Islam

Nasze przemyślenia na temat filozofii, religii i związków wyznaniowych. Podobieństwa i różnice do spirytyzmu. Co nas intryguje, ciekawi, co budzi wątpliwości...

Re: Islam

Postautor: cthulhu87 » 23 wrz 2014, 16:11

xArEs pisze:Jeżeli macie pytania dotyczące islamu to zapraszam do dyskusji. Jestem muzułmaninem z wyboru.

xArEs, jeśli dobrze pamiętam, w Koranie napisano, że mężczyzna może uderzyć żonę. Co o tym myślisz?
Katolicy w takich przypadkach (tzn. w odniesieniu do treści biblijnych niezgadzających się z elementarnym poczuciem moralnym współczesnego człowieka) zwykle zasłaniają się alegorią. A jak to jest w Islamie?
"Widziałem słynne grody starożytności, spoczywające pod całunem piasku lub kamienia, jak Kartagina, miasta greckie na Sycylii, równinę Rzymu z rozwartymi grobami i śpiące pod popiołem Wezuwiusza snem wieków dwudziestu cmentarze." L. Denis
http://www.ksiazki-spirytystyczne.pl
Awatar użytkownika
cthulhu87
Moderator forum
Moderator forum

Postautor: Nikita » 23 wrz 2014, 17:58

Widocznie to jest Twoja sciezka...bo kazdy z nas ma swoja droge, ktorej szuka...a byc moze w poprzednim wcieleniu byles muzulmaninem i teraz masz sentyment....wszytsko jest mozliwe...

Xeniu chcesz sie bic? he eh bojowa jestes...
Nikita
Sympatyk spirytyzmu

Postautor: Xsenia » 23 wrz 2014, 19:34

Nikita pisze:Xeniu chcesz sie bic? he eh bojowa jestes...

Nie chcę i zrobiłabym wszystko, żeby nie musieć się bić. Ale jak na razie wszystko wskazuje na to, że trzeba się na wojnę szykować. A ja się tak po prostu zabić nie dam....
Wyznaję zasadę Sokratesa - "wiem, że nic nie wiem". :)
Awatar użytkownika
Xsenia
Moderator forum.

Postautor: xArEs » 23 wrz 2014, 21:04

Xsenia pisze:
xArEs pisze:wyjechałem do UK tam widziałem ich bardzo wielu na ulicach jak się modla jak się uśmiechają i jacy sa mili.
A we własnych domach zabijają kobiety, które nie chciały im się podporządkować. Honorowe morderstwa, które są na porządku dziennym. I nie mów, że tego nie spotkałeś w Wielkiej Brytanii.
Piszesz o alkaidzie i WTC. A ja ci napiszę talibowie, szariat, całkowite podporządkowanie całego życia religii. Poniżanie kobiet, mordowanie, oblewanie kwasem nawet wtedy jeśli tylko IM SIĘ WYDAJE, że kobieta jest winna. Dowodów nie trzeba mieć. Kobieta jest śmieciem, którego można się pozbyć w każdej dowolnej chwili. Taki jest obecny, codzienny Islam. Kiedyś było inaczej, teraz bym w tą religię nie wchodziła. Zresztą jeszcze trochę i będziemy się bić z Islamistami. Już niedługo...

