Islam

Nasze przemyślenia na temat filozofii, religii i związków wyznaniowych. Podobieństwa i różnice do spirytyzmu. Co nas intryguje, ciekawi, co budzi wątpliwości...

Re: Islam

Postautor: Krzysztoff » 16 lis 2015, 09:53

Xsenia pisze:
Krzysztoff pisze:Jezus powiedział "Kto mieczem wojuje od miecza ginie" i myślę że ta prawda się urzeczywistni w najbliższych miesiącach, latach

Na fanatyków nie tylko miecz jest rozwiązaniem Krzysiu :)

nie wiem co jest rozwiązaniem ale to jest uniwersalna zasada przyczyny i skutku, ten kto stosuje przemoc będzie tej przemocy też doświadczał
Krzysztoff
Moderator forum
Moderator forum

Postautor: Mirek » 16 lis 2015, 12:28

Rozwiązani dał nam Chrystus, którego lubisz Krzysztofie cytować.
To jest najlepsze rozwiązanie na każdą sytuację:
"Będziesz miłował Pana Boga twego z całego serca twego, z całej duszy twojej, ze wszystkich sil twoich i ze wszystkiej myśli twojej, a bliźniego twego, jak siebie samego". (Łk 10,27).
„Osądzanie, obrazy i jakakolwiek wewnętrzna agresja wobec siebie jest ukrytym życzeniem sobie śmireci."
Awatar użytkownika
Mirek

Postautor: Nikita » 16 lis 2015, 13:02

no wlasnie...a muzulmanin jest tak samo naszym bliznim jak chrzescijanin czy buddysta czy ateista... :D
Nikita
Sympatyk spirytyzmu

Postautor: atalia » 16 lis 2015, 13:25

Terrorysta też?
atalia
spirytystka
spirytystka

Postautor: Nikita » 16 lis 2015, 13:45

Atalio tak samo jak ty jestem zszokowana tym co sie dzieje...ale naprawde boje sie, ze teraz ludzie zaczna osadzac caly islam...a przeciez muzulmanin wcale nie musi rownac sie terroryscie , prawda? tylko o to mi chodzi. Ja mieszkam jeszcze blizje Francji niz Ty wiec tez sie boje bo byc moze przeniesie
sie to takze do Niemiec.... Zdaje sobie sprawe , ze przemoc rodzi przemoc i jezeli teraz Francja zbombardowala w niedziele panstwo islamskie to mozna sie spodziewac, ze nastepnym krokiem beda nastepne ataki terrorystyczne...jak wyjsc z tego kotla? Krzysztof Jackowski juz od lat przewiduje wojne...i boje sie, ze z tego zrodzi sie naprawde wojna....i chyba nikt tego nie chce?
Nikita
Sympatyk spirytyzmu

Postautor: atalia » 16 lis 2015, 13:59

Nikito, wojna już jest, oczywiście nie w znaczeniu tradycyjnej wojny z działaniami zbrojnymi i przemarszami wojsk, tylko jest to tzw. wojna hybrydowa, o której niby nikt nie wie, że jest, bo nikt jej nie wypowiedział , a jest. Głównym sposobem działania jest w niej terroryzm oraz akcje zakulisowe.
atalia
spirytystka
spirytystka

Postautor: stefan12 » 16 lis 2015, 14:00

I zabijajcie ich, gdziekolwiek ich spotkacie, i wypędzajcie ich, skąd oni was wypędzili – Prześladowanie jest gorsze niż zabicie. – I nie zwalczajcie ich przy świętym Meczecie, dopóki oni nie będą was tam zwalczać. Gdziekolwiek oni będą walczyć przeciw wam, zabijajcie ich! – Taka jest odpłata niewiernym!

Koran 2:191

W Koranie jest wiele wezwań do walki z innowiercami, jak również wezwań by szerzyć islam, aż do opanowania całego świata.
Każdy muzułmanin powinien realizować zapisy Koranu, jak również naśladować proroka Mahometa, a jego życie zostało opisane w sunnach.

