Alkoholizm

Miejsce, w którym można zadać każde pytanie dotyczące spirytyzmu, świata Duchów, reinkarnacji, sensu życia, praw kierujących naszym światem, Boga.

Re: Alkoholizm

Postautor: kalatala » 19 kwie 2013, 21:25

Ja naprawdę wiem o czym piszę. Co tydzień spotykam się na terapii z ludźmi, którzy podobnie jak Ty sądzili, że weekendowe 4 piwka czy drink przed snem to nie alkoholizm. Ten problem dotyka znacznie większej ilości osób, niż sądzisz. W mojej grupie osoby, które miały regularne ciągi alkoholowe przez kilka dni lub tygodni, stanowią mniejszość. Ja też zaliczam się do tych osób, które lubiły sobie wypić piwo 3 razy w tygodniu. To JEST alkoholizm, Gosiu. Wcale nie uogólniam. I kto wie, może jednak 3/4 Francuzów ma ten problem.
Awatar użytkownika
kalatala
spirytystka
spirytystka

Postautor: goska82 » 19 kwie 2013, 21:41

Myślę kalatalo,że nie ma potrzeby abyś przekazywała argumenty ,które mają miejsce na takich spotkaniach. Nie o to w temacie chodziło. Problem polega na tym,że myślisz pewnym schematem, wychodząc z założenia,że jeżeli ktoś ma odmienne zdanie na ten temat ,to ma problem.
Kalatalo pomimo tego,że nie piję piwa 3 razy w tygodniu, ani nawet w miesiącu ani w szerszych odstępach czasowych,nie piję też drinków przed snem, pozwól nie oburzając się ,że będę miała odmienne od Twojego zdanie :)
goska82

Postautor: Luperci Faviani » 19 kwie 2013, 21:43

Francja ma duże problemy alkoholowe, ale w przeciwieństwie do Polski, u nich jest większa kultura spożywania trunków i problem nie rzuca się w oczy tak, jak u nas.
Luperci Faviani - życie jest niczym, wieczność jest wszystkim.
La certitude est une autre dimension de la croyance.
Awatar użytkownika
Luperci Faviani

Postautor: kalatala » 19 kwie 2013, 21:56

goska82 pisze:Myślę kalatalo,że nie ma potrzeby abyś przekazywała argumenty ,które mają miejsce na takich spotkaniach. Nie o to w temacie chodziło. Problem polega na tym,że myślisz pewnym schematem, wychodząc z założenia,że jeżeli ktoś ma odmienne zdanie na ten temat ,to ma problem.
Kalatalo pomimo tego,że nie piję piwa 3 razy w tygodniu, ani nawet w miesiącu ani w szerszych odstępach czasowych,nie piję też drinków przed snem, pozwól nie oburzając się ,że będę miała odmienne od Twojego zdanie :)

Masz prawo. Ale byłoby chyba dobrze, abyś się zastanowiła nad tym, co mówią specjaliści od uzaleznień, czyli terapeuci. Mówiąc mi, że myślę schematami tak naprawdę mówisz, że system rozpoznawania choroby opracowany przez osoby w tej kwestii kompetentne jest błędny. Z tego co mówisz wynika, nie masz żadnego kontaktu z problemem, a mimo to podważasz zdanie osoby, która coś na ten temat wie. I to nie jest MOJE zdanie. Ja tylko przekazuję to, czego sama się na terapii dowiedziałam.
Awatar użytkownika
kalatala
spirytystka
spirytystka

Postautor: goska82 » 19 kwie 2013, 22:22

To,że ja nie mam problemu nie jest równoznaczne z tym,że nie mam kontaktu z problemem czy wiedzy na ten temat. Wiedza natomiast to jedno, poglądy własne to drugie.
Kalatalo, nie podważam Twojego zdania, jest zupełnie na odwrót :) Kręcimy się w kółko , a powyższa dyskusja do niczego nie prowadzi.
Natomiast to, że Ty masz problem nie jest jednoznaczne z tym, że posiadasz pakiet wiedzy tłumaczącej wszystkie przypadki.
goska82

Postautor: kalatala » 19 kwie 2013, 23:14

Dyskusja dotyczyła równiez tego gdzie zaczyna się alkoholizm. Co wyjaśniłam, posługując się WIEDZĄ zdobytą na terapii odwykowej, na której m.in. uczyłam się o mitach krążących w społeczeństwie na ten temat. Jednak w odpowiedzi przeczytałam, że sama myślę schematami. Nie jestem alfa i omegą, jednak mam silne przeczucie, że wiem na ten temat znacznie więcej od Ciebie. Zainteresuj się może tematem, poczytaj, i wtedy Twoje poglądy zostaną podparte wiedzą lub też je zmienią.
Awatar użytkownika
kalatala
spirytystka
spirytystka

Postautor: goska82 » 19 kwie 2013, 23:29

Przeczucie to nie wszystko,a tematem swojego czasu interesowałam się bardziej niż może Ci się wydawać. Tak jak pisałam wyżej,nie cierpię uogólnień, które są krzywdzące dla jednostek nie należących do mas. Terapeuci zaś ideałami nie są (nie wszyscy na przynajmniej) i wierz Mi ,że lubią wrzucać "do jednego worka", szukając problemu tam, gdzie nie trzeba.
goska82

Postautor: Nikita » 20 kwie 2013, 15:42

Moim zdaniem problem nalogow jest dosc zagadkowy. Dlaczego jedni sa bardziej podatni a inni mniej...Na pewno duzy wplyw ma srodowisko i takze inne predyspozycje ... Generalnie w Polsce duzo sie pilo..szczegolnie za komuny i obecnie tez....J atakze kiedys pilam wiecej szczegolnie na imprezach bo bylo wesolo...ale od jakiegos czasu minelo mi to...poprostu samopoczucie na anstepny dzien bylo tak przykre, ze odechcialo mi sie powtarzania tych stanow...choc wypicie drinka an jakims spotkaniu zawsze dodaje troche odwagi... Za to nigdfy mnie ciagnelo mnie do papierosow ani do kawy....ale o dziwo interesowala mnie marihuana...chm....
Nikita
Sympatyk spirytyzmu

Postautor: Luperci Faviani » 20 kwie 2013, 20:16

Podatność na coś może być zaprogramowana w genach, a pociąg do czegoś może wynikać z charakteru i wad Ducha.
Luperci Faviani - życie jest niczym, wieczność jest wszystkim.
La certitude est une autre dimension de la croyance.
Awatar użytkownika
Luperci Faviani

Postautor: Nikita » 21 kwie 2013, 18:13

z tymi genami to bym nie przesadzala....nadrzedne nad genami sa dusza i umysl...
Nikita
Sympatyk spirytyzmu

PoprzedniaNastępna

Wróć do Pytania i odpowiedzi