Ciekawostki oraz błędy w Biblii

Miejsce, w którym można zadać każde pytanie dotyczące spirytyzmu, świata Duchów, reinkarnacji, sensu życia, praw kierujących naszym światem, Boga.

Re: Ciekawostki oraz błędy w Biblii

Postautor: danvue » 20 lis 2013, 18:09

Nie wiem czy Jezus miałby czcić jakiegoś Ducha Wyższego, skoro sam też był na tym poziomie pewnie, albo wyższym, nie mnie to oceniać. Trudno się z tym wszystkim połapać. Konradzie - dziękuje za odpowiedź, sprawdze tego pana w wolnej chwili.
Uderzył z nieba grom
i wypalił w ziemi znak
znak ten wielki był jak dom
to był krzyż, a obok stał
z postury szczupły, wysoki gość
ale słowa miał jak stal
ludzie wnet oblegli go
krzycząc: Tak! To Ten! To On!
Awatar użytkownika
danvue
spirytysta
spirytysta

Postautor: 000Lukas000 » 25 lis 2013, 16:15

Tak jak mówiłem wcześniej, nie warto próbować poprzeć spirytyzmu i jego założeń cytatami z pisma świętego.
Spirytyzm jest poparty przej jasność, logikę, badania naukowe w różnych dziedzinach i wspaniałą naukę moralną i to na tym powinniśmy się skupić.

Uczmy się na błędach różnych odłamów chrześcijaństwa, oni też koncentrowali się na tłumaczeniu Biblii a chrześcijaństwo zaczynało z podobnego punktu co my i co im z tego przyszło? Zapomnieli w tym wszystkim o najważniejszej części nauk Jezusa, czyli naukach moralnych i o człowieku powodując same rozłamy.

Kiedyś brałem w tym udział, widziałem jak ludzie uważali że inni idą "błędną drogą na potępienie" mimo iż różnili się tylko w kilku mało istotnych kwestiach, sam tak się zachowywałem. Ale to już za mną, nauka spirytyzmu i jego studiowanie uczy mnie coraz więcej tolerancji. Dziś nawet do ezoteryków trochę mam inne podejście niż na początku mojej spirytystycznej drogi. Nawet z Sigmą bym mógł teraz o medytacji pogadać, i bym był bardziej skłonny słuchać ;)
I to samo radziłbym innym, skupmy się na naukach moralnych i niech to nas łączy. Jeśli w tym jednym zgadzać się będziemy wszystko inne nie ma znaczenia :)
Poznacie ich po zasadach prawdziwego miłosierdzia, które będą głosić i wcielać w życie; poznacie ich po liczbie osób strapionych, którym przyniosą pocieszenie; poznacie ich po miłości do bliźniego, wyrzeczeniach, bezinteresowności;

Ew. Wg. Spirytyzmu
Awatar użytkownika
000Lukas000
spirytysta
spirytysta

Postautor: danvue » 25 lis 2013, 16:50

To co mówisz jest bardzo mądre. Jednak wiesz - dla nas spirytystów Jezus jest jednak bardzo ważną postacią.
Naprawde mi pomogłes tym co teraz napisałeś. Jednak i tak będę to zgłębiał narazie, dla świętego spokoju mojego sumienia. Mam bardzo dobrą książkę o pochodzeniu chrześcijaństwa i zbieram informację - na pewno coś napiszę jeszcze o tym. A tymczasem:

Ew. Łukasza, 16

19 [JK] Żył pewien człowiek bogaty, który ubierał się w purpurę i bisior i dzień w dzień świetnie się bawił.

20 U bramy jego pałacu leżał żebrak okryty wrzodami, imieniem Łazarz.

21 Pragnął on nasycić się odpadkami ze stołu bogacza; nadto i psy przychodziły i lizały jego wrzody.

22 Umarł żebrak, i aniołowie zanieśli go na łono Abrahama. Umarł także bogacz i został pogrzebany.

23 Gdy w Otchłani, pogrążony w mękach, podniósł oczy, ujrzał z daleka Abrahama i Łazarza na jego łonie.

24 I zawołał: "Ojcze Abrahamie, ulituj się nade mną i poślij Łazarza; niech koniec swego palca umoczy w wodzie i ochłodzi mój język, bo strasznie cierpię w tym płomieniu".

25 Lecz Abraham odrzekł: "Wspomnij, synu, że za życia otrzymałeś swoje dobra, a Łazarz przeciwnie, niedolę; teraz on tu doznaje pociechy, a ty męki cierpisz.