A co robił Mahomet za swojego życia? Napadał na karawany, mordował, podbijał nowe terytoria.
Poza tym miał kilka żon i wiele niewolnic seksualnych.
A jedną ze swoich żon poślubił w wieku 6 lat, a rozpoczął współżycie jak miała lat 9.

W Koranie jest zapisana zasada tzw. "takija" tzn. pozwolenie na mówienie nieprawdy, oszustwo, spisek w celu ochrony wiary islamskiej, lub ukrycia prawdziwych zamiarów.
Poza tym Koran wprowadza podwójne standardy. Muzułmaninowi nie wolno zabijać, kraść, czy też gwałcić - ALE odnosi się to do muzułmanów.
Ta ochrona nie obejmuję już innowierców.

W Koranie można znaleźć wiele sprzecznych tez, jedne głoszą miłość i tolerancję, a inne nawołują do wojny i zabijania. A wzięło się to z tego, że wraz z działalnością Mahometa, zmieniła się jego strategią.
Tak więc najpierw Allah objawiał mu pokojowe treści, a gdy te nie przynosiły mu sukcesów w rozprzestrzenianiu religii, zmienił strategię na ofensywną.
W Koranie obowiązuje zasada interpretacji, zgodnie z którą, z pośród sprzecznych zapisów, ważność zachowuje ten objawiony później. A późniejsze były te agresywne objawienia. Została to dla niepoznaki sprytnie porozrzucane w Koranie, ale by móc to rozszyfrować, w każdym rozdziale jest informacja o czasie z którego pochodzi.

Kolejny kwiatek z Koranu:
5:32: „Ten, kto zabił człowieka, który nie popełnił zabójstwa i nie szerzył zgorszenia na ziemi, czyni tak, jakby zabił wszystkich ludzi. A ten, kto przywraca do życia człowieka, czyni tak, jakby przywracał do życia wszystkich ludzi”

Jakież to humanistyczne nieprawdaż? Na pierwszy rzut oka, bo jak już zaczniemy zagłębiać się w szczegóły, to co znaczy ten wyjątek w postaci nie szerzenia zgorszenia:

A zgorszenie w islamie to:
- picie alkoholu
- sporzywanie wieprzowiny
- twierdzenie, że Allah nie jest Bogiem
-twierdzeni, że Mahomet nie był prorokiem
i jeszcze wiele innych.

Czyli zabicie mnie, konsumenta schabowego popitego piwem, nie jest już zabójstwem całego świata.
Awatar użytkownika
stefan12

Postautor: cthulhu87 » 16 lis 2015, 14:46

stefan12 pisze:Czyli zabicie mnie, konsumenta schabowego popitego piwem, nie jest już zabójstwem całego świata.

Zalecam urozmaicenie posiłków, bo sam siebie zabijesz ;)
"Widziałem słynne grody starożytności, spoczywające pod całunem piasku lub kamienia, jak Kartagina, miasta greckie na Sycylii, równinę Rzymu z rozwartymi grobami i śpiące pod popiołem Wezuwiusza snem wieków dwudziestu cmentarze." L. Denis
http://www.ksiazki-spirytystyczne.pl
Awatar użytkownika
cthulhu87
Moderator forum
Moderator forum

Postautor: Mirek » 16 lis 2015, 15:10

atalia pisze:Terrorysta też?

Terrorysta też, nie wiedziałaś?
„Osądzanie, obrazy i jakakolwiek wewnętrzna agresja wobec siebie jest ukrytym życzeniem sobie śmireci."
Awatar użytkownika
Mirek

Postautor: Nikita » 16 lis 2015, 15:29

Jezus dal nam przyklad, ze nalezy kochac wszystkich bez wyjatku takze mordercow, zlodziei i prostytutki....to jest oczywiscie bardzo trudne ale mysle, ze do tego idealu powinnismy dazyc.
Nikita
Sympatyk spirytyzmu

PoprzedniaNastępna

Wróć do Religia i filozofia