Ciekawostki oraz błędy w Biblii

Miejsce, w którym można zadać każde pytanie dotyczące spirytyzmu, świata Duchów, reinkarnacji, sensu życia, praw kierujących naszym światem, Boga.

Re: Ciekawostki oraz błędy w Biblii

Postautor: cthulhu87 » 25 gru 2013, 18:34

000Lukas000 pisze:A fakty zostaną faktami niezależnie od tego co sądzimy.
Kiedyś ludzie wierzyli że słońce krąży wokół ziemi, jak myślisz, czy jeżeli ludzie tak wierzyli to tak w istocie było?
Czy boje dyskusyjne zmieniły nasz pogląd czy po prostu powoli żeśmy do tego dorośli?

Jeśli ktoś rejestruje się na forum i twierdzi, że słońce krąży wokół ziemi, mam prawo mu napisać, że to nieprawda. Nie widzę sensu, abym miał się przed tym powstrzymywać w myśl "tolerancji". A już zupełnie nie rozumiem takiej postawy, którą można streścić następująco: "nic tak naprawdę nie wiemy, tak samo może słońce krążyć wokół ziemi, jak ziemia może krążyć wokół słońca. A więc poczekajmy aż umrzemy, wtedy będziemy wiedzieć wszystko".

Co do bojów dyskusyjnych... oprócz tego, że sami nie chcemy dorosnąć bywa, że chcemy celowo utrzymywać innych w dzieciństwie. Trzeba na to uważać, bo jest to działalność szkodliwa.
"Widziałem słynne grody starożytności, spoczywające pod całunem piasku lub kamienia, jak Kartagina, miasta greckie na Sycylii, równinę Rzymu z rozwartymi grobami i śpiące pod popiołem Wezuwiusza snem wieków dwudziestu cmentarze." L. Denis
http://www.ksiazki-spirytystyczne.pl
Awatar użytkownika
cthulhu87
Moderator forum
Moderator forum

Postautor: Krzysztoff » 25 gru 2013, 18:40

cthulhu87 pisze:Bardziej niż na przekonaniu naszego kolegi zależy mi na tym, aby obnażyć niedorzeczność poglądów, które głosi. Dlaczego? Bo są zwyczajnie głupie. Bo - powiedzmy sobie szczerze i w oczy - to są BAJKI. Bajeczki dla małych dzieci. A my przecież jesteśmy już duzi. Czemu mamy tolerować robienie ludziom wody z mózgu? Przecież oni wmawiają to dzieciom na lekcjach religii. Dziś w telewizji widziałem jak biskup opowiadał z poważną miną o pierwszych ludziach - Adamie i Ewie. Na BOGA, mamy XXI wiek... I nie uważam, aby walka z obskurantyzmem nie miała sensu. Im częściej rozmawiamy, tym więcej ludzi zaczyna o tym mówić i temat analizować.

Zapewniam Cię Marcinie , że z punktu widzenia wojującego ateisty-sceptyka został byś dokładnie tak samo oceniony, razem z Twoimi poglądami.
I tam właśnie widzę najwięcej wojujących z obskuranctwem , czy tak zwaną ciemnotą. Zaliczasz się tutaj do tej grupy zwalczanych.

Ja wyznaję zasadę "żyj i daj żyć innym" albo też "nadgorliwość jest gorsza od faszyzmu".

Czy przeszkadza Ci że ktoś wierzy w arkę czy Adama i Ewę ? Obraża ? W jakiś sposób narusza Twoje dobra ? Jeżeli tak to sygnał do przemyśleń :lol:
Krzysztoff
Moderator forum
Moderator forum

Postautor: cthulhu87 » 25 gru 2013, 18:50

Krzysztoff pisze:Zapewniam Cię Marcinie , że z punktu widzenia wojującego ateisty-sceptyka został byś dokładnie tak samo oceniony, razem z Twoimi poglądami.
I tam właśnie widzę najwięcej wojujących z obskuranctwem , czy tak zwaną ciemnotą. Zaliczasz się tutaj do tej grupy zwalczanych.

