Budda nauczał (o czym tu już pisano w paru wątkach) żeby sprawdzać każdą naukę. Dla mnie spirytyzm stał się ciekawą filozofią po przeczytaniu paru książek i stwierdzeniu że "... tak, to się zgadza, tamto też ... to może warto uznać że ta filozofia jest filozofią rzeczywistości, a nie emanacją umysłu którego nikt nie badał ... ".
LF, gdyby nie zeświecczenie społeczne, to:
- nie byłoby postępu techniki bo Ziemia musiałaby być centrum Wszechświata > nie mielibyśmy internetu > nie moglibyśmy sobie pogadać
- nie byłyby możliwe takie pogawędki (co jest rzeczywistością niektórych obszarów, bywa że internet jest rygorystycznie monitorowany)
- za próbę np. spotkania w uroczej skądinąd herbaciarni w pewnym mieście galicyjskim (bo chyba nie śląskim ?) w celu przybliżenia spirytyzmu organizatorzy, uczestnicy i sympatycy zawiśli by na miejskim ryneczku ku uciesze gawiedzi

.
itp., itd. ...
A to czy Biblia ST, Biblia ST+NT, Koran, ... Czy Ty naprawdę uważasz że to różnica ? Jeżeli kogoś od wczesnego dzieciństwa dopadną, wtłoczą mu do psychiki lęki (np. biciem) to do umysłu mogą mu wtłoczyć co chcą. Nazwą to teologią ...
ps.: Pamiętam z arcyklimatycznych krakowskich Czyżyn gdzie mieszkałem w latach 80-tych w akademikach PK rozmowy ze studentami z krajów arabskich. Tłumaczyli mi, że my to nie wiemy jakiej presji dziecko może być poddane w dzieciństwie, jak bite, że nas to rozpieszczają, my nie wiemy jakie może być życie ...
W Krakowie pili wódkę, jedli schabowe, kaszankę ... Korzystali z wolności wyboru. Nie wiem czy rozsądnie ale wcześniej to chyba jej po prostu nie mieli. Możliwe że odreagowywali to czego doświadczyć musieli wcześniej u siebie.
ps.: LF, co z tego że gdzieś coś jest napisane ? Znasz pewnie stary dowcip o słowie napisanym na płocie ? To uważaj. Bo jak człowiek uwierzy to może sobie wbić drzazgę ...
Zawsze wszystko lepiej jest sprawdzić, a życie to znakomity sprawdzian

.
ps.: I jeszcze jedno. Przeczytałem gdzieś że w Niemczech islam jest najbardziej dynamicznie rozwijającą się religią. Pewnie młodzi Niemcy też sobie coś poczytali, uwierzyli ... Będzie dobre mięso armatnie ...