26 A prócz tego między nami a wami zionie ogromna przepaść, tak że nikt, choćby chciał, stąd do was przejść nie może ani stamtąd do nas się przedostać".

27 Tamten rzekł: "Proszę cię więc, ojcze, poślij go do domu mojego ojca!

28 Mam bowiem pięciu braci: niech ich przestrzeże, żeby i oni nie przyszli na to miejsce męki".

29 Lecz Abraham odparł: "Mają Mojżesza i Proroków, niechże ich słuchają!"

30 "Nie, ojcze Abrahamie - odrzekł tamten - lecz gdyby kto z umarłych poszedł do nich, to się nawrócą".

31 Odpowiedział mu: "Jeśli Mojżesza i Proroków nie słuchają, to choćby kto z umarłych powstał, nie uwierzą"».

Czy ten fragment nie przeczy jasno spirytyzmowi?
Uderzył z nieba grom
i wypalił w ziemi znak
ale słowa miał jak stal
ludzie wnet oblegli go
Awatar użytkownika
danvue
spirytysta
spirytysta

Postautor: cthulhu87 » 25 lis 2013, 17:18

Mnie jest wszystko jedno, czy spirytyzm znajduje poparcie w Biblii. Jest to po prostu jedno z wielu źródeł, które może go potwierdzać lub mu przeczyć. Moim zdaniem spirytyzm powinien mieć przede wszystkim oparcie w: 1) faktach (naukowych czy paranaukowych - w zależności od światopoglądu oceniających), 2) osobistym doświadczeniu, 3) historii ludzkości (jeśli kontakty z duchami są faktem, dochodziło do nich we wszystkich epokach i kulturach), 4) intuicji (a więc drugiej, obok rozumu, władzy poznawczej umysłu ludzkiego).
"Widziałem słynne grody starożytności, spoczywające pod całunem piasku lub kamienia, jak Kartagina, miasta greckie na Sycylii, równinę Rzymu z rozwartymi grobami i śpiące pod popiołem Wezuwiusza snem wieków dwudziestu cmentarze." L. Denis
http://www.ksiazki-spirytystyczne.pl
Awatar użytkownika
cthulhu87
Moderator forum
Moderator forum

Postautor: Xsenia » 25 lis 2013, 22:55

danvue pisze:Jednak wiesz - dla nas spirytystów Jezus jest jednak bardzo ważną postacią.

Nie przeczę, że Jezus był ważną osobą. On w końcu pokazywał swoim uczniom, jak powinno się żyć i czego można oczekiwać po śmierci. I każdy ma prawo uznawać Jezusa za kogo chce :) Ja nie uznaję go za Syna Boga, bo mi się w głowie nie mieści, że Bóg mógłby skazać własne dziecko na tortury. Prędzej bym przypuszczała, że Bóg wysłał jakąś wyższą duszę, by ludzie zrobili większy postęp w swoim uduchowieniu. Jezus zdawał sobie sprawę, że będzie cierpiał, ale tłumaczenie, że to za moje grzechy i dla mojego zbawienia on został ukrzyżowany (jakby Jezus wiedział, że 2000 lat później będę istnieć :? ), do mnie po prostu nie przemawia. Każdy jest kowalem swojego losu, każdy odpowiada za własne błędy, więc dlaczego katolicyzm stara się mi wmawiać, że dostąpię odkupienia za śmierć Jezusa? To mam się cieszyć, że go ukrzyżowali? Sorry, ale to dla mnie chore.
Oczywiście każdy ma prawo myśleć jak chce i wierzyć w co chce. Toleruję to i proszę o tolerowanie również moich poglądów. :)
Ostatnio zmieniony 25 lis 2013, 23:27 przez Xsenia, łącznie zmieniany 1 raz
Wyznaję zasadę Sokratesa - "wiem, że nic nie wiem". :)
Awatar użytkownika
Xsenia
Moderator forum.

Postautor: Xsenia » 25 lis 2013, 23:08

danvue pisze:Ew. Łukasza, 16

19 [JK] Żył pewien człowiek bogaty, który ubierał się w purpurę i bisior i dzień w dzień świetnie się bawił.

