Spirytyzm krytykowany przez KK

Miejsce, w którym można zadać każde pytanie dotyczące spirytyzmu, świata Duchów, reinkarnacji, sensu życia, praw kierujących naszym światem, Boga.

Re: Spieytyzm krytykowany przez KK

Postautor: 000Lukas000 » 11 sie 2014, 09:56

Człowiek to ciekawa istota.

Wiecie o tym że człowiek najbardziej krytykuje i zwraca u innych uwagę na wady które sam posiada?

Tyle że przed sobą je zatajamy, nie chcemy ich w sobie widzieć, nie akceptujemy ich, spychamy je na samo dno naszej podświadomości, ale one nie znikają, jednym ze skotów ich potajemnego oddziaływania jest krytyka innych za właśnie te cechy które sami posiadamy szczelnie zamknięte w samych sobie. Człowiek zdrowy nie toczy bojów z innymi i nie krytykuje ich gdy tylko nadarzy się ku temu najmniejsza okazja.

Zauważmy jeszcze jedną rzecz, wszyscy w mniejszym lub większym stopniu lubimy krytykować, to znak że nikt z nas nie jest jeszcze w pełni zdrowy i uwolniony z tych swoich niedoskonałych i błędnych cech.
Poznacie ich po zasadach prawdziwego miłosierdzia, które będą głosić i wcielać w życie; poznacie ich po liczbie osób strapionych, którym przyniosą pocieszenie; poznacie ich po miłości do bliźniego, wyrzeczeniach, bezinteresowności;

Ew. Wg. Spirytyzmu
Awatar użytkownika
000Lukas000
spirytysta
spirytysta

Postautor: Nikita » 11 sie 2014, 10:07

Istnieje krytyka konstruktywna, ktora pomaga zmienic ten swiat....artysci, pisarze, wizjonerzy, intelektualisci sa bardziej wrazliwi na zjawiska spoleczne i piszac o tym, czy przedstawiajac to wskazuja spoleczenstwu droge....takze krytyka jest potrzebna bo czlowiek madrzejszy, wrazliwszy widzi cos i wskazuje to czlowiekowi mniej rozgarnietemu...
Nikita
Sympatyk spirytyzmu

Postautor: 000Lukas000 » 11 sie 2014, 10:14

A skąd wiesz że człowiek ten jest mniej rozgarnięty, skąd wiesz że to co wiesz jest prawdą? Może błądzisz po szaleństwach i kiedyś się tego dopiero dowiesz i będziesz zawstydzona?

Moje życie dało mi cenną lekcję w tej kwestii, teraz zawsze zwykłem powtarzać "wiem, że nic nie wiem". :)
Poznacie ich po zasadach prawdziwego miłosierdzia, które będą głosić i wcielać w życie; poznacie ich po liczbie osób strapionych, którym przyniosą pocieszenie; poznacie ich po miłości do bliźniego, wyrzeczeniach, bezinteresowności;

Ew. Wg. Spirytyzmu
Awatar użytkownika
000Lukas000
spirytysta
spirytysta

Postautor: Mirek » 11 sie 2014, 10:21

Nikita pisze:Istnieje krytyka konstruktywna, ktora pomaga zmienic ten swiat....artysci, pisarze, wizjonerzy, intelektualisci sa bardziej wrazliwi na zjawiska spoleczne i piszac o tym, czy przedstawiajac to wskazuja spoleczenstwu droge....takze krytyka jest potrzebna bo czlowiek madrzejszy, wrazliwszy widzi cos i wskazuje to czlowiekowi mniej rozgarnietemu...

Ta krytyka, o której piszesz jest pozbawiona negatywnych mocji. Jest konstruktywna, jak zauważyłaś. Natomiast Xenia pisze o krytyce destrukcyjnej.
„Osądzanie, obrazy i jakakolwiek wewnętrzna agresja wobec siebie jest ukrytym życzeniem sobie śmireci."
Awatar użytkownika
Mirek

Postautor: Xsenia » 11 sie 2014, 12:25

Mirek pisze:Jesteś odważna aby "krzyczeć" (przenośnia), na forum, a w realu nic nie robisz aby ten stan zmienić.

A co według ciebie mogłabym zrobić? Stać na ulicy i krzyczeć do ludzi jaki to KK jest zły? Nie jestem ani prawnikiem, ani politykiem. Nie mam możliwości zmienienia prawa, konkordatu. Co więc według ciebie Mirku mogłabym zrobić?
Mirek pisze:Do polityków też mogłabyś tą krytykę zastosować. Tu nie musisz? Bo co? Bo to nie jest cool?

Do polityków też mam bardzo dużo ale. :) Tyle, że to forum spirytystyczne, a nie polityczne.
Mirek pisze:Czy masz wgląd we wszystkie sprawy KK i wiesz o nim wszystko?

Oczywiście, że nie wiem wszystkiego. I nie wiem, czy chciałabym poznać wszystkie mroczne sprawy KK. Wystarcza mi to co już wiem.
Mirek pisze:"Czyli cały Watykan idzie do piekła... Jak napisałam wcześniej KK w ogóle nie stosuje się do nauk Jezusa i Biblii." A Ty się do tych nauk stosujesz?