Nie będe tutaj prowadził religijnej wojny na temat wyższości jednej religii nad inną. Byłem w UK niedługo bo 3 tygodnie ale byłem w kilku krajach muzułmańskich w Turcji i Arabii Saudyjskiej i nie poznałem tam "niestety" nikogo kto zabił swoją żonę a nawet gdyby było tak jak piszesz to siedzieliby pewnie w więzieniach... ale w więzieniach w UK siedzi dużo mniej muzułmanów niż chrześcijan :) Morderstwo honorowe i tego typu pierdy są wytworem plemion pasztuńskich i nie przeczę że maja miejsce ale przyszywanie im jak i przymusowemu obrzezaniu kobiet naszywki "islam" jest nie na miejscu, Nigdzie w Koranie nie ma słowa o czymś takim. Sam znam w Polsce kilkuset muzułmanów i żaden z nich nie miał nigdy na pieńku z prawem a każdy z nich szanuje swoja żonę i rodzinę .
Widzę że jak większość ludzi w Polsce patrzysz na islam stereotypami stworzonymi za pomocą medialnej nagonki. A media bardzo lubią islam bo to poczytny temat. Przywykłem już do tego. Byłem w Arabii Saudyjskiej i pomimo że prawa kobiet sa tam bardzo ograniczone to wbrew pozorom nie narzekają i w większości domów są szanowane przez mężów. Ale są pewnie przypadki przemocy w rodzinie ...ale tak samo jak zapewne u Twojego sąsiada jak i pewnie u jakiegoś mojego. Nigdzie ale to nigdzie w koranie nie ma słow nakazujących gnębić kobiety. Jest pewien fragment mówiący o napominaniu, karceniu kobiety jednak Bielawski poszedł na skróty i przetłumaczył "bijcie". Nie znam arabskiego i mogę wierzyć tylko muzułmanom którzy mi to tłumaczyli dosłownie a nie mieli interesu żeby mnie okłamywać. Jako ciekawostka podam że w plemionach Tuaregów kobieta ma większe prawa niż mężczyzna pomimo że wyznają islam i czytają ten sam koran co 1,5 mld ludzi na świecie :) Tematu ISIS nie podejmuję bo to bandyci, mordercy, bestie i wszystko co najgorsze i wstyd mi że są muzułmanami. Ale w trakcie konfliktu na bałkanach identycznych czynów dopuszczali się także chrześcijanie o czym sie zapomina.
Co nie zmienia faktu że cały normalny świat islamu odcina się od debilozy pt ISIS i gdyby wtargnęli na teren Polski stanął bym zbrojnie przeciwko nim. Przeczytaj koran jako ciekawostkę jest w necie tłumaczenie nie jest to łatwa lektura ale zobaczysz że nie ma tam nakazów od Boga aby zabijać , gwałcić , poniżać i bić. Sa fagmenty o walce z niewiernymi - nie przeczę ale w odniesieniu do obrony w przypadku najazdu.
pozdr
Krzych
Awatar użytkownika
xArEs

Postautor: Krzysztoff » 23 wrz 2014, 22:45

Takie tematy jak ten
http://wiadomosci.wp.pl/kat,1356,title, ... omosc.html
to nie robota fanatyków , tylko efekt działania obowiązującego prawa, uważasz takie prawo za sprawiedliwe ?

Mam nadzieję że istnieje ten "lepszy świat" muzułmański , było by to pocieszające ale mam tu pewne wątpliwości...
Sytuacja kobiet w Arabii Saudyjskiej to chyba nie jest reprezentatywny przykład , w państwie o największym dochodzie na obywatela - te kobiety pływają w luksusie, nie znają problemów dnia codziennego

Uważasz , że kobieta powinna być podporządkowana mężczyźnie ? słuchać się go ? zakrywać ciało ?

Moim zdaniem równość wobec prawa bez względu na płeć , kolor skóry czy wyznanie - to jest takie minimum do rozmowy na temat sprawiedliwości .
Krzysztoff
Moderator forum
Moderator forum

Postautor: Xsenia » 24 wrz 2014, 00:22

Koran:
"Wasze żony, są to wasze pola, uprawiajcie je, ilekroć wam podobać się będzie. (2:223)"
"To kobiety rozwiedzione mają oczekiwać trzy okresy. I nie jest im dozwolone, aby ukrywały to, co stworzył Bóg w ich łonach, jeśli wierzą w Boga i w Dzień Ostatni. A ich mężowie, jeśli zapragną pogodzenia, mają pełne prawo powrócić do nich w tym czasie. One mają prawa równe swoim obowiązkom, zgodnie z uznanym zwyczajem. Mężczyźni mają nad nimi wyższość.(2:228)"
"A wobec tych spośród waszych kobiet, które popełnią wszeteczeństwo, zażądajcie świadectwa czterech spośród was. I jeśli oni poświadczą, to trzymajcie je w domach, dopóki nie zabierze ich śmierć albo też póki Bóg nie przygotuje dla nich jakiejś innej drogi.(4:15)"
"Mężczyźni stoją nad kobietami ze względu na to, że Bóg dał wyższość jednym nad drugimi, i ze względu na to, że oni rozdają ze swojego majątku. Przeto cnotliwe kobiety są pokorne i zachowują w skrytości to, co zachował Bóg. I napominajcie te, których nieposłuszeństwa się boicie, pozostawiajcie je w łożach i bijcie je! A jeśli są wam posłuszne, to starajcie się nie stosować do nich przymusu.(4:34)."
"Mężczyźni mają pierwszeństwo nad kobietami, ponieważ Bóg dał im wyższość nad niemi i wyposaża je przez mężczyzn. (4:38)"
"A ci, którzy oskarżają swoje żony, a nie mają świadków oprócz siebie samych, złożą przed Bogiem czterokrotne świadectwo, iż są prawdomówni.(24:6)"
"Którakolwiek z was popełni bezecność jawną, to otrzyma karę podwojoną dwukrotnie. A to jest dla Boga łatwe.(33:30)"

Jest tego więcej, ale aż odechciewa się tego czytać.
Pytanko, zanim podpisałeś cyrograf to przeczytałeś choć Koran? Cały?
Wyznaję zasadę Sokratesa - "wiem, że nic nie wiem". :)
Awatar użytkownika
Xsenia
Moderator forum.

