Islam

Nasze przemyślenia na temat filozofii, religii i związków wyznaniowych. Podobieństwa i różnice do spirytyzmu. Co nas intryguje, ciekawi, co budzi wątpliwości...

Re: Islam

Postautor: Mirek » 16 lis 2015, 15:37

Gdy w nas nie będzie agresji, to i agresja innych ludzi ustanie.
Jeżeli będziemy postępować jak władze francuskie, to agresja będzie się tylko nasilać.
„Osądzanie, obrazy i jakakolwiek wewnętrzna agresja wobec siebie jest ukrytym życzeniem sobie śmireci."
Awatar użytkownika
Mirek

Postautor: światowid » 16 lis 2015, 16:40

każda religia ogłupia ludzi, i nie chodzi o kwestie boskie, a li tylko o zachowania ich kapłanów, o manipulację, prowokacje i dzielenie ludzkości ze względu na wyzwania.
szkoda wielka że wiara i wiedza naszych przodków została zdeptana.
Awatar użytkownika
światowid

Postautor: cthulhu87 » 16 lis 2015, 22:28

światowid pisze:każda religia ogłupia ludzi, i nie chodzi o kwestie boskie, a li tylko o zachowania ich kapłanów, o manipulację, prowokacje i dzielenie ludzkości ze względu na wyzwania.

No właśnie. Wcześniej czy później zawsze pojawia się podział na "my" i "oni".
Dlatego ważne jest, aby spirytyści nikogo nigdy nie nawracali.
"Widziałem słynne grody starożytności, spoczywające pod całunem piasku lub kamienia, jak Kartagina, miasta greckie na Sycylii, równinę Rzymu z rozwartymi grobami i śpiące pod popiołem Wezuwiusza snem wieków dwudziestu cmentarze." L. Denis
http://www.ksiazki-spirytystyczne.pl
Awatar użytkownika
cthulhu87
Moderator forum
Moderator forum

Postautor: Xsenia » 16 lis 2015, 23:01

Widać Stefan, że nie czytałeś Pisma Świętego :D A tam na co drugiej stronie wzywanie do mordowania niewiernych, gwałcenia kobiet niewiernych, kradzieży ich majątków itp ciekawe zjawiska :) I według słów Boga, to nie było złe, bo wierni walczyli z niewiernymi. Pod tym względem koran niczym się nie różni od Pisma świętego.

Mirek pisze:Gdy w nas nie będzie agresji, to i agresja innych ludzi ustanie.

Ehh Mirku, jak cie będą mordowali, to też będziesz powtarzał, że ty agresywny nie jesteś? Naprawdę myślisz, że skoro ty nie jesteś agresywny, to terroryści się uspokoją i sobie pójdą? Trochę więcej realizmu Mirku.
Wyznaję zasadę Sokratesa - "wiem, że nic nie wiem". :)
Awatar użytkownika
Xsenia
Moderator forum.

Postautor: Mirek » 17 lis 2015, 07:27

Dlaczego maja mnie mordować? Jeżeli nie będę miał wewnętrznej i zewnętrznej agresji to nikt mnie nie będzie mordował, gdyż moja dusz nie będzie potrzebowała programu blokującego.

Obrazek
„Osądzanie, obrazy i jakakolwiek wewnętrzna agresja wobec siebie jest ukrytym życzeniem sobie śmireci."
Awatar użytkownika
Mirek

Postautor: Krzysztoff » 17 lis 2015, 09:46

Davidius pisze: na zachodzie polski znów - okolice WROCŁAW, POZNAŃ, GDAŃSKI, OPOLE jest społeczeństwo polskie bardziej tolerancyjne - otwarte, także POLSKA jest ''podzielona jakby'' na tą Polskę Postępową i KLERYKALNĄ Wschodnią , to takie moje spostrzeżenia .

Niestety spostrzeżenia mylne, na pewno Wrocław nie jest tolerancyjny, to znane w całej Polsce zagłębie nacjonalizmu i faszyzmu. Rasizm i rasistowskie wybryki, incydenty, pobicia to jest tutaj na porządku dziennym
Krzysztoff
Moderator forum
Moderator forum

Postautor: stefan12 » 17 lis 2015, 10:25

Xsenia pisze:Widać Stefan, że nie czytałeś Pisma Świętego :D A tam na co drugiej stronie wzywanie do mordowania niewiernych, gwałcenia kobiet niewiernych, kradzieży ich majątków itp ciekawe zjawiska :) I według słów Boga, to nie było złe, bo wierni walczyli z niewiernymi. Pod tym względem koran niczym się nie różni od Pisma świętego.

Jestem chrześcijaninem, więc czytam Ewangelię czyli naukę Jezusa Chrystusa.
Wskaż mi w niej nawoływania do przemocy.
Awatar użytkownika
stefan12

Postautor: cthulhu87 » 17 lis 2015, 11:00

stefan12 pisze:
Xsenia pisze:Widać Stefan, że nie czytałeś Pisma Świętego :D A tam na co drugiej stronie wzywanie do mordowania niewiernych, gwałcenia kobiet niewiernych, kradzieży ich majątków itp ciekawe zjawiska :) I według słów Boga, to nie było złe, bo wierni walczyli z niewiernymi. Pod tym względem koran niczym się nie różni od Pisma świętego.

Jestem chrześcijaninem, więc czytam Ewangelię czyli naukę Jezusa Chrystusa.
Wskaż mi w niej nawoływania do przemocy.

Taka mała dygresja: Bóg z Ewangelii to ten sam Bóg, który wcześniej wzywał do mordów i terroryzowania wrogów w Starym Testamencie. Możesz tego nie uznawać, ale nie zmienia to faktu, że chrześcijanie nie uważają opowieści starotestamentowych za historie o jakimś innym Bogu.

Nie chodzi oczywiście o to, że Jahwe przed przyjściem Jezusa miał zbrodnicze zapędy, a potem mu się odmieniło... to raczej zrozumienie istoty Boga zmieniło się in plus dzięki Jezusowi. A jak wy, chrześcijanie (w tradycyjnym rozumieniu) godzicie te niewygodne historie z ST z wezwaniem do miłosierdzia w Ewangelii, to już wasz problem ;)
"Widziałem słynne grody starożytności, spoczywające pod całunem piasku lub kamienia, jak Kartagina, miasta greckie na Sycylii, równinę Rzymu z rozwartymi grobami i śpiące pod popiołem Wezuwiusza snem wieków dwudziestu cmentarze." L. Denis
http://www.ksiazki-spirytystyczne.pl
Awatar użytkownika
cthulhu87
Moderator forum
Moderator forum

Postautor: stefan12 » 17 lis 2015, 11:39

Myślę, że nie wszystkie odwołania do Boga w ST były prawdziwe. Komuś mogło się wydawać, że to Bóg do niego przemówił, a nie musiał być to Bóg.
Awatar użytkownika
stefan12

Postautor: danut » 17 lis 2015, 12:48

cthulhu87 poruszyłaś/- eś sedno. Religia chrześcijańska powstała w wyniku działalności Jezusa i wielu sporów i prześladowań Jego uczniów przez władze żydowskie. Myślę, że w efekcie poszło wtedy na ugodę i stąd to pogodzenie czegoś czego tak naprawdę pogodzić się nie da. I ma rację judaizm, że dopomina się o swój Stary Testament. A chrześcijanie mają problem, że tak naprawdę wciąż go się trzymają.
danut

PoprzedniaNastępna

Wróć do Religia i filozofia