Reinkarnacja została usunięta z biblii...

Miejsce, w którym można zadać każde pytanie dotyczące spirytyzmu, świata Duchów, reinkarnacji, sensu życia, praw kierujących naszym światem, Boga.

Re: Reinkarnacja została usunięta z biblii...

Postautor: juniperus » 08 sty 2013, 14:59

Reinkarnacja to niestety nie jedyny wątek usunięty z biblii. Jest ich sporo. Szczególnie średniowieczne tłumaczenia posiadały wielce uszczuplone, a niekiedy zupełnie zmienione zagadnienia, tak, by "pasowały" do ówczesnych czasów. Wiele "obrzędów", które praktykuje dzisiejszy KK pochodzi właśnie z czasów średniowiecza i niestety powstały w złych zamiarach, nie mających nic wspólnego z czystą wiarą. Jednym z takich obrzędów jest właśnie spowiedź w konfesjonale przed księdzem, której osobiście nie uznaję. "Odpuszczanie" grzechów przez księdza "w imię Pana" jest dla mnie szydzeniem z Boga. Żaden z ludzi nie ma bowiem takiej mocy. Możemy winy odpuszczać innym ludziom, które dotyczą nas bezpośrednio. Oznacza to najprościej: okradłeś lub pobiłeś mnie, a ja ci to wybaczam. To jest odpuszczanie bliźnim jego grzechów. O tym świadczy wers: Co odpuścicie będzie im odpuszczone, co zatrzymacie, będzie zatrzymane (piszę z pamięci, ponieważ nie pamiętam nr wersu). Jeżeli chodzi o samą spowiedź powstała po to, by księża wiedzieli, co dzieje się wśród ludności, szczególnie chłopskiej. Chodziło tu głównie o wiedzę w zakresie planowanych buntów czy rozruchów. To smutne, ale takie są fakty. Jest ciekawym fakt jak wiele dzisiejszy KK w Polsce wyznaje obrzędów z czasów pogańskich naszego państwa. Jak bardzo miesza się to obrzędami typowo katolickimi. Pomimo, że zostałam wychowana w katolicyźmie, od dawna jego forma mi nie odpowiada. Jest on dla mnie bowiem bardzo niedoskonałą formą wyrażania wiary.
Troszkę wyjechałam poza wątek. Wybaczcie...
Izabela
GG: 42074662

Ulecieć do góry na skrzydłach...
Awatar użytkownika
juniperus
spirytystka
spirytystka

Postautor: Krzysztoff » 08 sty 2013, 22:31

a ja uważam że będąc katolikiem można osiągnąć zbawienie (w znaczeniu postępu moralnego i duchowego)

znam katolików którzy naprawdę wierzą i nie są hipokrytami , katolickie organizacje pomocowe to największe organizacje w Polsce
Czyż nie po owocach ich poznacie ? Żyjmy i dajmy żyć innym a katolicy niech rozwiązują SWOJE problemy sami.
Krzysztoff
Moderator forum
Moderator forum

Postautor: Dobek » 09 sty 2013, 10:49

W całej rozciągłości zgadzam się Krzysztoff :)
Dobek

Postautor: Nikita » 09 sty 2013, 21:05

Jasne...kazdy idzie swoja droga...ale faktem jest , ze dzisiejszy kosciol zaprzepascil wiele z duchowych nauk Jezusa. Tylko gnoza i misztycy chrzescijanscy maja dostep do prawdziwej duchowej Wiedzy.
Nikita
Sympatyk spirytyzmu

Postautor: juniperus » 10 sty 2013, 18:08

Krzysztoff pisze:a ja uważam że będąc katolikiem można osiągnąć zbawienie (w znaczeniu postępu moralnego i duchowego)

znam katolików którzy naprawdę wierzą i nie są hipokrytami ,.

Oczywiście masz rację, nie neguję tego. Nie podkreślam również wszystkich Katolików jedną kreską. Nie uważam, że Katolicy to chodzące zło. Tak wielu dobrych ludzi (Katolików) chodzi przecież po świecie. Moja wypowiedź dotyczyła KK jako instytucji. Nie odsuwam się ponadto od Katolicyzmu, jednak uważam dokładnie to samo, co napisała Nikita. Najlepszym dowodem jest fakt, że jutro przychodzi do mnie ksiądz po kolędzie i nie zamknę przed nim drzwi. Wręcz przeciwnie. W ubiegłym roku nie mógł ode mnie wyjść. Pozdrawiam Cię gorąco
Izabela
GG: 42074662

Ulecieć do góry na skrzydłach...
Awatar użytkownika
juniperus
spirytystka
spirytystka

Postautor: 000Lukas000 » 10 sty 2013, 19:41

Krzysztoff pisze:a ja uważam że będąc katolikiem można osiągnąć zbawienie (w znaczeniu postępu moralnego i duchowego)

znam katolików którzy naprawdę wierzą i nie są hipokrytami , katolickie organizacje pomocowe to największe organizacje w Polsce
Czyż nie po owocach ich poznacie ? Żyjmy i dajmy żyć innym a katolicy niech rozwiązują SWOJE problemy sami.

