Ksiega Duchów i Wydawnictwo KOS

Forum poświęcone informacjom dotyczącym rozwoju Spirytyzmu w Polsce. Tu znaleźć można zapowiedzi wykładów, spotkań, a także wszelkie ciekawostki dotyczące historii ruchu spirytystycznego w naszym kraju.

Ksiega Duchów i Wydawnictwo KOS

Postautor: dlaczego » 17 mar 2011, 17:57

Pomyślałem że dobrze byłoby aby wydawnictwo KOS wznowiło druk "Księgi Duchów", i aby ukazała się ona w księgarniach. Właśnie dzięki temu że kiedyś ta książka stała na półkach w księgarni, odnalazłem ją i dowiedziałem się o Spirytyźmie oraz o innych sprawach duchowych, co bardzo pozytywnie wzbogaciło moje życie... Warto jest dać również innym tą szansę. Jak to zrobić?

Wydaje mi się że jeśli nawet ktoś kiedyś dzwonił do wydawnictwa KOS i otrzymał od nich informację że na razie nie planują wznowienia druku tej książki - to nie należy na tym poprzestać. Trzeba do nich dzwonić i pytać, im więcej osób to zrobi tym lepiej (będzie to dla nich sygnał że jest zapotrzebowanie na książkę). Informacja o takich sygnałach (telefonach, mailach) prędzej lub później dotrze do osób decyzyjnych w tym wydawnictwie. Gdyby każdy z nas (forowiczów/ludzi którym zależy na rozpowszechnianiu Spirytyzmu) wykonał tylko jeden taki telefon - w wydawnictwie KOS temat "Księga Duchów" zostałby na nowo poruszony...

Zgodnie z powyższym, i chcąc dać tego przykład, dzisiaj zadzwoniłem do wydawnictwa KOS. Usłyszałem że "Księga Duchów" nie jest w chwili obecnej dostępna i nie planuje się wznowienia jej druku. Jednak po chwili dalszej rozmowy, i moich pytań typu: czy będzie dostępna? a kiedy? a gdzie by można kupić tą książkę? Pani stwierdziła że coś jeszcze sprawdzi, i po chwili okazało się że MA DOSTĘPNY JEDEN EGZEMPLARZ!( za cenę 33 zł). Oczywiście od razu złożyłem zamówienie zostawiając swój adres i telefon kontaktowy. Na tym zakończyliśmy rozmowę. Jednak po chwili ta sama pani zadzwoniła do mnie jeszcze raz informując mnie że znalazła jeszcze drugi egzemplarz "Księgi Duchów" a ponieważ widziała/słyszała moje zainteresowanie pomyślała że mogę chcieć dwie sztuki. Słusznie podejrzewała. Kupiłem również drugą sztukę - czyli zamówiłem dwie :)

Jeśli uważacie że to dobry pomysł i chcecie aby wznowili druk "Księgi Duchów", we własnym zakresie również możecie się do tego przyczynić - możecie zadzwonić do wydawnictwa KOS i powołując się na moje zamówienie z dnia dzisiejszego tj. z dnia 17.03.2011 spróbować zamówić dla siebie "Księgę Duchów" - książki nie zamówicie bo jej nie ma aktualnie w sprzedaży ale dzięki takim właśnie telefonom wkrótce może być...

Tel. do Wydawnictwa KOS +48 32 258 40 45

Pozdrawiam wszystkich
dlaczego

Re: Ksiega Duchów i Wydawnictwo KOS

Postautor: konrad » 17 mar 2011, 19:22

Generalnie ja akurat w tym temacie mam dość pesymistyczne podejście. Myślę, że nawet jak 10-20 forumowiczów zadzwoni, to i tak chyba będzie za mało. KOS niestety nie jest takim wydawnictwem jak my, które nie patrzy na to, czy książka przyniesie zysk, tylko liczy każdy grosz i sprawdza czy inwestycja się zwróci. Nie bawi się też w małe nakłady. O ile dobrze pamiętam, wydanie jednej książki to dla nich koszt dużo powyżej 10 tys. złotych, czyli nawet jak 20 osób zapowie im, że chętnie kupi książkę, to i tak będzie dla nich za mało. Wydaje mi się, że będą patrzeć raczej na swoje doświadczenie z mizerną sprzedażą z przeszłości niż na kilka telefonów, które mogą też im się wydać podejrzane (żeby akcja miała sens trzeba byłoby dzwonić w odstępach, a nie wszyscy jednego dnia).

