Budowa zaświatów i odprowadzanie dusz miłością.

Rozwój nauki, naukowe ciekawostki, pseudo i paranauki. Sprytne i ciekawe rzeczy, badania i doswiadczenia.. Pisz o swoich zainteresowaniach.

Re: Budowa zaświatów i odprowadzanie dusz miłością.

Postautor: danut » 02 wrz 2016, 13:15

Mirku, prezentujesz po prostu katastrofalne rozumowanie słów napisanych, brak mi słów.
danut

Postautor: Mirek » 02 wrz 2016, 13:19

To się śmiej, ja Ci nie bronię :) Zło nie istnieje samo z siebie, to po pierwsze, a po drugie, próba zmniejszenia zła po przez jego fałszowanie jak to określasz, polega na zwalczaniu zła złem. I to jest cała filozofia.
„Osądzanie, obrazy i jakakolwiek wewnętrzna agresja wobec siebie jest ukrytym życzeniem sobie śmireci."
Awatar użytkownika
Mirek

Postautor: danut » 02 wrz 2016, 13:20

Dobra, dobra a masło jest maślane. Bo nie ma w moim zdaniu ani słowa o sposobie zwalczania zła, a jest o jego istocie. Trzymaj się tego co jest napisane a nie przekształcone według Twojego "widzi mi się", bo to jest bardzo niekulturalne.
danut

Postautor: Kris » 02 wrz 2016, 15:40

Może spytaj się czy wie co to takiego kultura i co on ma wspólnego z trollem, bo mimo wielkich starań nie znalazłem pomiędzy nimi różnicy.
Ale może to tylko ja. :lol: .
Żeby nie mnożyć postów dopiszę jeszcze wierszyk o przyszłości.
Czy mówi prawdę?
To już sami sprawdzajcie.

Czy to troll czy inne diablisko
Ich koniec jest już blisko.
Nim minie jedno dziesięciolecie
Czarusiów na Ziemi nie znajdziecie.
Wszyscy o nich zapomną
Do wieczerzy z miłością usiądą.
Nie ma rzeczy nie możliwych, poza tym wszystko jest możliwe.
Kris

Postautor: danut » 02 wrz 2016, 20:33

Musi dojść do takiego oddzielenia bo inaczej spokoju, harmonii, piękna i dobra nie będzie. Zło hamuje tylko ten postęp i rozwój.
danut

Postautor: Mirek » 02 wrz 2016, 20:41

Zło broni się przed tym co nadchodzi. Ludzie, którzy karmią te twory chcą za wszelką cenę obronić stary świat.
„Osądzanie, obrazy i jakakolwiek wewnętrzna agresja wobec siebie jest ukrytym życzeniem sobie śmireci."
Awatar użytkownika
Mirek

Postautor: danut » 02 wrz 2016, 20:44

Mirek pisze:Zło broni się przed tym co nadchodzi. Ludzie, którzy karmią te twory chcą za wszelką cenę obronić stary świat.

Też odnoszę takie wrażenie.
danut

Postautor: Xsenia » 02 wrz 2016, 23:14

Wszystko ślicznie :twisted: . Pomordować :twisted: , wymordować tych złych :twisted: i zostaniemy tylko my grzeczni, śliczni i piękni i będziemy mieć spokój i miłość. :? To ci inni nam szkodzą, to ci inni są winni, to ci inni POWINNI umrzeć.
Boże jakież niezakłamanie. Widzisz i nie grzmisz. :evil:
Trochę pokory i wglądu we własne sprawki by się przydało, bo jeszcze ktoś na górze uzna, że to wy jesteście tymi złymi i to was trzeba usunąć z tego świata by ci naprawdę dobrzy mogli pozostać i rozwijać sie w miłości. :?
Wyznaję zasadę Sokratesa - "wiem, że nic nie wiem". :)
Awatar użytkownika
Xsenia
Moderator forum.

Postautor: danut » 02 wrz 2016, 23:21

Xseniu - zło musi zniknąć, a ono przejawia się w ludzkich zachowaniach to jest fakt, tylko gdy ludzie/my uspoko-ją/- imy się, przestan -ą/ - iemy zło przejawiać i rozsiewać to znaczy, że mu-szą/-simy wraz z nim zniknąć? Czy trzyma ich/nas przy życiu - samo zło - no chyba nie? Chyba, że znajdzie się naprawdę w naszej rzeczywistości taki ktoś? A jeśliby był to wtedy to samo zło doprowadzi go do samounicestwienia, gdyż ono nie daje życia, a nie będzie miał już skąd zaczerpnąć tej energii, gdy inni swojej zaczną bronic i mu jej nie oddadzą, gdy inni będą umieć prawdziwie rozpoznać zło od dobra i przestaną je karmić.
danut

Postautor: Xsenia » 03 wrz 2016, 00:00

Dużo piszesz o ZŁU Danut. Ale kto ocenia co jest złem, a co nim nie jest? Moralność każdy ma inną, to która moralność będzie brana pod uwagę? Co to jest zło? kto je ustala?
Piszesz "Zło musi zniknąć". A ja się pytam, "jakie zło?".

Pytasz się, czy składamy się tylko ze zła, skoro mamy umierać, gdy ono zniknie. A ja powiem tak: składasz się i z dobra, i ze zła, gdy zniknie zło, to zniknie połowa ciebie. Czy byłabyś tym kim jesteś, gdyby zabrakło połowy ciebie?
Nie ma ludzi idealnych, a nam jeszcze naprawdę bardzo daleko do tych tylko dobrych :)
Zamiast wiec tak głośno krzyczeć o likwidowaniu zła (choć każda likwidacja czegokolwiek jest złem), może warto by był zaakceptować tą ciemną stronę siebie i nie walczyć sama ze sobą.
Wyznaję zasadę Sokratesa - "wiem, że nic nie wiem". :)
Awatar użytkownika
Xsenia
Moderator forum.

PoprzedniaNastępna

Wróć do Nauka