowego z niczego, tylko, ze zosaje zmieniona jej pozycja w układzie.

powstaje wiec pytanie skad ma być dodatkowa energia potrzebna do przeniesienia dodatkowej informacji?

ps generlaie odnoszę wrażenie że gdyby tylko polowa waszych sugestii była prawdziwa to na swiecie bylibyśmy świadkami samodezintegracji i przypadkowych teloportacji. i "skokowej amnezji" (cos mówisz i nagle myśl ci ucieka do innego mózgu wiec nie wiesz co powiedzieć) :lol:
Awatar użytkownika
Achill
spirytysta
spirytysta

Postautor: danut » 12 gru 2015, 11:20

Śmiejesz się sam z siebie i sam sobie przeczysz, przecież to nie ja napisałam, że informacja sama w sobie to już energia. Tak, trzeba myśleć co się pisze.

Achill -"Czy to w ogóle wiesz na czym polegają zjawiska fizyczne? na przejściu z jednego stanu w drugi z wykorzystaniem dostępnej energii. " w odniesieniu do moich słów -"Przenoszenie informacji odbywa się za pośrednictwem obiektów fizycznych i zjawisk fizycznych zwanych nośnikami informacji". Zjawiska fizyczne to zmiany i procesy zachodzące w przyrodzie przy których wydziela się energia. Nośnikiem może być światło."
Ostatnio zmieniony 12 gru 2015, 11:45 przez danut, łącznie zmieniany 1 raz
danut

Postautor: Achill » 12 gru 2015, 11:43

danut pisze:Śmiejesz się sam z siebie i sam sobie przeczysz, przecież to nie ja napisałam, że informacja sama w sobie to już energia. Tak, trzeba myśleć co się pisze.

nie śmieje się. pytam. taka drobna róznica.
czastka ma w sobie jakąs energie , jeśli dodamy do niej informację to musimy tez nadac odpowiednia energie która pozwoli ją przekazac w konretnym kierunku i o konkretnej wartości. informacja sama w sobie się nie przekaże tam gdzie chcemy.

szkoda, że zasłaniasz się nikogo nie interesującymi nota bene błędnymi wnioskami na mój temat zamiast po prostu odpowiedzieć/wyjaśnić jak Ty to widzisz.
I jeszcze jedno nie twierdze, że w temacie fizyki wiem wszystko, nie zadawałbym bym pytań gdyby tak było.
Awatar użytkownika
Achill
spirytysta
spirytysta

Postautor: danut » 12 gru 2015, 11:51

Nie wyjaśnię Ci jak to działa, nauka na najwyższym poziomie ma z tym problemy, trwają obserwacje na fotonach i wiem że wykorzystuje się przy tym stany splątane, o doświadczeniach naukowców można poczytać. Ja nie umiem pstryk i się teleportować, pstryk i przesyłam ci do głowy moje myśli - wiem, że może to zachodzić za sprawą sił wyższych.
danut

Postautor: Achill » 12 gru 2015, 12:13

danut pisze:Nie wyjaśnię Ci jak to działa, nauka na najwyższym poziomie ma z tym problemy, trwają obserwacje na fotonach i wiem że wykorzystuje się przy tym stany splątane, o doświadczeniach naukowców można poczytać.

ok, odniosłem wrażenie, że opierasz swoje wypowiedzi na jakiejś konkretnej wiedzy, że zostało to już zbadane.

I nie przeczę że telportacja będzie może kiedyś możliwa, ale dziwi mnie po prostu hura optymizm naukowców.
Bo to zadanie na skale zmiany sil grawitacyjnych piłki pingpongowej do takiej wielkoci żeby zaczęła przyciąga Jowisza. ;) (taki zarcik, ale oddający problem)
Ja nie umiem pstryk i się teleportować, pstryk i przesyłam ci do głowy moje myśli -

ok to było lekko ioniczne z mojej strony, ale chodzi mi o to samo co z piłeczką. musielibyśmy przenieść zasady fizyki kwantowej na poziom nie cząstek elementarny a molekularny.
wiem, że może to zachodzić za sprawą sił wyższych.

Mnie chodziło o to i chyba wyraźnie się do tego odniosłem, że pewne procesy fizyczne zaczynają odgrywać znacząca ale tam gdzie wartości innych sa zbyt duże lub zbyt małe - więc ich poszczególne siły nie maja wpływy na to co się dzieje w układzie. na dole mamy fizykę kwantową, potem fizyke tradycjna a potem teorie względności i pokrewne.
Wróćmy do naszej piłeczki od ping ponga znajdującej się na Ziemi oddzialywują różne siły. Piłeczka zakrzywia światło jak każdy iny obiekt, ale jest to tak mikroskopijny odchył i tak bliski 0, że nie bierze się go nawet pod uwagę w obliczeniach.
tak samo pileczka sklada się atomów które sie wzjamnie przyciągają. w tych z kolei zachodzą procesy kwantowe. Ale sa one za słabe aby teleportować piłeczkę jako całość.
Dlatego do przemieszczania piłeczki stosujemy siły które bez problemu wyliczymy za pomocą fizyki tradycyjnej.

Zatem mówiąc o sile wyższej miałem na myśli te prawa fizyki które oddziaływuja silniej w zależności od wielkości obiektu.

Ot tyle.
Jeszcze na zakończenie podkręslę, trzymam kciuki za naukowców i życze sukcesów, ale przed nami daleka droga do sukcesu w tej dziedzinie
Awatar użytkownika
Achill
spirytysta
spirytysta

Postautor: danut » 12 gru 2015, 12:23

Co do optymizmu naukowców - Samo dostrzeżenie tych zjawisk pomimo, że tylko na cząstkach elementarnych i w warunkach laboratoryjnych ma bardzo duże znaczenie dla człowieka. Myśmy to odwiecznie obserwowali w swojej duszy w oparciu o te zjawiska tworzono filozofie i religie, niektórzy wiedzą o tym, że one istnieją i mogą porównać swoje doświadczenia i obserwacje z tymi doświadczeniami i obserwacjami naukowców.
danut

PoprzedniaNastępna

Wróć do Nauka