Alkoholizm

Miejsce, w którym można zadać każde pytanie dotyczące spirytyzmu, świata Duchów, reinkarnacji, sensu życia, praw kierujących naszym światem, Boga.

Re: Alkoholizm

Postautor: Voldo » 17 kwie 2013, 18:53

Psychiczne uwarunkowania to nie, bo psychika jest raczej związana z Duchem.
Powiedziałbym, że raczej chodzi o genetyczne uwarunkowania - jeśli są geny związane z rozwinięciem jakiejś choroby to i odpowiedzialne za to się znajdą.
Tomasz

„Jezus Chrystus nie prosił nas o wiele, nie wymagał od ludzi, by wspinali się na Mount Everest, czy wielce się poświęcali. Prosił nas tylko o to, byśmy kochali drugiego człowieka.” - Chico Xavier

Wiceprzewodniczący PTSS
Przewodniczący Wrocławskiego Oddziału PTSS
tomasz.grabarczyk.spirytyzm@gmail.com
Awatar użytkownika
Voldo
spirytysta
spirytysta

Postautor: Krzysztoff » 17 kwie 2013, 18:56

000Lukas000 pisze:Alkoholizm nie jest próbą, próbą jest wiele problemów i pokusa, alkoholizm jest niewypełnieniem planu, naszą porażką.

dokładnie tak;

nie należy mylić cierpienia którego się doświadcza (próby) z cierpieniami które się wyrządza - alkoholizm jest tu jednym z najbardziej jaskrawych przykładów tego 2-giego
Krzysztoff
Moderator forum
Moderator forum

Postautor: megan6 » 17 kwie 2013, 18:59

Alkoholizm to porażka próby a czy można w danym życiu wrócić do danej próby i ją naprawić??
In the arms of the angel fly away from here ...
you're in the arms of the angel, may you find some comfort here
Awatar użytkownika
megan6
spirytystka
spirytystka

Postautor: dharma » 17 kwie 2013, 19:00

kakofonia myśli pisze:
dharma pisze:
To znaczy? :) Skoro upijają się często i przez większość życia, to chyba najlepszy dowód na to, że właśnie są alkoholikami. Czy nie? :? :(

Myślę że tacy ludzie są po prostu tzw. pijakami,a to nie jest jednostka chorobowa.
Prawdopodobnie na alkoholizm zapada ktoś posiadający pewne uwarunkowania genetyczne jak wspomniał Tomek.
dharma

Postautor: Voldo » 17 kwie 2013, 19:08

megan6 pisze:Alkoholizm to porażka próby a czy można w danym życiu wrócić do danej próby i ją naprawić??

Żałowanie za swoje błędy i chęć poprawy napewno jest pierwszym krokiem do naprawy sytuacji.
Czy będzie możliwe ponowna próba dokończenia tego zadania... Może. Jednak bardziej tu chodzi o to, że taki alkoholik nie będzie cierpiał z tegoż powodu w zaświatach (przypadek taki, że alkoholik np. będąc w świecie duchowym chce się napić, ale nie może itd. - przez to cierpi - a dzięki wyjściu z nałogu tego uniknie).
Tomasz

„Jezus Chrystus nie prosił nas o wiele, nie wymagał od ludzi, by wspinali się na Mount Everest, czy wielce się poświęcali. Prosił nas tylko o to, byśmy kochali drugiego człowieka.” - Chico Xavier

Wiceprzewodniczący PTSS
Przewodniczący Wrocławskiego Oddziału PTSS
tomasz.grabarczyk.spirytyzm@gmail.com
Awatar użytkownika
Voldo
spirytysta
spirytysta

Postautor: megan6 » 17 kwie 2013, 19:11

dzięki Tomku za wyjaśnienie zrozumiałam :)
Awatar użytkownika
megan6
spirytystka
spirytystka

Postautor: jario » 17 kwie 2013, 19:13

" Bo przecież jest dużo osób, które po prostu nie mają pociągu do alkoholu i nawet jeśli mają z nim na codzień do czynienia nigdy po niego nie sięgną. W związku z tym żadna to próba. To tak, jak ja bym mieszkała na polu szpinakowym nienawidząc szpinaku i moja próba polegałaby na nie jedzeniu go :D"