Nie widzę problemu, aby mówić szczerze o swoich poglądach i ich racjonalnie bronić. Tak samo jak nie ma nic złego w obnażaniu nieprawdy. To, do jakiej grupy ktoś nas zalicza, tak naprawdę nie jest tak bardzo istotne. Ważniejsze, co sami głosimy i czy umiemy uzasadnić to, co głosimy.

Ja wyznaję zasadę "żyj i daj żyć innym" albo też "nadgorliwość jest gorsza od faszyzmu".

Ja też. Przecież nie chodzę do kościoła z mikrofonem i nie wykrzykuję, że opowiadają głupoty. Na forum też często nie mam czasu i mam różne inne zajęcia. Na pewno nie jestem więc nadgorliwcem. Zresztą wielokrotnie zwyczajnie mi się nie chce podejmować takie dyskusje. Akurat teraz się trafiło, że taką ochotę miałem :)

Czy przeszkadza Ci że ktoś wierzy w arkę czy Adama i Ewę ? Obraża ? W jakiś sposób narusza Twoje dobra ? Jeżeli tak to sygnał do przemyśleń :lol:

Obraża wszystkich ludzi, którzy poświęcili lata, aby zbadać świat i naukowo uzasadnić rzeczy, które godzą w tę wiarę. Odkrycia tych ludzi i rozwój ich dorobku doprowadziły do postępu społeczeństw niemal w każdej dziedzinie życia. Tymczasem za poglądami naszego forumowego kolegi stoją Ci, którzy przez wieki wstrzymywali postęp nauki. Kto jest na indeksie ksiąg zakazanych? Najwięksi myśliciele w historii świata - od Kopernika i Kartezjusza, po wspomnianego wyżej Bergsona. To jest tragedia, że instytucja, która skompromitowała się stworzeniem czegoś takiego, ma miliard wiernych na świecie.

Jak już wspomniałem, wiara w podobne rzeczy, godzi w rozum ludzki, towarzyszy praniu mózgu. Dlaczego te poglądy wmawia się dzieciom? Bo umysły dzieci nie są krytyczne. Siła idei polega nie tylko na ich prawdziwości, ale też na ich uporczywości. Uporczywość służy wywołaniu emocji za każdym razem, gdy ktoś godzi w tę wiarę, nawet jeśli jest szalenie nierozsądna i pozbawiona sensu.

Jestem za tym, żeby ludzie byli dojrzali nie tylko fizycznie, ale też psychicznie: żeby myśleli, nie przyjmowali nic bezkrytycznie.

To faktycznie jest sygnał do przemyśleń. Każdy powinien sobie to przemyśleć z ręką na sercu. Zwłaszcza ci, którzy mają dzieci i zależy im na ich kształceniu.
"Widziałem słynne grody starożytności, spoczywające pod całunem piasku lub kamienia, jak Kartagina, miasta greckie na Sycylii, równinę Rzymu z rozwartymi grobami i śpiące pod popiołem Wezuwiusza snem wieków dwudziestu cmentarze." L. Denis
http://www.ksiazki-spirytystyczne.pl
Awatar użytkownika
cthulhu87
Moderator forum
Moderator forum

Postautor: 000Lukas000 » 26 gru 2013, 10:18

Obraża wszystkich ludzi, którzy poświęcili lata, aby zbadać świat i naukowo uzasadnić rzeczy, które godzą w tę wiarę. Odkrycia tych ludzi i rozwój ich dorobku doprowadziły do postępu społeczeństw niemal w każdej dziedzinie życia.

Myślę że to nie ci ludzie poczuli się obrażeni ale właśnie ty, Marcinie. Zastanów się jednak dlaczego tak jesteś ustosunkowany do tej sprawy. Odkryj jaka intencja jest na samym dnie po kolei analizując to co czujesz i myślisz.
Ja tak robię często i nie żałuje
"Jeśli ktoś rejestruje się na forum i twierdzi, że słońce krąży wokół ziemi, mam prawo mu napisać, że to nieprawda."

Zastanów się nad skutkami zanim coś zrobisz, to bardzo ważne.

