Duchy w postaci kul? Orby

Wszystko o Spirytyzmie w Internecie: ciekawe strony, nagrania, linki do książek w wersji elektronicznej, informacje o ciekawych aukcjach.

Duchy w postaci kul? Orby

Postautor: Jul » 28 lip 2009, 12:30

Co sądzicie o zjawisku orbów?

W internecie dużo jest rewelacji na ten temat, zdjęć przedstawiających poruszające się kule. Podobno po części jest to zwykłe zjawisko fotograficzne (kurz na obiektywie itp), ale w niektórych przypadkach może być to coś nadnaturalnego.

http://www.discoverychannel.co.uk/paran ... ndex.shtml

Zdjęcia z Nautilusa (z czyjegoś pogrzebu):

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Jul

Re: Duchy w postaci kul? Orby

Postautor: konrad » 28 lip 2009, 13:01

Gdy miałem może 7 lat widziałem coś, co przypominało kulę, którą znaleźć można na zdjęciu. Pamiętam, że strasznie się jej bałem. Nie wiem niestety, czy było to tylko złudzenie optyczne, czy też może światło padało w nietypowy sposób na mój pokój. Być może chodziło tu o materializację jakiegoś Ducha? Niestety nie mogę stwierdzić, która z odpowiedzi jest prawdziwa. Sądzę raczej, że chodziło po prostu o rodzaj złudzenia optycznego.
Awatar użytkownika
konrad
spirytysta
spirytysta

Postautor: cthulhu87 » 28 lip 2009, 15:55

Przecież nikt na zdjęciach nie zwrócił uwagi na ten obiekt :) Kurz na obiektywie, to bardzo dobra interpretacja ;)
"Widziałem słynne grody starożytności, spoczywające pod całunem piasku lub kamienia, jak Kartagina, miasta greckie na Sycylii, równinę Rzymu z rozwartymi grobami i śpiące pod popiołem Wezuwiusza snem wieków dwudziestu cmentarze." L. Denis
http://www.ksiazki-spirytystyczne.pl
Awatar użytkownika
cthulhu87
Moderator forum
Moderator forum

Postautor: Luperci Faviani » 29 lip 2009, 12:36

Kula, jeśli był to Duch, mogła ukazać się tylko na fotografii. Nazywa się to "fotografią transcendentalną" i to wyjaśniałoby dlaczego nikt nie zwracał na nią uwagi.
Luperci Faviani - życie jest niczym, wieczność jest wszystkim.
La certitude est une autre dimension de la croyance.
Awatar użytkownika
Luperci Faviani

Postautor: Paul 023 » 29 lip 2009, 20:40

Najczęściej zamiast kuli może być kurz ok. Zgodzę się częściowo z tym.

Ale nie koniecznie musi być na 100% kurz bo przecież my wszyscy
żyjemy w takim świecie, gdzie są istoty niewidzialne przez nas gołym okiem.

To co jest na zdjęciu nie wygląda na kurz.
Proszę zwrócić uwagę, gdyby był kurz to założę się, że w okół aparatu
przy robieniu zdjęcia używając lampy błyskowej było by wówczas pełno kurzu widać.
Warto uważnie się przyjrzeć tej fotce.

Ja poza tą kulą nigdzie już nie widzę kurzu...
Paul 023

Postautor: cthulhu87 » 09 sie 2009, 22:51

Ostatnio - pod wpływem tego wątku - zwróciłem uwagę na pewną prozaiczną sprawę, którą możecie sprawdzić na sobie:). Jeśli nosimy okulary i jest na nich niewielkie zabrudzenie, w dobrze naświetlonym pomieszczeniu widać bardzo podobne zjawisko. Jeśli patrzymy przed siebie oko powiększa obiekt, który jest niewielki. Znajduje się on za blisko, więc powiększa jego obraz i rozmazuje, tak że wydaje się mieć kulisty kształt. Możliwe, że przy robieniu zdjęcia zaszło podobne zjawisko, w końcu tu ma duże znaczenie optyka.
"Widziałem słynne grody starożytności, spoczywające pod całunem piasku lub kamienia, jak Kartagina, miasta greckie na Sycylii, równinę Rzymu z rozwartymi grobami i śpiące pod popiołem Wezuwiusza snem wieków dwudziestu cmentarze." L. Denis
http://www.ksiazki-spirytystyczne.pl
Awatar użytkownika
cthulhu87
Moderator forum
Moderator forum

Postautor: martita » 11 sie 2009, 13:34

Na moich zdjęciach też pojawiają się takie kule.Zaobserwowałam ,że jest ich najwięcej i pojawiają się wtedy gdy jestem w wyśmienitym nastroju, skora do zabawy i psot. A jesli jestem smutna bądz apatyczna nigdy nic nie wychodzi na zdjęciu.Po pewnym czasie robienia zdjęć zaczęło mnie to zastanawiać.
Awatar użytkownika
martita

Postautor: konrad » 11 sie 2009, 17:30

Ciekawe jest to, że kule te pojawiają się tylko na zdjęciach. Z drugiej strony to, co pisze martita - że kule pojawiają się zależnie od nastroju - też jest ciekawe.

Nie spodziewam się, by były to duchy, ale nie wykluczam, że może to być rodzaj materializacji ciała duchowego, na tyle subtelnego, że pojawia się jedynie na zdjęciach.

Trzeba byłoby zbadać ten temat dogłębniej, żeby znaleźć odpowiedź.
Awatar użytkownika
konrad
spirytysta
spirytysta

Postautor: Robert » 09 maja 2010, 22:14

czy ten temat został już dogłębniej zbadany? a moze ktoś zadał takie pytanie Divaldo ?:D

„Jeśli dojdziesz do ładu z własnym wnętrzem, wówczas to, co zewnętrzne, samo się ułoży. Rzeczywistość pierwotna tkwi wewnątrz, a zewnętrzna jest wobec niej wtórna.„ Eckhart Tolle
Awatar użytkownika
Robert

Postautor: Sebastian » 15 sie 2010, 17:31

Cóż, na tym drugim zdjęciu to mi wygląda naprawdę jak na jakiś kurz... natomiast na tym drugim... to ciało wygląda na takie bardzo... "intensywne". Co ma takiego aparat, czego nie ma ludzkie oko, że ludzie tego nie zauważyli. Słyszałem o materializacji ducha od "znajomych znajomych", niżej znajduje się zdjęcie zrobione telefonem (o tym zdjęciu pisałem w temacie w dziale "nasz spirytyzm"). Ale to było widać też gołym okiem...
Załączniki
SP_A0226.jpg
SP_A0226.jpg (18.28 KiB) Przeglądany 14452 razy
Awatar użytkownika
Sebastian
spirytysta
spirytysta

Następna

Wróć do Spirytyzm w Internecie