Każdy żyje w takiej rodzinie i w takich warunkach w jakich się urodził. Dlaczego skazywać na piekło kogoś tylko dlatego, że urodził się w bogatej rodzinie? Nie jest tu napisane dokładnie, ale można się domyślić, że nikt go nie nauczył co może zrobić z bogactwem. Czy za niewiedzę trzeba trafić do piekła? Bez możliwości rehabilitacji? I nawet nie można ostrzec najbliższych? Ciężko mi to zrozumieć. A Łazarz? urodził się Łazarzem? od urodzenia miał wrzody? od urodzenia był bezdomny i bez rodziny? Jak pisałam wyżej każdy jest kowalem swojego losu. Dlatego nie mogę zrozumieć bezdomnych śpiących na dworcach PKP. A wolontariusze ze schronisk BŁAGAJĄ ich by przyszli do schroniska umyć się, ubrać w czyste rzeczy, i zjeść ciepły posiłek. Ale oni nie chcą, bo w schronisku nie można pić alkoholu. I ja mam im pomagać? Wolę wpłacić pieniądze na schronisko, tam przynajmniej pomogą ludziom, którzy chcą się zmienić, poprawić. I na pewno nie dam pieniędzy komuś, kto ostatni grosz da na alkohol.
:evil: A najgorsze są proszące dzieci, "daj pieniądze, daj". A jak mówię "nie dam ci pieniędzy, ale mogę ci kupić bułkę, ser i coś do picia" to zazwyczaj dostaję obelgi. :evil:
Awatar użytkownika
Xsenia
Moderator forum.

Postautor: Krzysztoff » 25 lis 2013, 23:52

Xsenia pisze: Prędzej bym przypuszczała, że Bóg wysłał jakąś wyższą duszę, by ludzie zrobili większy postęp w swoim uduchowieniu. Jezus zdawał sobie sprawę, że będzie cierpiał, ale tłumaczenie, że to za moje grzechy i dla mojego zbawienia on został ukrzyżowany (jakby Jezus wiedział, że 2000 lat później będę istnieć :? ), do mnie po prostu nie przemawia.

Myślę że nasze poglądy są mocno zbieżne...
podobno duchy na wyższym poziomie same planują swoje wcielenia, ja to widzę tak że Jezus sam zaplanował swoją misję , żeby ułatwić ludzkości postęp moralny (czyli raczej nikt nikogo nie "wysyłał")

Gdzieś tu już dyskutowaliśmy czy można "zmazać czyjeś grzechy" swoim cierpieniem. Moim zdaniem ta koncepcja z punktu widzenia idei rozwoju duszy jest kompletnie mylna. Cierpienie wpływa na rozwój osoby cierpiącej, inaczej mówiąc jak mówi wielu mistrzów wschodu - trzeba doświadczyć wielu rzeczy aby się czegoś nauczyć , albo też inaczej nikt nie przerobi lekcji za nas - rozwój musimy zrobić sami. Oczywiście jest modlitwa i wsparcie duchowe ale i tak lekcja pozostaje do przerobienia.

Podsumowując , Jezus przekazał cenne nauki , poświęcił się umierając na krzyżu i uwiarygodnił i wzmocnił swój przekaz dla przyszłych pokoleń ale nasz rozwój leży w naszych rękach i musimy "kuć swój los" samodzielnie

ps. ja osobiście uważam że wiara katolicka zatrzymała się na średniowicznym postrzeganiu Boga - którego postrzegano jak feudalnego władcę , władcę który wymaga uniżoności (czczenia, pokłonów itd), osądza ale też może wspaniałomyślnie wybaczyć grzechy, ceni lojalność (przynależność do Kościoła)
Krzysztoff
Moderator forum
Moderator forum

