Złorzeczenie

Miejsce, w którym można zadać każde pytanie dotyczące spirytyzmu, świata Duchów, reinkarnacji, sensu życia, praw kierujących naszym światem, Boga.

Re: Złorzeczenie

Postautor: Nikita » 21 sty 2014, 13:48

no ale karma i reinkarnacja istnieje i nie moze sie cos zdazyc przypadkowo...mnawet usuniecie ciazy nie ejst przypadkowe dla danej duszy....
Nikita
Sympatyk spirytyzmu

Postautor: stefan12 » 21 sty 2014, 14:43

Co do karmy to mam poważne wątpliwości.

A wierzysz w wolną wolę człowieka?
Wolna wola kłóci się z ideą karmy.
Awatar użytkownika
stefan12

Postautor: kalatala » 21 sty 2014, 15:17

Nie kłóci się. Karma wynika z naszych uczynków, które czynimy kierując się wolną wolą.
Awatar użytkownika
kalatala
spirytystka
spirytystka

Postautor: stefan12 » 21 sty 2014, 15:58

Czyli jeśli podejmę decyję, żeby zrobić komuś krzywdę, to znaczy, że jego karmą było cierpieć?

A jeśli ja mu nic złego nie zrobię, to i tak zrobi to ktoś inny, bo skoro ma cierpieć i tak będzie cierpiał?
Awatar użytkownika
stefan12

Postautor: danvue » 21 sty 2014, 17:07

Nie do końca. Masz wolną wolę więc możesz kogoś zranić albo nie. Jeśli zranisz - sam kiedyś będziesz zraniony. Osoba która ma cierpieć może cierpieć dlatego, że sama kogoś tak zraniła, albo po prostu wzięła na siebie taką próbę, aby odpokutować jakieś winy, co nie znaczy że jeśli Ty jej nie zranisz, zrobi to w tym samym czasie ktoś inny - osoba ta może odpokutować później, w inny sposób, w innym życiu. Poza tym - masz wolną wolę, ale Bóg i tak wie jak postąpisz. Wyobraź sobie, że zostawiasz ciasteczko w pokoju dziecka. Wiesz że dziecko jest łasuchem, wiesz że dziecko chce w tym momencie to ciasteczko, słowem - wiesz wszystko o dziecku, wszystko wszystko, jesteś na 100 procent pewny że weźmie to ciasteczko. Mimo wszystko to nie znaczy, że zostawiając ciasteczko każesz dziecku je zjeść. Dziecko ma wolną wolę. To samo jest w tych sprawach, my jesteśmy dziećmi, a Bóg Ojcem - tyle że jest wszechwiedzący i nie ma sytuacji że czegokolwiek może nie przewidzieć.
Uderzył z nieba grom
i wypalił w ziemi znak
znak ten wielki był jak dom
to był krzyż, a obok stał
z postury szczupły, wysoki gość
ale słowa miał jak stal
ludzie wnet oblegli go
krzycząc: Tak! To Ten! To On!
Awatar użytkownika
danvue
spirytysta
spirytysta

Postautor: Nikita » 21 sty 2014, 19:11

Ktos powiedzial, ze nawet wlos z glowy nie spadnie przypadkowo...wszystko podlega prawu karmy....skoro dusza ma cierpiec to zostanie przyslana do osoby, ktora jest w trudnej sytuacji i zastanawia sie nad aborcja....to moze byc takze odkupieniem dla tej duszy, ze stracila mozliwosc wcielenia sie...musi poczekac na nastepna okazje...
Nikita
Sympatyk spirytyzmu

