LIPIEC 2009 - Spirytyzm - dla kogo?

Miejsce, w którym można zadać każde pytanie dotyczące spirytyzmu, świata Duchów, reinkarnacji, sensu życia, praw kierujących naszym światem, Boga.

LIPIEC 2009 - Spirytyzm - dla kogo?

Postautor: konrad » 01 lip 2009, 14:31

Witam,

Proponuję, byśmy zajęli się ciekawym tematem, który do tej pory nie doczekał się oddzielnego posta :)

W związku z tym, że ruszamy z większą promocją strony i spirytyzmu w ogóle (poprzez promowanie portalu w internecie, poprzez wykłady itp.), chciałbym byśmy zastanowili się, jaka będzie ta pierwsza grupa docelowa, do której skierujemy przesłanie spirytyzmu. Temat ten trochę wyniknął z czerwcowych rozważań... Oczywiście z założenia spirytyzm jest dla wszystkich i prędzej czy później wszyscy przyjmą jego zasady. Myślę jednak, że na etapie, na którym obecnie się znajdujemy, ważne jest, by znaleźć grupę potencjalnych odbiorców, którzy na wiedzy spirytystycznej najbardziej skorzystają już teraz. Trzeba też chyba rozważyć, do jakich grup jak na razie przesłania nie kierować.

Myślę, że warto rozważyć następujące kwestie:
1) Jakie osoby dziś mogą być zainteresowane spirytyzmem?
2) Gdzie te osoby znaleźć?
3) Jaka forma przekazywania spirytyzmu będzie w tym przypadku najwłaściwsza (wykłady, spotkania, kontakt internetowy itp.)
Awatar użytkownika
konrad
spirytysta
spirytysta

Re: LIPIEC 2009 - Spirytyzm - dla kogo?

Postautor: konrad » 01 lip 2009, 14:41

"Na każdym spotkaniu jest tak, że ktoś musi zacząć, więc zaczynam" :)

1) Myślę, że spirytyzmem mogłyby zainteresować się następujące osoby:
a) ludzie, którzy utracili swoich bliskich i chcą dowiedzieć się czegoś więcej na temat ich obecnego losu
b) osoby zainteresowane ogólnie ezoteryką
c) osoby tzw. "wierzące niepraktykujące", którym spirytyzm mógłby pozwolić wyjaśnić wiele wątpliwości
d) ludzie posiadający zdolności medialne, ale do końca nierozumiejący, jak je wykorzystać
Sądzę, że na razie nie powinniśmy specjalnie promować spirytyzmu wśród osób wierzących, zaangażowanych w życie religijne. Wydaje mi się, że o ile czują się one dobrze w religii, z którą się identyfikują, nie ma chyba sensu cokolwiek tu zmieniać. Gdyby poszukiwały spirytyzmu, będą mogły na nas tak czy inaczej trafić.

2) Uważam, że pierwszym miejscem do poszukiwań jest oczywiście internet... Może fora ezoteryczne, grupy dyskusyjne... Chyba najtrudniej będzie znaleźć osoby z punktów a) i d)... Najłatwiej teoretycznie jest z ludźmi z punktu b)

3) Jak na razie chyba trzeba nasilić prace w internecie i promować portal i forum różnymi kanałami... Wkrótce ruszymy również z wykładami, więc tu chyba warto pomyśleć, o jakiejś nieco większej reklamie (może w prasie ezoterycznej?). Osoby z punktu a) i d), mam wrażenie, mogą bardzo skorzystać na indywidualnej rozmowie, choć z pewnością wiele wątpliwości mogą im pomóc wyjaśnić wykłady, czy same informacje z internetu.

To tyle na razie jeśli chodzi o moje przemyślenia... Dajcie znać, co Wy o tym wszystkim myślicie?
Awatar użytkownika
konrad
spirytysta
spirytysta

Postautor: Kevaquel » 01 lip 2009, 14:58

Moim zdaniem warto zainteresować osoby młode, które w zasadzie nie wiedzą w którą stronę pójść. Do tego tych, których interesuje zagadnienie wywoływania duchów. Dla nich to zabawa z dreszczykiem, ale przez odpowiednie propagowanie wiedzy mogą dostrzec światło. :)

Co do formy.. no cóż, suche, wykładowe dane raczej do nich nie trafią jak i do tych wszystkich, którzy domagają się konkretów. Oczywiście zanim przystąpią do tych konkretów, trzeba naświetlić teoretyczne podstawy, ale w informacjach o seansach, duchach i ich naturze trzeba opowiedzieć w sposób nowoczesny, z pewnego rodzaju 'jajem'. Można też dać im do myślenia w ten sposób.
Suche dane i charakter strony na serio przypomina mi pewnego rodzaju nudziarzy lub coś na kształt sekty (nie żebym się czepiał, po prostu tak uważam :))

Zgadzam się, że wierzący są na końcu. Zresztą nie jest to istotne jakiej są wiary, bo jeśli są dobrymi ludźmi i z przekazów biblijnych wyciągają naukę tak jak trzeba to nie ma sensu ich namawiać :)
Kevaquel

Postautor: Luperci Faviani » 01 lip 2009, 15:40

Najpierw ludzie młodzi ale o osobach starszych też nie wolno zapominać. To właśnie emeryci najczęściej myślą o śmierci i to właśnie oni najbardziej jej się obawiają.

