autor: danut » 18 gru 2015, 13:29
Celtowie przez współgranie z przyrodą i np. odszukiwanie miejsc "mocy" umieli czytać więcej i łączyć się z całością, ale ta wiedza została zagubiona przez ich chciwość i żądzę władzy i wyszukiwanie sobie królów- bogów. To przez to dopuszczano się krwawych rytuałów, mordów i na tronach sadzano "rozpłodowych" mężczyzn z ich matronami. Królowie byli ojcami większości dzieci kobiet mu poddanych i to oni ogłaszali się bogami. Sex, żądza władzy i mordy to kolebka cywilizacji i dotyczy pochodzenia wszystkich ludzi na Ziemi, gdyż we wszystkich starych wierzeniach mamy omal to samo. I w obliczu tego aż dziwne wydają się pytania niektórych - gdzie ten grzech pierworodny i czym człowiek zawinił. Druidzi łączyli się z innymi rzeczywistościami jako całością emitowanych obrazów, bez podziału na świat roślin, zwierząt i ludzi podobnie jak szamani, ale być może posiadali tę zdolność zanim została ona wyparta zbytnim kierowaniem uwagi na sprawy doczesne i przez wywyższenie człowieka z posadzeniem go niesłusznym na tronie - choć nikt nie dał mu takiej władzy. Wtedy druid i król stanęli na szczycie władzy i tak byli traktowani. U Celtów mamy jeszcze inny rytuał jak podcinanie gardeł i wróżenie z krwi i wnętrzności, choć nie wiem, czy tak wymierzano tylko kary niepokornym, czy składano w ten sposób ofiary z ludzi dla wymyślonych przez siebie bogów, bo podobnie jak w mitologi greckiej bogowie mieli ukarać Prometeusza, przykuwano ludzi do skały na pożarcie orłów i sępów. Ludzi tych zamykano w klatkach z patyków i to je przywiązywano do skały. W widzeniu mojego męża na starożytnym ołtarzu byliśmy obydwoje przywiązani do pala linami z jakiejś trawy. Kapłan podał nóż z rękojeścią, na której wyrzeźbione były jakieś znaki i rozkazał podciąć nam sobie żyły. Było to jakieś ofiarowanie, bo okrążeni byliśmy w koło przez przystrojony odświętnie i śpiewający tłum ludzi. A nasza krew miała byc zbierana do jakiejś misy. Mąż uczynił według ich woli, a ja byłam zbyt sprytna i przechytrzyłam ich biorąc ten nóż do ręki i przecinając nim liny, którymi byłam przywiązana. Udało mi się również uciec do lasu. Moje rodzinne miejsce o rzut beretem jest miejscem pobytu Celtów, a nawet miejscem składania takich ofiar. Ciekawe jest to, że oni wybierali do tego skały według specjalnego położenia ich względem słońca i księżyca. Ta skała to jedyny o takich właściwościach Diabelski Kamień w Polsce.