Postautor: stefan12 » 22 sty 2014, 11:59

danvue pisze:Nie do końca. Masz wolną wolę więc możesz kogoś zranić albo nie. Jeśli zranisz - sam kiedyś będziesz zraniony. Osoba która ma cierpieć może cierpieć dlatego, że sama kogoś tak zraniła, albo po prostu wzięła na siebie taką próbę, aby odpokutować jakieś winy, co nie znaczy że jeśli Ty jej nie zranisz, zrobi to w tym samym czasie ktoś inny - osoba ta może odpokutować później, w inny sposób, w innym życiu. Poza tym - masz wolną wolę, ale Bóg i tak wie jak postąpisz. Wyobraź sobie, że zostawiasz ciasteczko w pokoju dziecka. Wiesz że dziecko jest łasuchem, wiesz że dziecko chce w tym momencie to ciasteczko, słowem - wiesz wszystko o dziecku, wszystko wszystko, jesteś na 100 procent pewny że weźmie to ciasteczko. Mimo wszystko to nie znaczy, że zostawiając ciasteczko każesz dziecku je zjeść. Dziecko ma wolną wolę. To samo jest w tych sprawach, my jesteśmy dziećmi, a Bóg Ojcem - tyle że jest wszechwiedzący i nie ma sytuacji że czegokolwiek może nie przewidzieć.

"I nie wódź nas na pokuszenie, ale nas zbaw ode złego".
Ciekawe z czego wynika ta prośba zawarta w modlitwie powszechnej. Czyżby z przekonania lub też doświadczenia, że Bóg wodzi nas na pokuszenie, które jest częścią "hartowania" naszgo ducha?
Jeśli tak, to dlaczego w modlitwie przeciwstawiamy się jego woli, a przypomnę, że modlitwa ta pochodzi od Chrystusa.
Awatar użytkownika
stefan12

Postautor: danvue » 22 sty 2014, 12:52

A została nam przekazana w Ewangelii Mateusza i Łukasza, którzy to też nie do końca musieli być jej autorami, a nawet pewnie nie byli. Powiem Ci sekret - Księgi Nowego Testamentu napisane są w większości mową rytmiczną, czasem nawet posiadają rymy. Dlaczego? Pierwsi chrześcijanie byli po prostu najprostszymi ludźmi, prostakami w większości możnaby rzec, nie obrażając ich oczywiście. Co z tego? To, że nie umieli czytac i pisać. Dlatego właśnie przez pierwsze czasy chrześcijaństwa po prostu wkuwali fragmenty na pamięć - do tego właśnie służył rytm, żeby było łatwiej zapamiętać i nie przeinaczać. Do tego dodać "poprawki" dodane przez KK do Pisma, czy też po prostu komentarze autorów. Nie spodziewaj się, że potrafili po ponad 40 latach <a w większości i po dłuższym czasie> potwórzyć słowa Jezusa słowo w słowo. Żeby jednak rozwiać twoje wątpliwości, zobacz:

Mt 6, 9-13

Wy zatem tak się módlcie:

9 Ojcze nasz, który jesteś w niebie,

niech się święci imię Twoje!

10 Niech przyjdzie królestwo Twoje;

niech Twoja wola spełnia się na ziemi, tak jak i w niebie.

11 Chleba naszego powszedniego daj nam dzisiaj;

12 i przebacz nam nasze winy, jak i my przebaczamy tym, którzy przeciw nam zawinili;

13 i nie dopuść, abyśmy ulegli pokusie, ale nas zachowaj od złego!

A teraz Łukasz 11,1-4

1 Gdy Jezus przebywał w jakimś miejscu na modlitwie i skończył ją, rzekł jeden z uczniów do Niego: «Panie, naucz nas się modlić, jak i Jan nauczył swoich uczniów».

2 A On rzekł do nich: «Kiedy się modlicie, mówcie:

Ojcze, niech się święci Twoje imię;

niech przyjdzie Twoje królestwo!

3 Naszego chleba powszedniego dawaj nam na każdy dzień

4 i przebacz nam nasze grzechy, bo i my przebaczamy każdemu, kto nam zawini; i nie dopuść, byśmy ulegli pokusie».

Przekład ze strony http://www.voxdomini.com.pl/

Ze swojego Pisma Świętego który właśnie mam przed sobą przytocze tylko ten fragment na którym nam zależy:

Mateusz:

I nie dozwól nam ulec pokusie,
ale wybaw nas od złego.

Łukasz:

i nie dozwól nam ulec pokusie.

Jest to Pismo Świete w przekładzie z języków oryginalnych, ksiegarni Św. Wojciecha.

Tak więc nie czepiajmy się takich słówek, bo to prowadzi do nikąd, wiemy co Jezus miał na myśli mówiąc to, ważny jest sens wypowiedzi, nie słowa.