Takie osoby mogly juz przejsc taka probe w poprzednich wcieleniach jezeli nie maja pociagu lub wstret do niego.Mimo kotary niepamieci poprzednich wcielen i prob w cielesnym zyciu ,istnieje podswiadomosc w ktorej jest wszystko zapisane i ktora moze miec pewne oddzialywania na aktualny zywot.Duch nie cofa sie w rozwoju i jezeli przejdzie pozytywnie jakies proby to mysle ze nie cofnie sie popelniajac te same bledy.
Mistrz pojawia się tylko wtedy, kiedy uczeń jest gotowy ...
Awatar użytkownika
jario
spirytysta
spirytysta

Postautor: kakofonia myśli » 17 kwie 2013, 19:26

Voldo pisze:Psychiczne uwarunkowania to nie, bo psychika jest raczej związana z Duchem

No to właśnie miałam na myśli. Że nie chodzi tu o ciało, a o ducha. Poza genetyką mamy przecież również uwarunkowania psychiczne (duchowe), jak zwał, tak zwał. Czyż nie? Więc Duch, w okresie przejściowym mówi sobie, powiedzmy, że chce wcielić się jako alkoholik, by się sprawdzić. I teraz jeśli nie ulegnie pokusie lub jeśli jej ulegnie, ale zwalczy nałóg próba będzie uznana za zakończoną sukcesem. Jeśli nie - będzie porażką. Tak bym to widziała.

Krzysztoff pisze:nie należy mylić cierpienia którego się doświadcza (próby) z cierpieniami które się wyrządza

Widzisz Krzysztofie, wydaje mi się, że alkoholik, jakby nie było, również cierpi. Pośrednio wyrządza krzywdę. Może nie tyle on sam, co jego zachowanie pod wpływem alkoholu. Więc, jak wyżej, jeśli uda mu się przezwyciężyć nałóg jego próba będzie udana.

dharma pisze:Myślę że tacy ludzie są po prostu tzw. pijakami,a to nie jest jednostka chorobowa.

Dla mnie pijak to ktoś, kto lubi sobie wypić, ale ma nad tym kontrolę. Może chodzi tu o skonstruowanie wypowiedzi :) Bo jeśli ktoś pije często i przez większość życia, to można przypuszczać, że już tę kontrolę stracił. Ale może się mylę :)

jario pisze:Takie osoby mogly juz przejsc taka probe w poprzednich wcieleniach jezeli nie maja pociagu lub wstret do niego

Ale z tego wynikałoby, że każdy z nas był kiedyś alkoholikiem :D Jedni wyszli z tego zwycięsko, a inni wciąż się zmagają, bo wcześniej sobie nie poradzili.

P.S. Ładny awatar Gosiu 8-)
Pelo Amor ou Pela Dor... (By love or by pain)

„What is mind? No matter. What is matter. Never mind.” Thomas Hewitt Key

sbitara77@gmail.com
Awatar użytkownika
kakofonia myśli
spirytystka
spirytystka

Postautor: 000Lukas000 » 17 kwie 2013, 19:29

kakofonia myśli pisze:
000Lukas000 pisze:"czy wybiera stricte wcielenie się w alkoholika. Bo przecież jest dużo osób, które po prostu nie mają pociągu do alkoholu i nawet jeśli mają z nim na co dzień do czynienia nigdy po niego nie sięgną."

Chodziło mi oczywiście o uwarunkowania psychiczne :D W ogóle ciała nie miałam na myśli :)

000Lukas000 pisze:Tu widzę pewien problem o którym warto wspomnieć,są ciała które mają predyspozycję np. żywiołowość

Nie bardzo rozumiem. Jak ciało bez ducha może być żywiołowe? :? Żywiołowość to cecha ducha, ciało samo w sobie nie ma żadnych cech, gdyż jest tylko powłoką. To tak, jakbyś powiedział, że ubranie może być żywiołowe i jeśli ubierze się w nie osoba agresywna ubranie nabędzie właśnie tę cechę. Przepraszam, ale nie zrozumiałam :?

Wystarczy więcej odpowiedniego hormonu, i ot cała sprawa
Poznacie ich po zasadach prawdziwego miłosierdzia, które będą głosić i wcielać w życie; poznacie ich po liczbie osób strapionych, którym przyniosą pocieszenie; poznacie ich po miłości do bliźniego, wyrzeczeniach, bezinteresowności;

Ew. Wg. Spirytyzmu
Awatar użytkownika
000Lukas000
spirytysta
spirytysta

Postautor: megan6 » 17 kwie 2013, 19:30

a dziękuję tak zasuwa mi się do niego myśl że po każdej burzy wstaje słońce ;)
Awatar użytkownika
megan6
spirytystka
spirytystka

PoprzedniaNastępna

Wróć do Pytania i odpowiedzi