Islam

Nasze przemyślenia na temat filozofii, religii i związków wyznaniowych. Podobieństwa i różnice do spirytyzmu. Co nas intryguje, ciekawi, co budzi wątpliwości...

Re: Islam

Postautor: Luperci Faviani » 10 lis 2010, 21:27

Skoda, że w tych filmach nie powiedziano, że Koran nakazuje muzułmanom szanować chrześcijan i żydów, ponieważ są wyznawcami religii objawionych - jak islam!

Daliście się zmanipulować tak samo, jak wielu muzułmanów!

A takich rzeczy dopuścili się chrześcijanie:
http://www.youtube.com/watch?v=Vva7GXnsK1c

Czy mam podać więcej przykładów!?
Luperci Faviani - życie jest niczym, wieczność jest wszystkim.
La certitude est une autre dimension de la croyance.
Awatar użytkownika
Luperci Faviani

Postautor: Voldo » 10 lis 2010, 21:59

Nangaparbat pisze:Wybaczcie ze sie wypowiam

Eeee...?
To jest forum, tutaj właśnie takie rzeczy się robi :P

Nangaparbat pisze:ale uwazam ze wszelkie religie zostaly stworzona przez czlowieka poprzez interpretacje slow duchow wyzszych.

Być może.

Co do interpretacji - tak, to jest największy wróg.
Choćby biblia, i przykład który głęboko mi zapadł w pamięć, zresztą zobaczyłem go podczas czytania Ewangelii wg spirytyzmu...
Jedno przetłumaczenie "powstaną umarli" a drugie "będą żyć ponownie"... Czy jakoś tak. Nie pamiętam dokładnych słów.
Ale sens zdania jest zmieniony kompletnie.
A podobno biblię można przerobić na swoją modłę. Wprost dowolnie. Bo była w takim a nie innym języku pisana.
Tomasz

„Jezus Chrystus nie prosił nas o wiele, nie wymagał od ludzi, by wspinali się na Mount Everest, czy wielce się poświęcali. Prosił nas tylko o to, byśmy kochali drugiego człowieka.” - Chico Xavier

Wiceprzewodniczący PTSS
Przewodniczący Wrocławskiego Oddziału PTSS
tomasz.grabarczyk.spirytyzm@gmail.com
Awatar użytkownika
Voldo
spirytysta
spirytysta

Postautor: atalia » 10 lis 2010, 22:17

Osobom,które twierdzą,ze islam nakazuje zabijać niewiernych,proponowałabym przytoczenie odnośnych fragmentów Koranu,byśmy mogli się o tym przekonać.
Nie znam Koranu,ani nauk Mahometa,ale skoro ktoś tak twierdzi,to musi mieć jakieś solidne podstawy.
Przytoczę tylko przykład tego,co przeróżne odłamy chrześcijanstwa uczyniły z naukami Chrystusa,począwszy od wojen krzyżowych,po wytępienie "heretyków",takich jak katarzy,(czy katarowie),przez świętą inkwizycję,aż po rózne ciemne karty watykańskie,łącznie z walkami o tron papieski.
atalia
spirytystka
spirytystka

Postautor: Nikita » 11 lis 2010, 09:11

Nie czytalam Koranu ale na tych filmach, ktore wam pokazalam wypowiadaja sie ludzie obeznani z tematem...jest tam tez jeden muzulmanin, ktory przeszedl na chrzescijanstwo...wiec on zna koran doglebnie....

Czy wiecie o tym, ze muzulmanin , ktory zmieni wyznanie zostaje skazany na smierc? To wiem od znajomej muzulmanki. Czy to jest wporzadku? Dla mnie to barbarzynskie prawo.

Biblia nie nakazuje zabijania a w koranie jest napisane aby zabijac niewiernych....prowadzic swieta wojne dzihad....i to zreszta widac na siwecie,....gdziekolwiek sa muzulmanie prowadza ten swoj dzihad....
Ciekawe czy ktos z was bronoiacych muzulmanow chcialby zyc w ich swiecie...watpie

Dobrze, ze nasz jan III Sobieski powstrzymal swego czasu Turkow bo bysmy byli emiratem tureckim....
Nikita
Sympatyk spirytyzmu

Postautor: Nikita » 11 lis 2010, 09:11

Spirytyzm bylby tam niemozliwy!!!
Nikita
Sympatyk spirytyzmu

Postautor: Nikita » 11 lis 2010, 09:48

Prosze mnie zle nie zrozumiec.::ja nie chce szerzyc nienawisci do islamu...ale ostatnio przeczytalam w prasie o przesladowaniach chrzescijan w krajach muzulmanskich i postanowilam poglebic temat i moje wiadomosci na temat islamu....i to co przeczytalam troche mnie przerazilo....i podzielilam sie tutaj na forum moimi spostrzezeniami....poprostu przerazilo mnie to...bo w Europie mieszka duzo muzulmanow...na pewno czesc sie zmienila i zsekularyzowala ale nadal jest to bardzo silna i zwarta grupa podatna na demagogie....

Przed paru laty w Kolonii byl tutaj taki imam , ktory w meczecie wzywal do nienawisci do Zachodu i swietej wojny ....wkoncu Niemcy wyrzucili go z Niemiec...jeszcze sie okazalo, ze facet pobieral zasilek socjalny a w domu u niego znaleziono milion Euro. To bylo przed paru laty,...bardzo glosna sprawa....
Nikita
Sympatyk spirytyzmu

Postautor: Nikita » 11 lis 2010, 10:05

Ciekawy artykul co Luter sadzil o islamie: http://www.euroislam.pl/index.php/2010/ ... agrozeniu/
Nikita
Sympatyk spirytyzmu

Postautor: Luperci Faviani » 11 lis 2010, 11:23

Nikita pisze:Biblia nie nakazuje zabijania a w koranie jest napisane aby zabijac niewiernych...

Dałaś się zmanipulować, koleżanko :(

Islam jest wspaniałą religią, ale w pewnych okolicznościach może też być równie absurdalny co chrześcijaństwo, judaizm i zapewne buddyzm (chociaż o buddyzmie wiem najmniej)
Awatar użytkownika
Luperci Faviani

Postautor: Nikita » 11 lis 2010, 12:13

Nie dalam sie zmanipulowac...ale moze Ty nie chcesz sie przyjrzec faktom ...tym historycznym z poczatku islamu i jego podbojow i dzis: jaki to raj na ziemi stworzyla ta wspaniala religia...raj dla kobiet prze de wszytskim!!!
Nikita
Sympatyk spirytyzmu

Postautor: Luperci Faviani » 11 lis 2010, 12:40

Poczytaj Koran, to pogadamy o faktach. Przestań siać zawiść do rzeczy, której nie znasz.
Awatar użytkownika
Luperci Faviani

PoprzedniaNastępna

Wróć do Religia i filozofia