Jak KOS podchodzi do książek spirytystycznych, to widać chyba po Niebie i Piekle. Książka była wstrzymana 2-3 lata i ukazała się tylko dlatego, że dofinansowali jej druk Brazylijczycy.

Nie wiem też, jak w tej chwili wygląda sprawa kwestia praw do wydania książki. Czy KOS jeszcze je ma, czy też musiałby negocjować z Przemkiem Grzybowskim...

Oczywiście w tej chwili rzeczywiście największym problemem, który mamy w tej chwili jest to, że nasze książki nie są jeszcze w księgarniach. Podjąłem kiedyś próbę ich wprowadzenia do księgarń ezoterycznych i hurtowni, ale niestety poszło raczej kiepsko, bo mnie nie znali i miałem jeden czy dwa tytuły. Pod koniec tego półrocza książek będziemy mieć już więcej, więc znów ponowię próbę i mam nadzieję, że po wakacjach książki będzie można znaleźć we wszystkich ważniejszych księgarniach ezoterycznych, a z czasem i w tradycyjnych. Nie ma więc co się załamywać, ale w sumie lepiej coś zrobić niż siedzieć z założonymi rękami ;)
Awatar użytkownika
konrad
spirytysta
spirytysta

Postautor: Zbyszek » 17 mar 2011, 23:48

Jak widać miałem szczęście, w mojej podroży do Polski wpadłem do Krakowa do księgarni Cud i kupiłem używaną książkę „Niebo i Piekło”. Po za tym nabyłem inne tytuły takie jak:
„Opowieści Spirytystyczne”-Przemysława Grzybowskiego
„Jak Kontaktować się z tamtym Światem” –„Księgę Mediów” --Allana Kardeca
Oraz oczywiście” Ewangelie według Spirytyzmu”—Konrad Jerzak
W końcu coś mogę przeczytać po polsku i nie korzystać z komputera
Zbyszek
spirytysta
spirytysta

Postautor: tadyszka » 18 mar 2011, 00:08

ile by kosztowały prawa autorskie tlumaczenia "księgi duchów" od p. grzybowskiego?
albo ile by kosztowało tluamczenie u innego tlumacza?
... Może wojny wciąż wybuchają dlatego, że jeden nigdy w całej pełni nie chce czuć tego, co cierpi drugi...
Bycie empatycznym to widzenie świata oczami drugiego, a nie widzenie własnego odbitego w jego
oczach...

spirytystka na emigracjii
Awatar użytkownika
tadyszka
spirytystka
spirytystka

Postautor: konrad » 18 mar 2011, 01:45

tadyszka pisze:ile by kosztowały prawa autorskie tlumaczenia "księgi duchów" od p. grzybowskiego?
albo ile by kosztowało tluamczenie u innego tlumacza?

Niestety próbowałem już pierwszej opcji, ale bezskutecznie. Tłumacz niestety mi odmówił, więc zdecydowałem się przetłumaczyć samemu tę książkę i jestem już w połowie, więc nie jest źle. Na pewno więc ukaże się ona w tym półroczu - mam nadzieję, że na przełomie kwietnia i maja (chcemy zdążyć z nią na wykłady Divaldo).

Zazwyczaj tłumaczenie książek tego typu jest bardzo drogie i gdyby zlecić je zawodowemu tłumaczowi, to pewnie zażyczyłby sobie za nie z 10 tys. złotych. Bardzo często jednak tłumacze godzą się na podzielenie tej kwoty. Otrzymują wówczas zaliczkę ze 2-3 tys. złotych, a resztę jako tantiemy od sprzedaży. Wszystko zależy od tego, jak dany tłumacz do sprawy podejdzie.

