danut pisze:Powtórzę zatem raz jeszcze, co jest wizytówką naszych czasów, wysoka moralność? To gdzie, kiedy i w czym ona się przejawia?
Tym pytanie sama narobiłaś sobie wstydu, bo nie zrozumiałaś tego co Ci pisałem. Kiedy mówiłem z Nataszą o wysokiej moralności? Przestań sobie dopowiadać.
Pisałem, że moralność rozwija się razem z nami, więc inna była moralność dwa tysiące lat temu, a inna jest teraz, z tego można łatwo wywnioskować, że inni byliśmy kiedyś, a inni jesteśmy teraz. Natasza napisała, że moralność jest wizytówką naszych czasów i można to rozumieć na dwa sposoby:
a) Naszych czasów czyli teraz, XXI wieku.
b) Naszych czasów, jako zdanie uniwersalne, że moralność jest wizytówką starych czasów, aktualnych, przyszłych.
Czyli że to, jaką posiadamy moralność, inaczej o nas świadczy. Dwa tysiące lat temu dałabyś wizytówkę moralności w postaci "No, my tu obcinamy ręce za kradzież", co świadczy raczej o niskiej moralności. Jakbyś teraz dała wizytówkę, to mogłaby być w postaci "Nie tolerujemy kary śmierci", która się różni od starej wizytówki. Jaka jest wizytówka, tak Cię będą postrzegać.
Naprawdę muszę Ci tłumaczyć metaforę Nataszy?