Staram się, ale wiem, że jestem niedoskonała. Wciąż nad sobą pracuję, a ty? :)
Mirek pisze:Ta krytyka, o której piszesz jest pozbawiona negatywnych mocji. Jest konstruktywna, jak zauważyłaś. Natomiast Xenia pisze o krytyce destrukcyjnej.

Może to i moja wina, że nie potrafię pisać spokojnie o molestowaniu chłopców w wieku 10-13 lat. W tym wieku jest mój syn, i do czegoś takiego nie potrafię podchodzić bez emocji. Piszesz, że moja krytyka jest destrukcyjna, ale może to spowoduje, że komuś otworzą się oczy wystarczająco wcześnie by uchronić od najgorszego choć jedno dziecko. Czy jest to więc aż tak destrukcyjne?
Wyznaję zasadę Sokratesa - "wiem, że nic nie wiem". :)
Awatar użytkownika
Xsenia
Moderator forum.

Postautor: Mirek » 11 sie 2014, 13:16

Xsenia pisze:
Mirek pisze:Jesteś odważna aby "krzyczeć" (przenośnia), na forum, a w realu nic nie robisz aby ten stan zmienić.

A co według ciebie mogłabym zrobić? Stać na ulicy i krzyczeć do ludzi jaki to KK jest zły? Nie jestem ani prawnikiem, ani politykiem. Nie mam możliwości zmienienia prawa, konkordatu. Co więc według ciebie Mirku mogłabym zrobić?

Jesteś inteligentna więc się domyśl.

Xsenia pisze:
Mirek pisze:Do polityków też mogłabyś tą krytykę zastosować. Tu nie musisz? Bo co? Bo to nie jest cool?

Do polityków też mam bardzo dużo ale. :) Tyle, że to forum spirytystyczne, a nie polityczne.

Ale co? Znowu wymówka? Katolickie forum, to też nie jest.

Xsenia pisze:
Mirek pisze:Czy masz wgląd we wszystkie sprawy KK i wiesz o nim wszystko?

Oczywiście, że nie wiem wszystkiego. I nie wiem, czy chciałabym poznać wszystkie mroczne sprawy KK. Wystarcza mi to co już wiem.

Przez niekompletną wiedzę możesz wielu sprawiedliwych skrzywdzić.

Xsenia pisze:
Mirek pisze:"Czyli cały Watykan idzie do piekła... Jak napisałam wcześniej KK w ogóle nie stosuje się do nauk Jezusa i Biblii." A Ty się do tych nauk stosujesz?

Staram się, ale wiem, że jestem niedoskonała. Wciąż nad sobą pracuję, a ty? :)

To dlaczego z góry zakładasz, że nikt w KK nie pracuje nad sobą. Oni też się starają. Media wyciągają margines i robią z tego ogół. Czy Twoim życiem rządzą media? Można również dobrze powiedzieć, że za danie klapsa dziecku możesz iść do więzienia, bo w ten sposób maltretujesz własne dziecko. Czy należy Cię za to krytykować i Tobie przypisywać co dzieje się w patologicznych rodzinach z problemem alkoholowym? Czy akceptujesz to prawo, które robi z Ciebie wyrodną matkę znęcającą się nad swoim potomstwem?
Też pracuję nad sobą lecz się nie staram. Po prostu pracuję.

Xsenia pisze:
Mirek pisze:Ta krytyka, o której piszesz jest pozbawiona negatywnych mocji. Jest konstruktywna, jak zauważyłaś. Natomiast Xenia pisze o krytyce destrukcyjnej.

Może to i moja wina, że nie potrafię pisać spokojnie o molestowaniu chłopców w wieku 10-13 lat. W tym wieku jest mój syn, i do czegoś takiego nie potrafię podchodzić bez emocji. Piszesz, że moja krytyka jest destrukcyjna, ale może to spowoduje, że komuś otworzą się oczy wystarczająco wcześnie by uchronić od najgorszego choć jedno dziecko. Czy jest to więc aż tak destrukcyjne?

I jak go zaatakuje pedofil, to na pewno księdzem będzie? A jak go zgwałci taki jak Trynkiewicz, który nie jest księdzem, to powiesz, że mu się oddał? I ten sprawca nie był pedofilem? Też mam syna w tym wieku lecz jest uświadomiony w temacie pedofilii i wie co ma robić w takich sytuacjach. Wiem, że najmniejsze zagrożenie w tej sprawie grozi mu od duchownych.
„Osądzanie, obrazy i jakakolwiek wewnętrzna agresja wobec siebie jest ukrytym życzeniem sobie śmireci."
Awatar użytkownika
Mirek

Postautor: Xsenia » 11 sie 2014, 17:16

Mirek pisze:Jesteś inteligentna więc się domyśl.

Jednak najwidoczniej nie jestem na tyle inteligentna by się domyśleć :)
Mirek pisze:Ale co? Znowu wymówka? Katolickie forum, to też nie jest.