Wracając jeszcze do tematu KOS-a. Na początku, gdy planowałem zabrać się za tłumaczenie książek, zastanawiałem się nad plusami i minusami każdej z dwóch opcji: 1) skorzystania z współpracy z dużym wydawnictwem; 2) działania na własną rękę. Oto krótkie podsumowanie, które wynika z moich przemyśleń.

1) Współpraca z dużym wydawnictwem:
Plusy:
- najważniejszy dotyczy dystrybucji książki. Zazwyczaj udaje się z nią dotrzeć do hurtowni i wielu księgarń. Tu KOS nie jest jednak jakimś liderem rynku i np. Niebo i Piekło wcale nie leży na półkach w każdej księgarni, ale bez wątpienia w każdej ezoterycznej czy wielu normalnych można je znaleźć, więc to jest niewątpliwa zaleta
- duże wydawnictwo ma ekipę redaktorów, grafików itp., która pomoże z trudnym zwłaszcza dla osób niedoświadczonych składem tekstu, korektą.
Minusy:
- mamy ograniczony wpływ na to, jak wyglądać będzie książka. Np. KOS daje w książkach spirytystycznych reklamy książek o wahadełkach, demonach itp. Nie jest to zbyt korzystne
- duże wydawnictwo nastawione jest na zysk, więc byłoby bardzo wybiórcze. Jedną książkę by mogło wziąć, a drugie nie, bo nie
- zazwyczaj koszt wydania książki jest tam ogromny, bo oscyluje wokół 10 tys. Oczywiście drukowanych jest wtedy dużo egzemplarzy, ale ciężko jest ich przekonać do druku, jeśli nie są przekonani do powodzenia danego tytułu
- nie mamy żadnego wpływu na ceny książki; większość zysku także przepada, więc nie można go spożytkować na organizację spotkań, drukowanie kolejnych książek itp.

2) Działanie na własną rękę:
Plusy:
- drukujemy, co chcemy, jeśli tylko są na to środki; jeśli chcemy możemy wydrukować niszowy tytuł w nakładzie 50 sztuk przy niedużym nakładzie finansowym
- zysk zostaje w ruchu spirytystycznym i może być przeznaczany na rozwój naszych działań (to może przyziemne, ale na naszym świecie nic nie jest za darmo, więc nawet jeśli mamy dobre intencje, a brak nam środków finansowych, będziemy bardzo ograniczeni - ważne, by pieniądze były wykorzystywane i inwestowane mądrze, bo po to włąśnie są :))
- możemy sprzedawać książki w ustalonej przez nas cenie
- mamy pełen wpływ na wygląd, formę itp.
Minusy:
- na początku nie ma szans dotarcia do dużych księgarń, ale moim zdaniem to sytuacja przejściowa
- gdy nie mamy doświadczenia, przygotowanie książek może zająć więcej czasu i zrobimy to w gorszej jakości

Po dłuższym czasie od rozpoczęcia działalności edytorskiej muszę powiedzieć, że był to chyba dobry ruch. Udało nam się przeskoczyć pewien próg i nasze książki, choć jeszcze nie są wolne w 100% od błędów i różnych chochlików drukarskich, wyglądają w miarę porządnie i przy założeniu, że przygotowują je praktycznie "amatorzy", chyba ich jakość nie jest zła. Wiele - zwłaszcza ja i c87 - przy okazji przygotowania książek się nauczyliśmy. Zauważyłem też, że w tej pracy nie jesteśmy sami, bo pomoc z góry nadchodzi w najbardziej nieoczekiwanych momentach. Choć zaczynaliśmy od zera, z perspektywą sporych wydatków i niepewnych przychodów, wydawnictwo istnieje do dziś i ma się dobrze. Póki co wychodzimy raczej na zero, ale przynajmniej na tym nie tracimy, co podobno w przypadku wydawnictw ezoterycznych jest sukcesem. Myślę, że w ciągu tego roku wiele zmieni się na lepsze i nasze książki dotrą do większej liczby osób. :)
Awatar użytkownika
konrad
spirytysta
spirytysta

