Medytacja

Re: Medytacja

Postautor: Luperci Faviani » 11 gru 2010, 17:47

Kiedyś Sigmę wywołamy :D
Luperci Faviani - życie jest niczym, wieczność jest wszystkim.
La certitude est une autre dimension de la croyance.
Awatar użytkownika
Luperci Faviani

Postautor: sigma » 11 gru 2010, 18:55

Ja po naszym ostatnim szkoleniu środowym poddałem to co tu piszę pogłębionej refleksji i doszedłem do wniosku że nie będę się już wpisywał offtopowo. Forum (i cały portal) jest spirytystyczne, spirytyzm mnie interesuje, własne poglądy mogę przecież zachować niekoniecznie je wyrażając ...

Ogrom pracy, głównie chyba Konrada wspieranego przez C87, raczej skłania do zachowania tu porządku :).

Przeczytałem całą KD, rzeczywiście nic tam chyba nie ma o medytacji ...
Piotr

Kto zwycięża innych, jest silny. Kto zwycięża siebie, jest wielki.
sigma

Postautor: sigma » 11 gru 2010, 18:58

Nikita pisze: ... moze trzeba wywolac jakiegos ducha z Tybetu`?

Luperci Faviani pisze:Kiedyś Sigmę wywołamy :D

Póki co, istnieję w realu.
Piotr

sigma

Postautor: atalia » 11 gru 2010, 19:35

TAM jesteśmy 100% bardziej realni niz tutaj...
atalia
spirytystka
spirytystka

Postautor: Luperci Faviani » 11 gru 2010, 20:48

atalia pisze:TAM jesteśmy 100% bardziej realni niz tutaj...

Czasami można się pogubić... :o
Luperci Faviani - życie jest niczym, wieczność jest wszystkim.
La certitude est une autre dimension de la croyance.
Awatar użytkownika
Luperci Faviani

Postautor: atalia » 11 gru 2010, 21:17

Chyba nie do konca rozumiem,co masz na mysli. :?:
atalia
spirytystka
spirytystka

Postautor: Nikita » 11 gru 2010, 23:29

Sigma o co chodzi? Co to znaczy oftopowo?

Czy na tym forum nalezy pisac tylko na temat spirytyzmu?
Nikita
Sympatyk spirytyzmu

Postautor: konrad » 12 gru 2010, 01:02

Nie zgadzam się z sigmą. Choć forum jest spirytystyczne, jest w nim miejsce na wszystkie tematy, które powiązane są w mniejszym lub większym stopniu z tematyką rozwoju duchowego, życia po śmierci itp. Poruszenie tematu medytacji jest bardzo ważne. Ja z jednej strony cieszę się, że mogłem poznać punkt widzenia sigmy, który jest taką małą cegiełką dla mnie do zrozumienia buddyzmu, z drugiej strony miałem okazję przedstawić mój punkt widzenia, który jak myślę, pokrywa się ze spirytyzmem.

A co do wywoływania sigmy... Ja bym raczej wolał wywołać LF, bo sigmę widuję raz na jakiś czas i nie mam potrzeby, by go wywoływać. LF natomiast ostatnio widziałem dawno temu, bo się nie materializuje, a obszerne niekiedy przekazy otrzymywane drogą psychotelefoniczną są w sumie niewystarczające na dłuższą metę :D Musimy pokombinować, żeby jakoś w wakacje zorganizować zlot spirytystów... Tam będziemy mogli pogadać do woli :D
Awatar użytkownika
konrad
spirytysta
spirytysta

Postautor: sigma » 12 gru 2010, 08:05

Nikita pisze:Sigma o co chodzi? Co to znaczy oftopowo?

Czy na tym forum nalezy pisac tylko na temat spirytyzmu?

Nauczyciele buddyjscy przybywający do Ameryki Północnej i Europy Zachodniej od drugiej połowy lat 50-tych ubiegłego wieku między innymi zajmowali się odnajdywaniem dróg wiodących mieszkańców Ameryki i Europy do natury Buddy. W tym celu jedni studiowali literaturę, drudzy filozofię a inni jeszcze starali się spotkać jak najwięcej osób otwartych.

Z tego co wiem to starannie unikali sugestii że im, jako Azjatom, jest bliżej do natury Buddy. Podkreślali zaś że w rzeczywistości Ameryki i Europy widzą wiele osób prawdziwie urzeczywistnionych. I raczej starali się dostosować do mentalności Zachodu, zmieniali swoje utrwalone przez wieki metody nauczania co spotykało się nieraz z ostrym protestem ich mistrzów duchowych śledzących rozwój wydarzeń z dalekiej Azji, ludzi starych ale o często przenikliwym umyśle.

Dopóki nie przeczytałem Księgi Duchów przypuszczałem że spirytyzm musi mieć związek z medytacją i być takim właśnie śladem drogi do natury Buddy właściwym dla Zachodu. Po przeczytaniu Księgi Duchów, gdzie chyba w ogóle nie ma nic o medytacji (pominąłem dwa rozdziały bo są dla mnie za trudne), musiałem odpowiedzieć sobie na pytanie w jakiej mierze właściwie wpisuję się tu zgodnie z tematyką forum.

:)

konrad pisze:Nie zgadzam się z sigmą. Choć forum jest spirytystyczne, jest w nim miejsce na wszystkie tematy, które powiązane są w mniejszym lub większym stopniu z tematyką rozwoju duchowego, życia po śmierci itp. ...

Dzięki za kurtuazję, wniosków staram się nie wyciągać zbyt pochopnie ale raz wyciągnięte posiadają charakter dość trwały ...

:)
Piotr

sigma

Postautor: jb3 » 12 gru 2010, 09:24

.
Ostatnio zmieniony 19 mar 2011, 11:04 przez jb3, łącznie zmieniany 1 raz
jb3

PoprzedniaNastępna

Wróć do Księga Duchów