PIES

Miejsce, w którym można zadać każde pytanie dotyczące spirytyzmu, świata Duchów, reinkarnacji, sensu życia, praw kierujących naszym światem, Boga.

Re: PIES

Postautor: Voldo » 11 lis 2010, 13:47

To co napisałeś Konradzie o tych piramidach itd, to w sumie rzuca dużo światła na tą sprawę... No i wygląda logicznie, a w końcu to jest najważniejsze.
Tomasz

„Jezus Chrystus nie prosił nas o wiele, nie wymagał od ludzi, by wspinali się na Mount Everest, czy wielce się poświęcali. Prosił nas tylko o to, byśmy kochali drugiego człowieka.” - Chico Xavier

Wiceprzewodniczący PTSS
Przewodniczący Wrocławskiego Oddziału PTSS
tomasz.grabarczyk.spirytyzm@gmail.com
Awatar użytkownika
Voldo
spirytysta
spirytysta

Postautor: sigma » 11 lis 2010, 14:05

Nikita pisze: ... ale nawet dobry duch moze sie stoczyc popadajac np w pijanstwo ...

Jawohl, mein lieber Alkohol :).
Piotr

Kto zwycięża innych, jest silny. Kto zwycięża siebie, jest wielki.
sigma

Postautor: sigma » 11 lis 2010, 14:17

konrad pisze: ... Pojawił się też archetyp raju utraconego... Ich poprzedni świat, dużo doskonalszy, był właśnie takim rajem, które za karę utraciły...

Bardzo ciekawe. Nigdy nie spotkałem się z takim rozumieniem Edenu ...
Piotr

sigma

Postautor: sigma » 11 lis 2010, 14:27

konrad pisze: ... Rozważając to pytanie z innej jeszcze perspektywy: pytamy się, dlaczego ludzie niby cofnęli się w rozwoju, skoro kiedyś budowali fantastyczne budowle, a potem weszli w czasy średniowiecza, które mogło być postrzegane jako mniej intelektualne i bardziej brutalne... Jest tu błędne założenie. Duchy ludzi żyjących w starożytnym Egipcie niekoniecznie wcielały się dalej na Ziemi. Te, które rozwinęły się bardziej, przeniosły się w miejsca lepiej odpowiadające ich poziomowi rozwoju. A więc Duchy średniowiecza i Duchy Egiptu to mogły być zupełnie inne indywidualności, na innych etapach na drodze do postępu.

To trochę tak jak w pkt. 786 Księgi Duchów (Prawo postępu > Społeczeństwa zdegenerowane). Temat mi o tyle bliski że dzieciństwo, młodość i sporą część późniejszego życia spędziłem w jednym z bardziej zakazanych slumsów na Mazowszu. Mieszkając w kamienicy z przełomu XIX i XX wieku i wiedząc o nie tak bardzo odległej przecież świetności tego miejsca zastanawiałem się dlaczego obecni jej lokatorzy (a przynajmniej znaczna ich część) zachowują się akurat tak, dlaczego oddają mocz na klatkach schodowych, wymiotują gdzie popadnie , trafiają do więzienia... Z tego co sobie przeczytałem to taka jest kolej rzeczy bardzo wielu miejsc. Szczególnie ciekawa była dla mnie lektura dotycząca transformacji niektórych dzielnic miast amerykańskich. Tam to się dzieje chyba szybciej niż w Europie ...
Piotr

sigma

Postautor: cthulhu87 » 11 lis 2010, 14:57

A dlaczego sądzicie, że średniowiecze było okresem zacofania?
"Widziałem słynne grody starożytności, spoczywające pod całunem piasku lub kamienia, jak Kartagina, miasta greckie na Sycylii, równinę Rzymu z rozwartymi grobami i śpiące pod popiołem Wezuwiusza snem wieków dwudziestu cmentarze." L. Denis
http://www.ksiazki-spirytystyczne.pl
Awatar użytkownika
cthulhu87
Moderator forum
Moderator forum

Postautor: atalia » 11 lis 2010, 14:59

Wydaje mi się to szalenie logiczne,z drugiej jednak strony,Duchy,które narodziły się w takich miejscach,z natury rzeczy niewielką mają szansę na poprawę.Chyba ,że wykazują niezwykły hart(nomen omen)ducha.
atalia
spirytystka
spirytystka

Postautor: Luperci Faviani » 11 lis 2010, 16:45

cthulhu87 pisze:A dlaczego sądzicie, że średniowiecze było okresem zacofania?