Postautor: Xsenia » 26 lis 2013, 09:31

Dokładnie, a już przyswajanie z Biblii tylko tego co Kościołowi pasuje, a odrzucanie tego co im nie pasuje, to opanowali do perfekcji. Proste 10 przykazań. W Biblii są one inne niż przyjęte przez Kościół Katolicki.
Księga Wyjścia 20, 2–17
2 Jam jest Pan, Bóg twój, którym cię wywiódł z ziemi egipskiej, z domu niewoli.
3 Nie będziesz miał bogów cudzych przede mną.
4 Nie uczynisz sobie obrazu rytego ani żadnej podobizny tego, co jest na niebie w górze i co na ziemi nisko, ani z tych rzeczy, które są w wodach pod ziemią.
5 Nie będziesz się im kłaniał ani służył. Ja jestem Pan, Bóg twój, mocny, zawistny, karzący nieprawość ojców na synach do trzeciego i czwartego pokolenia tych, którzy mnie nienawidzą; 6 a czyniący miłosierdzie tysiącom tych, którzy mię miłują i strzegą przykazań moich.
7 Nie będziesz brał imienia Pana, Boga twego, nadaremno; bo nie będzie miał Pan za niewinnego tego, który by wziął imię Pana, Boga swego, nadaremno.
8 Pamiętaj, abyś dzień sobotni święcił. 9 Sześć dni robić będziesz i będziesz wykonywał wszystkie roboty twoje; 10 ale dnia siódmego sabat Pana, Boga twego, jest: nie będziesz wykonywał weń żadnej roboty, ty i syn twój, i córka twoja, sługa twój i służebnica twoja, bydlę twoje i gość, który jest między bramami twymi. 11 Przez sześć dni bowiem czynił Pan niebo i ziemię, i morze, i wszystko, co w nich jest, a odpoczął dnia siódmego; i dlatego pobłogosławił Pan dniowi sobotniemu i poświęcił go.
12 Czcij ojca twego i matkę twoją, abyś długo żył na ziemi, którą Pan, Bóg twój, da tobie.
13 Nie będziesz zabijał.
14 Nie będziesz cudzołożył.
15 Nie będziesz kradzieży czynił.
16 Nie będziesz mówił fałszywego świadectwa przeciw bliźniemu twemu.
17a Nie będziesz pożądał domu bliźniego twego,
17b ani będziesz pragnął żony jego,
17c ani sługi, ani służebnicy, ani wołu, ani osła, ani żadnej rzeczy, która jego jest.

Najlepszy numer jest z przykazaniem 4. Kościół go po prostu wywalił, bo wtedy nie zarobiłby na "podobiznach". A Bóg wyraźnie dał przekaz, że "nie będziesz się kłaniał przed posążkami, obrazami." :twisted: Powtórzone jest to w Księga Powtórzonego Prawa 5, 8–10:
8 Nie uczynisz sobie rzeźby ani podobizny wszystkich rzeczy, które są na niebie w górze i które na ziemi nisko, i które są w wodach pod ziemią. 9 Nie będziesz się im kłaniał i służył. Bom ja jest Pan, Bóg twój, Bóg zawistny, który dochodzę nieprawości ojców na synach do trzeciego i czwartego pokolenia tych, którzy mnie nienawidzą, 10a czynię miłosierdzie na wiele tysięcy miłującym mię i strzegącym przykazań moich.
Czyli jeśli jeden człowiek podpadnie Bogowi, to najlepiej wymordować jego dzieci, wnuki i prawnuki, bo Bóg im nie odpuści. Taaaaa......
Awatar użytkownika
Xsenia
Moderator forum.

Postautor: juniperus » 26 lis 2013, 11:22

Xsenia pisze:Bóg zawistny, który dochodzę nieprawości ojców na synach do trzeciego i czwartego pokolenia tych, którzy mnie nienawidzą
:shock: To już przegięcie po całości.

Osobiście doszukałam się 10 przykazań, w których widnieje dodatkowe przykazanie o wizerunkach, natomiast 9 i 10 przykazanie z wersji katolickiej stanowi jedno tj. "nie będziesz pożądał żony bliźniego swego ani żadnej rzeczy, która jego jest".
Izabela
GG: 42074662

Ulecieć do góry na skrzydłach...
Awatar użytkownika
juniperus
spirytystka
spirytystka

Postautor: danvue » 26 lis 2013, 16:12

Oj ten KK. Najgorsze to to zmienianie sobie i wywalanie tego co im nie pasuje.
Polecam książkę "Pochodzenie Chrześcijaństwa" A. Robertsona - na allegro za 3.50 widze właśnie, ja znalazłem w bibliotece.
Bardzo dobrze są tam przedstawione rozbieżności i wiele ona wyjaśnia. A jak na teraz - teraz to normalnie nie potrafie przetrawić większości mszy. Odnoszę wrażenie, że więcej tam różnych niepotrzebnych znaków, tradycji itp, że większość osób jest w kościele tylko ciałem, i jak widze mojego księdza w tych pięknych szatach i te całe zdobienia wszystkie..
Dobrze to K2 przewinął:

"Wierzę w Boga, nie w religię,
która była wynikiem i gier
o władze i kontroli polityki
sam przyznaj:
gdyby Irakiem była ojczyzna twa
dziś byś wyznawał Allaha,
gościu, kościół to biznes, instytucja,
typowi Łucja i Lucjan nie widzą tych umysłowych krucjat
Czy Bóg chciałby złota, miedzi
podczas gdy dzieci umierają w świecie trzecim?
Nie sądze."
Uderzył z nieba grom
i wypalił w ziemi znak
ale słowa miał jak stal
ludzie wnet oblegli go
Awatar użytkownika
danvue
spirytysta