Czy zmienisz w ten sposób ich zdanie? - Nie
Czy wywołasz z czasem niskie uczucia? - Tak
Czy spowodujesz urazy? - Tak
Czy pomożesz w ten sposób spirytyzmowi lub sobie samemu? Nie
Czy spowodujesz tym że twierdzenia naukowe zostaną przyjęte przez tą lub inną organizację? Nie

Więc jakich skutków będzie więcej, pozytywnych czy negatywnych?

"nic tak naprawdę nie wiemy, tak samo może słońce krążyć wokół ziemi, jak ziemia może krążyć wokół słońca. A więc poczekajmy aż umrzemy, wtedy będziemy wiedzieć wszystko"

Jeżeli ktoś tak uważa to nie spowoduje to że słońce zacznie krążyć dookoła ziemi, jeżeli kogoś przekona to tylko tego kto również jest na określonym etapie rozwoju, dla tej osoby pożytecznym.

Jestem za tym, żeby ludzie byli dojrzali nie tylko fizycznie, ale też psychicznie: żeby myśleli, nie przyjmowali nic bezkrytycznie.

Nie nam zaburzać tą naturalną ewolucję , ona zawsze przebiega powoli i dla każdej istoty w swoim własnym czasie.
Po za tym nie przeskoczysz wolnej woli, a to obejmuje również wierzenia.
Poznacie ich po zasadach prawdziwego miłosierdzia, które będą głosić i wcielać w życie; poznacie ich po liczbie osób strapionych, którym przyniosą pocieszenie; poznacie ich po miłości do bliźniego, wyrzeczeniach, bezinteresowności;

Ew. Wg. Spirytyzmu
Awatar użytkownika
000Lukas000
spirytysta
spirytysta

Postautor: danvue » 26 gru 2013, 13:48

Jestem zdania, że jeśli ktoś będzie dążył do prawdy to sam ją znajdzie, bo sam jej będzie szukał. Jeśli wierzy w coś innego to jego sprawa, jeśli nie robi tym nikomu krzywdy oczywiscie. Marcin, co innego jest przedstawiać swoje poglądy, a co innego obrażać poglądy innych. Tak więc czil ;)
Uderzył z nieba grom
i wypalił w ziemi znak
znak ten wielki był jak dom
to był krzyż, a obok stał
z postury szczupły, wysoki gość
ale słowa miał jak stal
ludzie wnet oblegli go
krzycząc: Tak! To Ten! To On!
Awatar użytkownika
danvue
spirytysta
spirytysta

Postautor: Xsenia » 29 gru 2013, 00:20

Co mnie zastanawia w Biblii? przede wszystkim Księga Mojżesza.
Bardzo ciekawe jest drzewo genealogiczne Adama i Ewy. Zwłaszcza, że według Biblii Adam i jego potomstwo żyło po 800-900 lat.
1 Księga Mojżeszowa
"Rozdział 1:
26 A wreszcie rzekł Bóg: Uczyńmy człowieka a Nasz obraz, podobnego Nam. Niech panuje nad rybami morskimi, nad ptactwem powietrznym, nad bydłem, nad ziemią i nad wszystkimi zwierzętami pełzającymi po ziemi!
27 Stworzył więc Bóg człowieka na swój obraz, na obraz Boży go stworzył: stworzył mężczyznę i niewiastę. [...]
31 A Bóg widział, że wszystko, co uczynił, było bardzo dobre. I tak upłynął wieczór i poranek - dzień szósty.
Rozdział 2:
1 W ten sposób zostały ukończone niebo i ziemia oraz wszystkie jej zastępy [stworzeń].
2 A gdy Bóg ukończył w dniu szóstym swe dzieło, nad którym pracował, odpoczął dnia siódmego po całym swym trudzie, jaki podjął.
3 Wtedy Bóg pobłogosławił ów siódmy dzień i uczynił go świętym; w tym bowiem dniu odpoczął po całej swej pracy, którą wykonał stwarzając.
4 Oto są dzieje początków po stworzeniu nieba i ziemi. Gdy Pan Bóg uczynił ziemię i niebo,
5 nie było jeszcze żadnego krzewu polnego na ziemi ani żadna trawa polna jeszcze nie wzeszła - bo Pan Bóg nie zsyłał deszczu na ziemię i nie było człowieka, który by uprawiał ziemię
6 i rów kopał w ziemi, aby w ten sposób nawadniać całą powierzchnię gleby -
7 wtedy to Pan Bóg ulepił człowieka z prochu ziemi i tchnął w jego nozdrza tchnienie życia, wskutek czego stał się człowiek istotą żywą.
8 A zasadziwszy ogród w Eden na wschodzie, Pan Bóg umieścił tam człowieka, którego ulepił.[...]