WYKŁADY o charakterze naukowym. Literatura spirytystyczna ofiaruje wiele ciekawych materiałów dydaktycznych.

Spirytyści z PTSS działający otwarcie powinni rozdawać wizytówki z adresem strony spirytyzm.pl wszystkim tym, z którymi planują jakieś akcje charytatywne, a akcji tych nie powinno brakować :)
Luperci Faviani - życie jest niczym, wieczność jest wszystkim.
La certitude est une autre dimension de la croyance.
Awatar użytkownika
Luperci Faviani

Postautor: Kevaquel » 01 lip 2009, 15:49

Powinni... no nie wiem :D
Rozdawałbym w momencie, w którym bym stwierdził, że jest na to przygotowana. :)

A jeśli chodzi o ludzi starych, którzy myślą o śmierci, zwykle mają już wyrobione zdanie na ten temat i trudno będzie je zmienić, ale może się mylę...
Kevaquel

Postautor: Luperci Faviani » 01 lip 2009, 15:51

Mają tak wyrobione zdanie, że się boją.
Luperci Faviani - życie jest niczym, wieczność jest wszystkim.
La certitude est une autre dimension de la croyance.
Awatar użytkownika
Luperci Faviani

Postautor: konrad » 01 lip 2009, 16:44

Kevaquel pisze:Suche dane i charakter strony na serio przypomina mi pewnego rodzaju nudziarzy lub coś na kształt sekty (nie żebym się czepiał, po prostu tak uważam :))

Mógłbyś rozwinąć swoją myśl? :) Co Twoim zdaniem wypadałoby zmienić? Myślę, że stronę ożywią nieco filmy z youtube'a. Wkrótce może dodamy jakieś wykłady audio. Nie wydaje mi się jednak, że powinniśmy zrobić z portalu miejsce rozrywki. Generalnie moje wrażenie jest takie, że ludzie odbierają portal pozytywnie. Wiele osób właśnie docenia to, że nie ma na stronie fajerwerków, jest za to sporo informacji. Artykuły też są różne... Są ciekawostki w stylu artykułu o Muzeum Dusz Czyśćcowych, po bardziej naukowe. Niedługo dodam też kilka na temat spirytystycznych fragmentów w życiorysach takich osób jak Abraham Lincoln, czy Arthur Conan Doyle... Nie zamierzam za to iść w stronę publikowania sensacyjnych artykułów w stylu: "mój wujek widział ducha". Jeśli ktoś chce o czymś takim poinformować, może zawsze wrzucić artykuł na forum, gdzie będziemy mogli go przy okazji skomentować.
W każdym razie dzięki za opinię... Może rzeczywiście trzeba nieco urozmaicić stronę :)

Luperci Faviani pisze:Najpierw ludzie młodzi ale o osobach starszych też nie wolno zapominać. To właśnie emeryci najczęściej myślą o śmierci i to właśnie oni najbardziej jej się obawiają.

Tutaj podzielam opinię obu przedmówców... Ludzi starsi z jednej strony nie wiedzą wiele o śmierci i przez to napawa ich lęk. Z drugiej strony o wiele ciężej jest im przyjąć nowe informacje, które mogą zmienić kompletnie punkt widzenia, który kształtowali przez lata... Tutaj chyba trzeba postępować bardzo delikatnie. Myślę, że najlepszym rozwiązaniem jest po prostu poświęcanie takim ludziom czasu i niesienie otuchy bez wdawania się w szczegóły, które mogą namieszać im w głowie :)
Awatar użytkownika
konrad
spirytysta
spirytysta

