Klonowanie a dusza.

Miejsce, w którym można zadać każde pytanie dotyczące spirytyzmu, świata Duchów, reinkarnacji, sensu życia, praw kierujących naszym światem, Boga.

Re: Klonowanie a dusza.

Postautor: Luperci Faviani » 10 cze 2013, 16:46

W Księdze Duchów nie ma dinozaurów.
Luperci Faviani - życie jest niczym, wieczność jest wszystkim.
La certitude est une autre dimension de la croyance.
Awatar użytkownika
Luperci Faviani

Postautor: methyl » 11 cze 2013, 09:10

Kiedyś warunki na Ziemi były diametralnie różne od dzisiejszych (chocby proporcje gazów słuzących do oddychania) dlatego istoty ją zamieszkujące miały ciała odpowiednio do nich dostosowane. Dinozaury były jednym z nieskończonych ogniw ewolucji pierwiastka duchowego. Bóg nie stwarza niepotrzebnych rzeczy. To tylko Człowiek z czasem uczy się dostrzegac ich celowość 8-) .
arecki

"Wiedza to jedyny skarb podążający za swym właścicielem" - przysłowie chińskie
Awatar użytkownika
methyl

Postautor: kalatala » 11 cze 2013, 23:04

Wiecie co, ja mam czasem bardzo realne sny, do tego stopnia, że potem się mi wydaje, że to się wydarzyło naprawdę. Ale przysiegłabym, że czytałam o tych dinozurach. Może Ewangelia to była, zbyt wiele ostatnio lektur spirytystycznych nie przecztałam. Jak kiedyś znowu trafie na ten fragment, to Wam napiszę. Chyba, że jednak to był sen...

A tak rozwijając temat główny - zastanawiałam się dziś jak to jest z tym pierwiastkiem życiowym. On jest w minerałach, roślinach, prawda? W takim razie co się stanie, jeśli wezmę liść z rośliny, ukorzenię go i powstanie nowa roślina? Co się wtedy dzieje z tym pierwiastkiem życia? Z jednej rośliny można zrobić i tysiąc nowych sadzonek.
Awatar użytkownika
kalatala
spirytystka
spirytystka

Postautor: Nikita » 12 cze 2013, 07:18

Z tego co ja wiem ale z innych zrodel niespirytystycznych to dusza na poziomie mineralow i roslin i zwierzat jest dusza zbiorowa...dopiero zwierzeta te wyzsze, bardziej inteligentne uzyskuja jakby dusze indywidualna....
Nikita
Sympatyk spirytyzmu

Postautor: Voldo » 12 cze 2013, 11:23

Minerały (te z głębi Ziemi) mają w sobie zalążek duchowy.
Rośliny, zwierzęta mają zalążek duchowy i zalążek życia (czy inne tam zasady, kto co lubi).
Ludzie mają duszę i zalążek życia.

Zalążek życia OŻYWIA materię. Minerały nie żyją.

Jeśli chodzi o rośliny - tak samo jak w przypadku człowieka Duch razem ze swoim ciałem duchowym przynosi zalążek życia, tak w przypadku roślin zalążek duchowy (Duch będący w stadium zalążka też chyba ma ciało duchowe) to samo ze sobą przynosi. Tak mi się przynajmniej wydaje :)
Tomasz

„Jezus Chrystus nie prosił nas o wiele, nie wymagał od ludzi, by wspinali się na Mount Everest, czy wielce się poświęcali. Prosił nas tylko o to, byśmy kochali drugiego człowieka.” - Chico Xavier

Wiceprzewodniczący PTSS
Przewodniczący Wrocławskiego Oddziału PTSS
tomasz.grabarczyk.spirytyzm@gmail.com
Awatar użytkownika
Voldo
spirytysta
spirytysta

Postautor: kalatala » 12 cze 2013, 16:00

No właśnie zalążek duchowy, coś się mi pokręciło.

Ale Voldo w żaden sposób nie wyjasniłes w jaki sposób jeden zalążek duchowy dzieli się na dwa.
Awatar użytkownika
kalatala
spirytystka
spirytystka

Postautor: Voldo » 12 cze 2013, 17:28

Nie ma co wyjaśniać, bo się nie dzieli.
Tak samo jak dziecko nie ma cząstki duszy obu rodziców, tylko swoją własną, tak samo każda roślina, minerał czy zwierze ma własny zalążek duchowy.
Tomasz

„Jezus Chrystus nie prosił nas o wiele, nie wymagał od ludzi, by wspinali się na Mount Everest, czy wielce się poświęcali. Prosił nas tylko o to, byśmy kochali drugiego człowieka.” - Chico Xavier

Wiceprzewodniczący PTSS
Awatar użytkownika
Voldo
spirytysta
spirytysta

Postautor: kalatala » 12 cze 2013, 21:36

Moment. Mam roślinę. Kroję ją na 10 części i każdą ukorzeniam. Po jakimś czasie każdy z tych 10 kawałków staje się odrębnym organizmem. Co się stało z duszą tej pierwszej i czy w takim razie reszta jest bezduszna?
Awatar użytkownika
kalatala
spirytystka
spirytystka

Postautor: oran » 12 cze 2013, 22:03

Jest taki gatunek glisty,że jak się ją podzieli,przetnie na pół,to obie połowy zyją.
I co o tym sądzicie ?
oran

Postautor: Voldo » 12 cze 2013, 22:36

kalatala pisze:Moment. Mam roślinę. Kroję ją na 10 części i każdą ukorzeniam. Po jakimś czasie każdy z tych 10 kawałków staje się odrębnym organizmem. Co się stało z duszą tej pierwszej i czy w takim razie reszta jest bezduszna?

Podejrzewam, że zalążek duchowy zostaje w jednej części (tej, z której się cięło dla przykładu), a w każdą kolejną zostają wcielone inne zalążki ;)
Tomasz

Wiceprzewodniczący PTSS
Awatar użytkownika
Voldo
spirytysta
spirytysta

PoprzedniaNastępna

Wróć do Pytania i odpowiedzi