I nie przeciwstawiamy się jego woli. Zobacz wcześniej - Bądź wola Twoja! .

Przypominasz sobie jak Jezus modlił się w Ogrójcu?
Mt. 26, 39:

I odszedłszy nieco dalej, upadł na twarz i modlił się tymi słowami: «Ojcze mój, jeśli to możliwe, niech Mnie ominie ten kielich! Wszakże nie jak Ja chcę, ale jak Ty».
Uderzył z nieba grom
i wypalił w ziemi znak
znak ten wielki był jak dom
to był krzyż, a obok stał
z postury szczupły, wysoki gość
ale słowa miał jak stal
ludzie wnet oblegli go
krzycząc: Tak! To Ten! To On!
Awatar użytkownika
danvue
spirytysta
spirytysta

Postautor: Krzysztoff » 22 sty 2014, 13:30

stefan12 pisze:Czyli jeśli podejmę decyję, żeby zrobić komuś krzywdę, to znaczy, że jego karmą było cierpieć?

A jeśli ja mu nic złego nie zrobię, to i tak zrobi to ktoś inny, bo skoro ma cierpieć i tak będzie cierpiał?

Wiesz stefan ,można by pytanie inaczej zadać np. "Gdzie jest ta nasza wolna wola? "

Patrząc na życie człowieka - który przychodzi na świat z pewnymi predyspozycjami (geny ) , potem biorą nas w obroty nasi rodzice , nasze środowisko, koledzy , szkoła , książki które czytamy , księża, kościół itd. wszystko to programuje nasze kolejne czyny.

Można by wysnuć teorię , że każda nasza myśl jest zdeterminowana tym co się wydarzyło wcześniej , naszymi przeżyciami , przemyśleniami itd. . Klasyczna fizyka mówi że stan atomów a danej chwili determinuje stan atomów t+1 .

Dlatego z punktu widzenia materialistycznego bardzo ciężko dostrzec wolną wolę , wydaje mi się że wolna wola jest związana tylko i wyłącznie z działaniami Duszy wcielonej , czyli że ta dusza jest źródłem wolnej woli będącej poza materialnym światem. (ale to jest jedynie moja teoria)

co do Karmy - to jest to dosyć oklepany termin , lepiej mówić o planie życia . Jak połączyć plan życia z wolną wolą ?
Myślę że tak samo jak my świadomie planujemy nasze życie ale jest to plan życzeniowy - tak byśmy chcieli, w życiu nasze plany realizują się różnie, raz lepiej raz gorzej w zależności od naszej determinacji i różnych czynników zewnętrznych.

Tak samo myślę jest z planem życiowym , jednakże jest on bardziej dokładnie zaplanowany (z dokładnością że kogoś tam spotkamy itd) natomiast wydaje mi się że te plany są na bieżąco odświeżane , monitorowane i wspierane przez duchowych przewodników ale i tak nasza wola ma tu pierwszeństwo. To jest oczywiście wielkie uproszczenie i tak naprawdę nie wiem jak to działa, nie mam ambicji żeby to dokładnie zrozumieć bo wydaje mi się że ten temat przerasta nasze możliwości intelektualne...
Krzysztoff
Moderator forum
Moderator forum

Postautor: juniperus » 22 sty 2014, 17:02

Krzysztoff pisze:Tak samo myślę jest z planem życiowym , jednakże jest on bardziej dokładnie zaplanowany (z dokładnością że kogoś tam spotkamy itd) natomiast wydaje mi się że te plany są na bieżąco odświeżane , monitorowane i wspierane przez duchowych przewodników ale i tak nasza wola ma tu pierwszeństwo. To jest oczywiście wielkie uproszczenie i tak naprawdę nie wiem jak to działa, nie mam ambicji żeby to dokładnie zrozumieć bo wydaje mi się że ten temat przerasta nasze możliwości intelektualne...

Zgadzam się z Tobą. :)
Izabela
GG: 42074662

Ulecieć do góry na skrzydłach...
Awatar użytkownika
juniperus
spirytystka
spirytystka

PoprzedniaNastępna

Wróć do Pytania i odpowiedzi