Postautor: Kevaquel » 01 lip 2009, 20:15

Mógłbyś rozwinąć swoją myśl? Co Twoim zdaniem wypadałoby zmienić? Myślę, że stronę ożywią nieco filmy z youtube'a. Wkrótce może dodamy jakieś wykłady audio. Nie wydaje mi się jednak, że powinniśmy zrobić z portalu miejsce rozrywki. Generalnie moje wrażenie jest takie, że ludzie odbierają portal pozytywnie. Wiele osób właśnie docenia to, że nie ma na stronie fajerwerków, jest za to sporo informacji. Artykuły też są różne... Są ciekawostki w stylu artykułu o Muzeum Dusz Czyśćcowych, po bardziej naukowe. Niedługo dodam też kilka na temat spirytystycznych fragmentów w życiorysach takich osób jak Abraham Lincoln, czy Arthur Conan Doyle... Nie zamierzam za to iść w stronę publikowania sensacyjnych artykułów w stylu: "mój wujek widział ducha". Jeśli ktoś chce o czymś takim poinformować, może zawsze wrzucić artykuł na forum, gdzie będziemy mogli go przy okazji skomentować.
W każdym razie dzięki za opinię... Może rzeczywiście trzeba nieco urozmaicić stronę

To jest jedynie moje subiektywne zdanie. Czego mi tu brakuje to tego, co jest w KD i KM i bardziej takich rozdziałów się spodziewałem.
Spodziewałem się informacji czym są duchy, jakie są, jaki mają wpływ na ludzi itd., jedyne co mi sie rzuca w oczy na stronie to kongresy, aktualności, literatura w necie, wywiady.. czyli tak naprawdę nic konkretnego czego ja szukałem. To co jest w KD i KM to nie jest przecież rozrywka a esensja.
Przyznam się szczerze że nie oglądałem żadnego filmiku stąd, nie czytałem nic o historii ani co się dzieje na kongresach, nie czytałem biografii.. ponieważ moim zdaniem to nic nie wniesie do mojego rozwoju, mojej wiedzy. Jak dla mnie to wszystko to są dodatki a najważniejsze jest to co jest w przekazach.
Ja rozumiem, że to ma być poważna strona taka budząca zaufanie...
Kevaquel

Postautor: Ylayda » 01 lip 2009, 20:39

Ideologia spirytyzmu powinna być szerzona w każdej grupie wiekowej.
Niestety mało osób jest otwartych na temat duchów. Ludzie myślą, że wywoływanie duchów jest sprzeczne sprawem Boskim ( m. in przez prawo Mojżeszowe- ta kwestia jest bardzo dobrze opisana w "Niebo i Piekło według spirytyzmu") albo jest to kwestią dzieciencych zabaw. Ludzie powinni być świadomi, że wywoływanie duchów dla zabawy nie służy żadnemu szczytnemu celowi.
Ale jak to wszystko wytłumaczyć gdy na codzień spotykam osoby, które na dźwięk słowa "duch" uśmiechają się drwiąco lub zmieniają temat na bardziej "racjonalny". Jeszcze inni robią wystraszone miny.
Bardzo trudno jest sprecyzować idee spirytyzmu bowiem wiele osób nawet nie chce o tym słuchać lub ma ukształtowaną opinię o tym na podstawie "dokumentalnych" filmów czy panujących opinii.
Wracając do tematu- moim zdaniem, bardzo dobre byłoby zorganizowanie wykładów oraz ummieszczenie ich na YouTubie.
Aby zaciekawić ludzi można na przystankach autobusowych poprzyklejać adres strony internetowej lub kilka chwytliwych zdań, które każą zastanowić się nad ich sensem oraz życiem.
To tylko skromna sugestia.
Ylayda

Postautor: konrad » 01 lip 2009, 20:51

Ylayda pisze:moim zdaniem, bardzo dobre byłoby zorganizowanie wykładów oraz ummieszczenie ich na YouTubie.

To doskonały pomysł. Być może zaczniemy od tłumaczenia zagranicznych wykładów, które krążą już po Internecie. Wkrótce, gdy ruszymy już z wykładami w Polsce organizowanymi przez Polskie Towarzystwo Studiów Spirytystycznych, możemy je również nagrywać na video i po odpowiedniej obróbce publikować na youtube. Myślę, że dzięki temu portalowi mamy spore pole do popisu.

Ylayda pisze:Aby zaciekawić ludzi można na przystankach autobusowych poprzyklejać adres strony internetowej lub kilka chwytliwych zdań, które każą zastanowić się nad ich sensem oraz życiem.

Również świetny pomysł. Trzeba byłoby pomyśleć, jak to zorganizować tak, by nie dewastować otoczenia :D Może warto chociażby pomyśleć nad jakimiś ulotkami, które można zostawiać np. na uniwersytecie, czy w innych miejscach. Można na takich ulotkach drukować dobrze dobrane przesłania z zaświatów, krótkie myśli Kardeca, albo mini-streszczenie zasad spirytyzmu...
Awatar użytkownika
konrad
spirytysta
spirytysta

Następna

Wróć do Pytania i odpowiedzi