Ujmę to od troszkę innej strony. Jako, że jestem filologiem stwierdzam z pełnym przekonaniem, że okres średniowiecza jest bardzo bogatym i interesującym okresem w historii, niemniej w tym czasie ludzkość zignorowała wiele wcześniejszych zdobyczy kultury i techniki. Więc nie jest tak, że średniowieczni europejczycy to banda ignorantów, ale troszkę uwsteczniliśmy się. Rozkwit nauk "przedśredniowiecznych", czyli starożytnych nastąpił dopiero w kolejnej epoce, w renesansie.
Luperci Faviani - życie jest niczym, wieczność jest wszystkim.
La certitude est une autre dimension de la croyance.
Awatar użytkownika
Luperci Faviani

Postautor: cthulhu87 » 11 lis 2010, 21:24

Luperci Faviani pisze:Rozkwit nauk "przedśredniowiecznych", czyli starożytnych nastąpił dopiero w kolejnej epoce, w renesansie.

Zgodziłbym się, gdyby świat kończył się na Europie :) - tutaj też trochę wracamy do Arabów, po których w innym wątku wypowiadamy się nieco negatywnie. Podobnie, nie bardzo rozumiem, w czym Bizancjum z IX wieku miałoby być gorsze od, powiedzmy, Cesarstwa Wschodniorzymskiego w III wieku. Może po prostu ośrodki kultury gdzieś tam się przekształcają, zmieniają itd., ale to wszystko pozostaje procesem...

Tak trochę uogólniając, to odnoszę wrażenie, że każda kolejna epoka w kulturze europejskiej odrzucała poprzednią, a nawiązywała do jeszcze wcześniejszej. Tym samym to "uwstecznienie" w jakiejś sferze było zawsze. Z drugiej strony pamiętajmy, że wszelka periodyzacja, podział na epoki to rzecz bardzo umowna. Czy przeszło stumetrowa katedra w Chartres, nie jest wyrazem geniuszu i możliwości człowieka w tej biednej, średniowiecznej Europie, tak jak piramidy były nim w targanym kryzysami, niewolniczym Egipcie?
"Widziałem słynne grody starożytności, spoczywające pod całunem piasku lub kamienia, jak Kartagina, miasta greckie na Sycylii, równinę Rzymu z rozwartymi grobami i śpiące pod popiołem Wezuwiusza snem wieków dwudziestu cmentarze." L. Denis
Awatar użytkownika
cthulhu87
Moderator forum
Moderator forum

Postautor: Luperci Faviani » 11 lis 2010, 22:57

cthulhu87 pisze:Zgodziłbym się, gdyby świat kończył się na Europie :)

Ograniczyłem się do Europy choć wydaje się, że świat arabski stał na wyższym poziomie rozwoju, ale skoro sama Europa miała tak duży wpływ na rozwój całego świata (obu Ameryk, Afryki, Australii i w jakimś stopniu Azji) to ograniczenie się w moim wywodzie do tego jednego kontynentu nie jest aż tak nieodpowiednie.
Luperci Faviani - życie jest niczym, wieczność jest wszystkim.
La certitude est une autre dimension de la croyance.
Awatar użytkownika
Luperci Faviani

Postautor: cthulhu87 » 11 lis 2010, 22:59

W zasadzie, jest odpowiednie :)
Awatar użytkownika
cthulhu87
Moderator forum
Moderator forum

PoprzedniaNastępna

Wróć do Pytania i odpowiedzi