Rozdział 6:
1 A kiedy ludzie zaczęli się mnożyć na ziemi, rodziły im się córki.
2 Synowie Boga, widząc, że córki człowiecze są piękne, brali je sobie za żony, wszystkie, jakie im się tylko podobały.
3 Wtedy Bóg rzekł: Nie może pozostawać duch mój w człowieku na zawsze, gdyż człowiek jest istotą cielesną; niechaj więc żyje tylko sto dwadzieścia lat.
4 A w owych czasach byli na ziemi giganci; a także później, gdy synowie Boga zbliżali się do córek człowieczych, te im rodziły. Byli to więc owi mocarze, mający sławę w owych dawnych czasach."

Czyli według mnie Bóg najpierw stworzył człowieka i niewiastę (szósty dzień stworzenia), którzy panowali nad zwierzętami, a dopiero w późniejszym terminie stworzył Adama i Ewę, których potomstwo zajmowało się uprawą ziemi i hodowlą zwierząt, więc na ziemi w dawnych czasach żyły dwa rodzaje ludzi: dzieci człowiecze i Dzieci Boga. Dzieci człowiecze dożywające tylko do 120 lat i Dzieci Boga żyjące po 900 lat.

Hmm więc dlaczego my żyjemy tak krótko?? ;)
Wyznaję zasadę Sokratesa - "wiem, że nic nie wiem". :)
Awatar użytkownika
Xsenia
Moderator forum.

Postautor: danvue » 29 gru 2013, 11:29

gdzieś czytałem właśnie coś w tym stylu, że aniołowie niejako również buntując się przeciw Bogu mnożyli się z ludzkimi niewiastami i stąd się brali jacyś nad-ludzie. aczkolwiek myślę że to wszystko ma znaczenie symboliczne i za bardzo, przyznam się szczerze, nie zagłębiam się w te części Biblii, przynajmniej narazie ;)
Uderzył z nieba grom
i wypalił w ziemi znak
znak ten wielki był jak dom
to był krzyż, a obok stał
z postury szczupły, wysoki gość
ale słowa miał jak stal
ludzie wnet oblegli go
krzycząc: Tak! To Ten! To On!
Awatar użytkownika
danvue
spirytysta
spirytysta

Postautor: kalatala » 29 gru 2013, 23:06

Powiem Wam, że trochę się interesuję kosmitami i istnieje bardzo wiele przesłanek wskazujących na to, że rasę ludzką po części stworzyli kosmici, mieszając z nią swoje geny. To ma sens.
Awatar użytkownika
kalatala
spirytystka
spirytystka

Postautor: Brutal Kołolsky » 30 gru 2013, 00:24

Anunnaki? Też się zastanawiałem jak i wiele osób dlaczego ludzie modlą się do nieba...
Spokojnie powoli
Przechodzicie obok
Nic was nie boli
Obojętnie spokojnie
Przechodzicie w pobliżu
Ktoś umiera na krzyżu

Post Regiment
Awatar użytkownika
Brutal Kołolsky

Postautor: Signus » 30 gru 2013, 20:53

Też się tym tematem interesowałem i to dość intensywnie, ale doszedłem do wniosku że nawet jak za stworzeniem ludzi miała by stać inna rasa to za nią w tym wszystkim stał jeszcze Bóg wiec uznałem temat za mało istotny. Czy ewolucja czy obcy to tylko narzędzie w rękach boga:-D
"Pomagać innym to rozwijać się samemu." Marie-Louise Morton
Awatar użytkownika
Signus
spirytysta
spirytysta

PoprzedniaNastępna

Wróć do Pytania i odpowiedzi