Wspólczesne media w Polsce(propozycja)

Forum poświęcone informacjom dotyczącym rozwoju Spirytyzmu w Polsce. Tu znaleźć można zapowiedzi wykładów, spotkań, a także wszelkie ciekawostki dotyczące historii ruchu spirytystycznego w naszym kraju.

Re: Wspólczesne media w Polsce(propozycja)

Postautor: Xsenia » 16 kwie 2014, 08:06

Vadim1 pisze:Jest wiele osób, które chciały by skontaktować się ze swoimi bliskimi, ale nie wiedzą jak to zrobić.

No właśnie. Dlaczego tak wiele osób chce zakłócać spokój tym, co już odeszli? Dlaczego chcą na siłę się z nimi komunikować? Przecież wiadomo, że kontakt taki nie rozwiąże problemów żyjących, ani nie da im odpowiedzi na ich pytania. Czy ludzie naprawdę o tym nie wiedzą?
Wyznaję zasadę Sokratesa - "wiem, że nic nie wiem". :)
Awatar użytkownika
Xsenia
Moderator forum.

Postautor: cthulhu87 » 16 kwie 2014, 10:36

Xsenia pisze:No właśnie. Dlaczego tak wiele osób chce zakłócać spokój tym, co już odeszli?

Ja nie zamierzam zakłócać ich spokoju. Chciałbym zapukać do drzwi (fluidycznych) :) , uprzejmie poprosić o chwilę rozmowy, urządzić sobie małą pogawędkę, podziękować. Nie wydaje mi się, aby dziesiątkom miliardów ludzi, którzy pomarli na tym biednym padole tak bardzo zależało na świętym spokoju, aby nie można było zająć im tej chwili w wieczności i pogadać o tym i o owym. No chyba, że ktoś miał tak stresującą pracę i tak nieznośną teściową, że po śmierci chce już tylko spokoju - to rozumiem i z nim kontaktować się nie będę.

Xsenia pisze: Dlaczego chcą na siłę się z nimi komunikować?

1) z ciekawości
2) z tęsknoty
3) z niewiary w życie przyszłe (szukają potwierdzenia)
4) z poczucia bezsensu życia (związane z poprzednim - potwierdzenie komunikacji ze zmarłymi daje pewność, że wszystkie nasze trudy ziemskie mają sens, a skutki naszych działań dla nas samych nie kończą się z chwilą naszej śmierci).

Xsenia pisze:Przecież wiadomo, że kontakt taki nie rozwiąże problemów żyjących, ani nie da im odpowiedzi na ich pytania

Zależy jakich problemów. Dla wielu życie samo w sobie jest problemem i sam fakt kontaktu byłby już dużym krokiem do jego rozwiązania. Ale zgodzę się, że np. problemu leczenia trądzika czy wymiany dowodu osobistego, duchy nam nie rozwiążą.
"Widziałem słynne grody starożytności, spoczywające pod całunem piasku lub kamienia, jak Kartagina, miasta greckie na Sycylii, równinę Rzymu z rozwartymi grobami i śpiące pod popiołem Wezuwiusza snem wieków dwudziestu cmentarze." L. Denis
http://www.ksiazki-spirytystyczne.pl
Awatar użytkownika
cthulhu87
Moderator forum
Moderator forum

Postautor: atalia » 16 kwie 2014, 10:47

Gdybys , Xeniu, straciła dziecko, przypuszczam, ze nieco inaczej byś mówiła o kontaktach ze zmarłymi "na siłę". Za pozwoleniem, nie próbuj wchodzić w sytuację osoby, którą nie jesteś i której nie potrafisz zrozumieć.
atalia
spirytystka
spirytystka

Postautor: Voldo » 16 kwie 2014, 15:14

Vadim1 pisze:Dobrze by było, aby powstała grupa osób zajmujących się bardziej praktycznie tym tematem

Aby zacząć taką grupę należy mieć do siebie zaufanie. Aby mieć do siebie zaufanie, trzeba regularnie uczęszczać na spotkania na których studiowane są książki (teoria). A żeby zacząć to studiować, trzeba założyć grupę (2 osoby to też grupa, jedna to jej początek).
Natomiast jak Polska pokazuje, niewiele osób jest, które chce studiować "stacjonarnie", ponieważ woli to robić przed ekranem i czekać, aż się samo zrobi i tylko przyjść na gotowe (mówię o ugruntowanych grupach mediumicznych) :)
Ale miejmy nadzieję, że w niedalekiej przyszłości się to zmieni.
Tomasz

„Jezus Chrystus nie prosił nas o wiele, nie wymagał od ludzi, by wspinali się na Mount Everest, czy wielce się poświęcali. Prosił nas tylko o to, byśmy kochali drugiego człowieka.” - Chico Xavier

Wiceprzewodniczący PTSS
Przewodniczący Wrocławskiego Oddziału PTSS
tomasz.grabarczyk.spirytyzm@gmail.com
Awatar użytkownika
Voldo
spirytysta
spirytysta

