Duch Święty

Miejsce, w którym można zadać każde pytanie dotyczące spirytyzmu, świata Duchów, reinkarnacji, sensu życia, praw kierujących naszym światem, Boga.

Re: Duch Święty

Postautor: atalia » 05 cze 2013, 08:00

Pięknie to ująłeś :)
atalia
spirytystka
spirytystka

Postautor: juniperus » 10 cze 2013, 16:24

Forrest, jestem pod wrażeniem sposobu ujęcia przez Ciebie tej kwestii :)
Izabela
GG: 42074662

Ulecieć do góry na skrzydłach...
Awatar użytkownika
juniperus
spirytystka
spirytystka

Postautor: Nikita » 10 cze 2013, 16:47

ciekawie sie ten watek rozwinal...z ducha swietego przeskoczylismny na boskie ciala...he he
Nikita
Sympatyk spirytyzmu

Postautor: Hansel » 29 maja 2015, 12:42

cthulhu87 pisze:w Biblii Jezus mówi: "Poślę wam pocieszyciela. Jeszcze wam wiele mam mówić, ale teraz znieść nie możecie. Lecz gdy przyjdzie on, Duch Prawdy, nauczy was wszelkiej Prawdy" (J 16, 12-13). Dla Kościoła była to jedynie zapowiedź zesłania Ducha Świętego, ale logika podpowiada, że jeśli ludzkość nie była zdolna pojąć w pełni przekazu Jezusa w tamtym czasie, nie byłoby możliwe, aby zrozumiała go zaledwie po pięćdziesięciu dniach.
Prawdopodobnie chodzi więc o to, że nauki Chrystusa zostaną wyjaśnione w pełni i w sposób pełny dopiero po dużo późniejszym czasie. Zdaniem spirytystów oczywiście pojawienie się masowych manifestacji duchów w połowie XIX wieku i kodyfikacja spirytystyczna stanowią wypełnienie tych słów Jezusa.

To ciekawe z tego co wiem z kolei Muzłumanie ten fragmen interpretują jako zapowiedż dla przyjścia proroka Machometa...
Narodzić się, umrzeć, odrodzić ponownie i wciąż się rozwijać - takie jest prawo
Awatar użytkownika
Hansel

Postautor: cthulhu87 » 29 maja 2015, 20:36

Hansel pisze:To ciekawe z tego co wiem z kolei Muzłumanie ten fragmen interpretują jako zapowiedż dla przyjścia proroka Machometa...

To trochę jak u Bahaitów. Tylko oni sobie wykombinowali, że po Mahomecie przyszedł jeszcze Baha'ullah :D
Różnica polega jednak na tym, że podobnie jak spirytyści bahaizm zakłada, że Bóg objawiał się różnym ludom w różnych kręgach kulturowych odpowiednio do ich poziomu świadomości. To jest taka dość otwarta postawa.

Obrazek
"Widziałem słynne grody starożytności, spoczywające pod całunem piasku lub kamienia, jak Kartagina, miasta greckie na Sycylii, równinę Rzymu z rozwartymi grobami i śpiące pod popiołem Wezuwiusza snem wieków dwudziestu cmentarze." L. Denis
http://www.ksiazki-spirytystyczne.pl
Awatar użytkownika
cthulhu87
Moderator forum
Moderator forum

Postautor: Hansel » 15 cze 2015, 18:46

Teraz mi się ten cytat przypomniał ,,Są w nich trudne do zrozumienia pewne sprawy, które ludzie niedouczeni i mało utwierdzeni opacznie tłumaczą, tak samo jak i inne Pisma, na własną swoją zgubę.,,
Awatar użytkownika
Hansel

Postautor: soldado » 19 cze 2015, 22:23

A mnie interesuje od dawna jedno pytanie
W jaki sposób można zgrzeszyć przeciwko Duchowi Świętemu ?
Według Jezusa, taki grzech jest grzechem niewybaczalnym i nie jest poddawany rozgrzeszeniu.
Wprawdzie kołacze mi się w głowie odpowiedź, ale nie wiem, czy jest ona prawidłowa, dlatego pytam kogoś, kto wie.
Czasem w życiu warto jest się zgubić, by móc się na nowo odnaleźć
soldado
Moderator forum.

Postautor: Hansel » 20 cze 2015, 00:14

https://pl.wikipedia.org/wiki/Grzech_pr ... %C4%99temu

Moja osobista interpretacja jest tutaj taka że to jest odrzucenie ideałów dobra, miłości i sprawiedliwości
Ostatnio zmieniony 20 cze 2015, 06:59 przez Hansel, łącznie zmieniany 1 raz
Awatar użytkownika
Hansel

Postautor: Mirek » 20 cze 2015, 06:29

soldado pisze:A mnie interesuje od dawna jedno pytanie
W jaki sposób można zgrzeszyć przeciwko Duchowi Świętemu ?
Według Jezusa, taki grzech jest grzechem niewybaczalnym i nie jest poddawany rozgrzeszeniu.
Wprawdzie kołacze mi się w głowie odpowiedź, ale nie wiem, czy jest ona prawidłowa, dlatego pytam kogoś, kto wie.

http://mateusz.pl/pow/011206.htm
„Osądzanie, obrazy i jakakolwiek wewnętrzna agresja wobec siebie jest ukrytym życzeniem sobie śmireci."
Awatar użytkownika
Mirek

Postautor: Hansel » 21 cze 2015, 03:21

cthulhu87 pisze:
Hansel pisze:To ciekawe z tego co wiem z kolei Muzłumanie ten fragmen interpretują jako zapowiedż dla przyjścia proroka Machometa...

To trochę jak u Bahaitów. Tylko oni sobie wykombinowali, że po Mahomecie przyszedł jeszcze Baha'ullah :D
Różnica polega jednak na tym, że podobnie jak spirytyści bahaizm zakłada, że Bóg objawiał się różnym ludom w różnych kręgach kulturowych odpowiednio do ich poziomu świadomości. To jest taka dość otwarta postawa.
Czytałem o nich http://www.eioba.pl/a/295p/wiara-bahai- ... gia-swiata
Awatar użytkownika
Hansel

PoprzedniaNastępna

Wróć do Pytania i odpowiedzi