Postautor: Sebastian » 19 maja 2011, 21:50

Cóż, tak czy siak ja będę czekać na Księgę Duchów z Rivail.pl. I w sumie to może okazać się w przyszłości korzystnie, gdyby KOS wydawało część książek spirytystycznych, to faktycznie tak jak mówi Konrad byłyby tam reklamy książek o zdejmowaniu klątw i uroków, władzy nad demonami itp. A tak wszystkie najważniejsze książki będą w jednym miejscu pod, że tak to ujmę, dobrą kontrolą :D

Zmartwiła mnie trochę jedna informacja:
- na początku nie ma szans dotarcia do dużych księgarń, ale moim zdaniem to sytuacja przejściowa

Faktycznie, poza współpracą z krakowską księgarnią to jak na razie nic nie idzie dalej w tym kierunku, nie? Przybliżysz nam mniej więcej co by się musiało zmienić, aby Oficyna dotarła do dużych księgarni?
Awatar użytkownika
Sebastian
spirytysta
spirytysta

Postautor: Voldo » 19 maja 2011, 22:16

Sebastian pisze:Przybliżysz nam mniej więcej co by się musiało zmienić, aby Oficyna dotarła do dużych księgarni?

Nie, żebym się znał, lecz podejrzewam, że chodzi o jedno. O to, żeby książki były po prostu kupowane. No bo po co trzymać książki których nikt nie kupuje lub kupują jedną na kilka tygodni?
Tomasz

„Jezus Chrystus nie prosił nas o wiele, nie wymagał od ludzi, by wspinali się na Mount Everest, czy wielce się poświęcali. Prosił nas tylko o to, byśmy kochali drugiego człowieka.” - Chico Xavier

Wiceprzewodniczący PTSS
Przewodniczący Wrocławskiego Oddziału PTSS
tomasz.grabarczyk.spirytyzm@gmail.com
Awatar użytkownika
Voldo
spirytysta
spirytysta

Postautor: cthulhu87 » 19 maja 2011, 22:19

A jednak coś ruszyło, bo książki będą także w dużej księgarni ezoterycznej w Warszawie :)

I tutaj:
http://www.nieznany.pl/Oficyna-Wydawnic ... m-324.html
"Widziałem słynne grody starożytności, spoczywające pod całunem piasku lub kamienia, jak Kartagina, miasta greckie na Sycylii, równinę Rzymu z rozwartymi grobami i śpiące pod popiołem Wezuwiusza snem wieków dwudziestu cmentarze." L. Denis
http://www.ksiazki-spirytystyczne.pl
Awatar użytkownika
cthulhu87
Moderator forum
Moderator forum

Postautor: atalia » 20 maja 2011, 08:37

Świetnie! :)
atalia
spirytystka
spirytystka

Postautor: 000Lukas000 » 20 maja 2011, 08:59

A może zamiast kupować książki np. przez Internet, iść do księgarni i zapytać się czy nie mogą jej sprowadzić, może kogoś tematyka przypadkiem zainteresuje, może sprowadzi większą partie i da na wystawę.

Na wydawnictwa, duże wydawnictwa raczej presji się nie odciśnie.
Jest nas zbyt mało.
Poznacie ich po zasadach prawdziwego miłosierdzia, które będą głosić i wcielać w życie; poznacie ich po liczbie osób strapionych, którym przyniosą pocieszenie; poznacie ich po miłości do bliźniego, wyrzeczeniach, bezinteresowności;

Ew. Wg. Spirytyzmu
Awatar użytkownika
000Lukas000
spirytysta
spirytysta

Wróć do Spirytyzm w Polsce