Nikt tu tak nie twierdzi Krzysztofie, Katolicyzm jako wiara jest w naszym świecie jeszcze potrzebna dla pewnego grona osób. Gdyby nie było tej potrzeby to nie było by Katolicyzmu.
Poznacie ich po zasadach prawdziwego miłosierdzia, które będą głosić i wcielać w życie; poznacie ich po liczbie osób strapionych, którym przyniosą pocieszenie; poznacie ich po miłości do bliźniego, wyrzeczeniach, bezinteresowności;

Ew. Wg. Spirytyzmu
Awatar użytkownika
000Lukas000
spirytysta
spirytysta

Postautor: Krzysztoff » 10 sty 2013, 20:43

000Lukas000 pisze:

Nikt tu tak nie twierdzi Krzysztofie, Katolicyzm jako wiara jest w naszym świecie jeszcze potrzebna dla pewnego grona osób. Gdyby nie było tej potrzeby to nie było by Katolicyzmu.

"A czemu widzisz źdźbło w oku brata swego, a belki w oku swoim nie dostrzegasz? Albo jak powiesz bratu swemu: Pozwól, że wyjmę źdźbło z oka twego, a oto belka jest w oku twoim? Obłudniku, wyjmij najpierw belkę z oka swego, a wtedy przejrzysz, aby wyjąć źdźbło z oka brata swego." Mat.7:3-5

Na forum widzę wiele krytyki KK, razi mnie to i zastanawiam się czemu to służy (krytykowanie)? Jakie są konsekwencje takiego postępowania . Joanna de Angelis jasno mówi ("Żyć szczęśliwie"), że należy angażować się w krytykowanie i obmawianie bliźniego który jest w trudnej sytuacji i tak właśnie widzę KK , jako bliźniego który jest w trudnej sytuacji. Jest to bardzo fajnie napisane w tej książce jak ją odnajdę to zacytuję.
pozdrawiam
Krzysztoff
Moderator forum
Moderator forum

Postautor: Nikita » 11 sty 2013, 13:12

Tak krytykujemy ale jest to krytyka konstruktywna...poniewaz nie da sie wierzyc we wszytsko to co kk glosi. Krytyka konstruktywna to taka, ktora pozwala wyciagnac wlasciwe wnioski dla naszego dobra. Nie chodzi o oczernianie ale o to aby wylowic perly a smieci odrzucic.
Nikita
Sympatyk spirytyzmu

Postautor: 000Lukas000 » 11 sty 2013, 14:46

Krzysztoff pisze:
000Lukas000 pisze:

"A czemu widzisz źdźbło w oku brata swego, a belki w oku swoim nie dostrzegasz? Albo jak powiesz bratu swemu: Pozwól, że wyjmę źdźbło z oka twego, a oto belka jest w oku twoim? Obłudniku, wyjmij najpierw belkę z oka swego, a wtedy przejrzysz, aby wyjąć źdźbło z oka brata swego." Mat.7:3-5

Na forum widzę wiele krytyki KK, razi mnie to i zastanawiam się czemu to służy (krytykowanie)? Jakie są konsekwencje takiego postępowania . Joanna de Angelis jasno mówi ("Żyć szczęśliwie"), że należy angażować się w krytykowanie i obmawianie bliźniego który jest w trudnej sytuacji i tak właśnie widzę KK , jako bliźniego który jest w trudnej sytuacji. Jest to bardzo fajnie napisane w tej książce jak ją odnajdę to zacytuję.
pozdrawiam

Jeśli krytykujemy to ta krytyka nie ma na celu obrażenie, to forum spirytystyczne, gdyby ktoś z nas wszedł na forum katolickie i tam zaczął dyskutować o takich rzeczach było by to przejawem zwykłej złośliwości lub braku rozsądku. Jednak tu jeśli ktoś mówi że kawałek opłatka to realne ciało i krew osoby która żyła dwa tysiące temu, to nie usłyszy nic ponad to że jest to wierutna bzdura.

Jeśli rzecz się ma z zbrodniami i zwyrodnieniami które miały miejsce i czasami nadal mają miejsce w tej instytucji to nie należy tutaj mówić że nic się nie stało a raczej zwracać na to uwagę. Ale też nie przy każdej okazji i pałając ciągle chęcią rozmowy o tym by dogryźć jakiemuś katolikowi.

Natomiast należy również chcieć zobaczyć pozytywy które płyną z tej instytucji i jest ich dosyć sporo, jeśli mam być szczery.
Poznacie ich po zasadach prawdziwego miłosierdzia, które będą głosić i wcielać w życie; poznacie ich po liczbie osób strapionych, którym przyniosą pocieszenie; poznacie ich po miłości do bliźniego, wyrzeczeniach, bezinteresowności;

Ew. Wg. Spirytyzmu
Awatar użytkownika
000Lukas000
spirytysta
spirytysta

Postautor: Nikita » 11 sty 2013, 15:30

Tak np Zakon Franciszkanow jest wielce pozytywny a nalezy do kk...choc na poczatku mieli problemy bo papiez nie chcial ich uznac ale jednak udalo im sie przetrwac...Franciszkanie propaguja medytacje chrzescijanska i sa otwarci na inne wyznania...co mi sie bardzo podoba..
Nikita
Sympatyk spirytyzmu

PoprzedniaNastępna

Wróć do Pytania i odpowiedzi