Wymówka? Raczej nie. Na forum tym są osoby, które nie popierają mówienia o polityce, więc tego tematu unikam. Jeśli chcesz pogadać na ten temat, to znajdę odpowiednie forum, gdzie będziemy mogli wymienić poglądy nie denerwując innych forumowiczów. Co ty na to? :)
A akurat to forum odnosi się bardzo często do religii, katolicyzmu, nauk Jezusa, więc według mnie o KK można tu spokojnie się wypowiadać.
Mirek pisze:Przez niekompletną wiedzę możesz wielu sprawiedliwych skrzywdzić.

Powiedz mi Mirku, w jaki sposób moje krytyczne informacje o KK mogą kogokolwiek skrzywdzić? Bo kilka osób może zechcieć przeczytać Biblię i przekonać się na własne oczy jak bardzo KK odbiega od nauk Jezusa i Biblii? Bo kilka osób może przestać przyjmować bezkrytycznie wszystko co mówi ksiądz, biskup? A może przejmujesz się tymi sprawiedliwymi księżami, których jest tak niewielu?
Zapewniam Cię, że moje negatywne nastawienie do KK nie może im wyrządzić żadnej szkody. Zresztą negatywne nastawienie mam do większości religii, nie tylko do KK.
Mirek pisze:To dlaczego z góry zakładasz, że nikt w KK nie pracuje nad sobą.

A w którym to miejscu napisałam coś takiego??? :shock: :shock: :shock:
Mirek pisze:Media wyciągają margines i robią z tego ogół.

Margines? Mirku podałam prawa jakie rządzą w KK, które mi nie pasują, to jaki to margines? Te prawa obowiązują wszystkich księży.
Podałam zmiany KK w 10 przykazaniach, bo jedno nie pasowało by zdobyć więcej kasy. Z około 30 ewangelii wzięto tylko te, które pasowały do ogólnego zarysu życia Jezusa, resztę odrzucono. Tak na prawdę Chrześcijaństwo wymyślił jeden człowiek. Jeden. I to on na Soborze postanowił, w co ludzie mają wierzyć, a w co nie. I on wcale nie był natchniony przez Ducha Św. Większość Biblii to zapożyczenia z innych religii. Cała więc wiara w KK jest oszustwem od początku do końca. Oszustwem by zdobyć więcej pieniędzy i władzy. To nie jest margines Mirku.
Mirek pisze:I jak go zaatakuje pedofil, to na pewno księdzem będzie? A jak go zgwałci taki jak Trynkiewicz, który nie jest księdzem, to powiesz, że mu się oddał? I ten sprawca nie był pedofilem? Też mam syna w tym wieku lecz jest uświadomiony w temacie pedofilii i wie co ma robić w takich sytuacjach. Wiem, że najmniejsze zagrożenie w tej sprawie grozi mu od duchownych.

A w którym miejscu napisałam, że wszyscy księża to pedofile? Bo jakoś sobie nie przypominam.
Nie mam nic do poszczególnych księży. Mam natomiast dużo do KK jako instytucji, która księżami zarządza.
Ostatnio czytałam trochę o życiu ojca Pio. Św. Franciszek, ojciec Pio takich ludzi bardzo szanuję bez względu w co wierzą.
Awatar użytkownika
Xsenia
Moderator forum.

Postautor: Mirek » 11 sie 2014, 17:35

Co innego piszesz, co innego tlumaczysz.
Dalsza dyskusja z Tobą będzie się robić coraz bardziej niekoherentna. Niczego nie wniesie w ten temat dlatego uwazam ją za bezsensowną.
Ostatnio zmieniony 11 sie 2014, 19:32 przez Mirek, łącznie zmieniany 1 raz
Awatar użytkownika
Mirek

Postautor: danvue » 11 sie 2014, 19:23

A jednak nie jest tak bezsensowna, Mirku, dzięki Tobie nauczyłem się słowa "koherencja" :)
Uderzył z nieba grom
i wypalił w ziemi znak
znak ten wielki był jak dom
to był krzyż, a obok stał
z postury szczupły, wysoki gość
ale słowa miał jak stal
ludzie wnet oblegli go
krzycząc: Tak! To Ten! To On!
Awatar użytkownika
danvue
spirytysta
spirytysta

Postautor: Xsenia » 11 sie 2014, 23:54

Mirek pisze:Co innego piszesz, co innego tlumaczysz.Dalsza dyskusja z Tobą będzie się robić coraz bardziej niekoherentna. Niczego nie wniesie w ten temat dlatego uwazam ją za bezsensowną.

Najwidoczniej nie jesteś w stanie mnie zrozumieć. Albo nie chcesz przyjąć do wiadomości prawdy o KK. Obojętne :) Jak dojrzejesz, to sam zaczniesz szukać prawdy o KK. Ja ci do tego nie jestem potrzebna. :)
Ale mam małe pytanie do ciebie: jesteś kreacjonistą, co ty robisz na forum spirytystycznym?
Awatar użytkownika
Xsenia
Moderator forum.

PoprzedniaNastępna

Wróć do Pytania i odpowiedzi