Postautor: cthulhu87 » 16 kwie 2014, 15:23

My spotykamy się co dwa tygodnie, ale do pracy mediumicznej trzeba mieć odpowiednie miejsce. Grupa warszawska takiego miejsca na razie nie posiada.
"Widziałem słynne grody starożytności, spoczywające pod całunem piasku lub kamienia, jak Kartagina, miasta greckie na Sycylii, równinę Rzymu z rozwartymi grobami i śpiące pod popiołem Wezuwiusza snem wieków dwudziestu cmentarze." L. Denis
http://www.ksiazki-spirytystyczne.pl
Awatar użytkownika
cthulhu87
Moderator forum
Moderator forum

Postautor: Voldo » 16 kwie 2014, 15:29

Marcinie, o Warszawie to ja nie mówiłem, bo wiem, że się tam spotykacie ;)
Tomasz

„Jezus Chrystus nie prosił nas o wiele, nie wymagał od ludzi, by wspinali się na Mount Everest, czy wielce się poświęcali. Prosił nas tylko o to, byśmy kochali drugiego człowieka.” - Chico Xavier

Wiceprzewodniczący PTSS
Awatar użytkownika
Voldo
spirytysta
spirytysta

Postautor: Vadim1 » 17 kwie 2014, 23:15

No właśnie, wielu by chciało, ale się boją. Ja zresztą też się boję, bo miałem już kontakty z duchami i jeden z nich trwał ponad 4 lata w brew mojej woli. Łatwo zaprosić, ale nie zawsze łatwo jest wyprosić. Na szczęście osoba (Duch) nie była groźna.
Obecnie chciałbym skontaktować się z moją zmarłą matką, ale się jej boję. Boję się, że jak przyjdzie do mojego domu to już nie wyjdzie i może spowodować problemy rodzinne.
Vadim1

Postautor: Nikita » 18 kwie 2014, 16:48

Jak sie boisz to lepiej nie zapraszaj....bez doswiadczonego medium sam nic nie rob....niestety jest co jest...nie ma jeszcze tutaj takiego mocnego medium jak np Chico Xavier....
Nikita
Sympatyk spirytyzmu

Postautor: Vadim1 » 18 kwie 2014, 19:39

A ja myślę, że media to są, ale nie koniecznie muszą wiedzieć, że są mediami.
Dopóki polski spirytyzm będzie się opierał tylko na czytaniu książek i podziwianiu osiągnięć w tej dziedzinie w innych krajach, nic się nie zmieni.
Ja też przeczytałem Kardec'a (jak większość osób na tym forum) i po francusku i po polsku. To mi dało dużo pojęcia o spirytyzmie, ale wydaje mi się, że to jest za mało. Chciałbym iść dalej, lecz samemu jest bardzo trudno.
Vadim1

Postautor: Voldo » 19 kwie 2014, 10:39

Chcesz iść dalej? To załóż grupę na swoim terenie, następnie daj jakieś namiary na siebie i może ktoś się zgłosi, by móc zacząć spotkania teoretyczne a następnie praktyczne.
Polski spirytyzm wcale nie opiera się tylko na czytaniu książek i podziwianiu innych ;)

Ja rozumiem, że wielu by chciało zacząć spotkania i od razu przejść do spotkań mediumicznych - jednak nie tędy droga, jeśli chce się mieć na spotkaniach poważne i dobre Duchy.

My tutaj we Wrocławiu organizujemy spotkania (grupa została założona ponad 3 lata temu - http://www.portal.spirytyzm.pl/wroclaw/) jednak jakoś nie ma na nich tłumów - bo to tylko teoria - każdy to by właśnie chciał od razu praktykować.
Przez grupę przewinęło się już kilka osób. Jednak niewiele z nich nadal chodzi na spotkania - gdybyśmy zaczęli spotkania mediumiczne, mogłoby się okazać, że świat duchowy się zaangażuje (bo tam też pracują na rzecz takiej grupy), a ludzie się wykruszą po 2 spotkaniach "bo to jednak nie to". Więc z tym trzeba ostrożnie i powoli - jak będzie ustabilizowana grupa - wtedy można coś zaczynać.
Jeszcze taki przykład... Czy budynek można zbudować biorąc kogokolwiek, kto nie ma pojęcia o sztuce budowlanej, materiałach, czytaniu rysunku itd? Można. Jednak zawali on się bardzo szybko. I właśnie dlatego, żeby powstał budynek który wytrzyma tyle, ile powinien, najpierw trzeba poczytać i "postudiować" (nie mówię o studiach budowlanych oczywiście) teorię.
Sprawy duchowe są nawet bardziej odpowiedzialne niż te fizyczne - jeśli budynek będzie źle wykonany, nikt go nie odbierze. Jeśli natomiast popełnimy błąd na spotkaniu mediumicznym (np. zaprosimy ludzi ciekawskich, ponieważ chcieliśmy tak bardzo szybko przejść do spotkań mediumicznych) możemy skończyć z Duchem, który nam bardzo mocno utrudni życie.
Tomasz

Wiceprzewodniczący PTSS
Awatar użytkownika
Voldo
spirytysta
spirytysta

PoprzedniaNastępna

Wróć do Spirytyzm w Polsce