Re: Odp: Islam

Postautor: konrad » 24 wrz 2014, 06:21

Xsenia, pamiętaj, że to, co czytasz, to de facto nie jest Koran. Za Koran uznaje się jedynie tekst arabski, a tłumaczenia są traktowane pomocniczo. Nieco wyżej była mowa o tym, że np.Bielawski przetłumaczył jeden fragment jako nawoływanie do bicia, chociaż o biciu nie ma tam mowy.
Awatar użytkownika
konrad
spirytysta
spirytysta

Postautor: cthulhu87 » 24 wrz 2014, 07:48

Czyli Koran w oryginale nie mówi o biciu kobiet, tylko w przekładzie polskim?
"Widziałem słynne grody starożytności, spoczywające pod całunem piasku lub kamienia, jak Kartagina, miasta greckie na Sycylii, równinę Rzymu z rozwartymi grobami i śpiące pod popiołem Wezuwiusza snem wieków dwudziestu cmentarze." L. Denis
http://www.ksiazki-spirytystyczne.pl
Awatar użytkownika
cthulhu87
Moderator forum
Moderator forum

Postautor: konrad » 24 wrz 2014, 09:22

cthulhu87 pisze:Czyli Koran w oryginale nie mówi o biciu kobiet, tylko w przekładzie polskim?

Wystarczy przeczytać to, co napisał xArEs:

xArEs pisze:Jest pewien fragment mówiący o napominaniu, karceniu kobiety jednak Bielawski poszedł na skróty i przetłumaczył "bijcie". Nie znam arabskiego i mogę wierzyć tylko muzułmanom którzy mi to tłumaczyli dosłownie a nie mieli interesu żeby mnie okłamywać.

Sam z ciekawości poszukam tego fragmentu w oryginale i zobaczę.
Awatar użytkownika
konrad
spirytysta
spirytysta

Postautor: konrad » 24 wrz 2014, 09:49

Ok, zerknąłem do Koranu i widzę, że słowo اضرب ma właśnie znaczenie "uderzyć", czyli w tym fragmencie chodzi o uderzenie kobiety, a nie o jej bicie. W sumie na jedno wychodzi jednak, bo przemoc to przemoc.

Ale w Starym Testamencie znajdziemy też następujące słowa:

Pan Bóg w Starym Testamencie pisze:Pwt 25:11-12
11. Jeśli się bić będą mężczyźni, mężczyzna i jego brat, i zbliży się żona jednego z nich i - chcąc wyrwać męża z rąk bijącego - wyciągnie rękę i chwyci go za części wstydliwe,
12. odetniesz jej rękę, nie będzie twe oko miało litości.

Pwt 22:13-14
13. Jeśli ktoś poślubi żonę, zbliży się do niej, a potem ją znienawidzi,
14. zarzucając jej złe czyny, i zniesławi ją mówiąc: Poślubiłem tę kobietę, a zbliżywszy się do niej, nie znalazłem u niej oznak dziewictwa,
(BT)

i tu ciąg dalszy:

Pwt 22:20-21
20. (...) jeśli oskarżenie to okaże się prawdziwym, bo nie znalazły się dowody dziewictwa młodej kobiety,
21. wyprowadzą młodą kobietę do drzwi domu ojca i kamienowaćją będą mężowie tego miasta, aż umrze, bo dopuściła się bezeceństwa w Izraelu, uprawiając rozpustę w domu ojca. Usuniesz zło spośród siebie.
(BT)

Co do Koranu, to w jednym tłumaczeniu znalazłem też notkę, że opisane sposoby radzenia sobie z kobietami powinny być traktowane stopniowo, czyli najpierw należy zastosować pierwszy, a kolejne stosować należy dopiero, jeśli ten nie zadziała, więc uderzenie kobiety miałoby być ekstremum, do którego nie należy się odwoływać. W innych tekstach Mahomet gani bicie kobiet, gdyż nie przystoi to dobrym ludziom. Twierdzi, że nawet jeśli Koran na to zezwala, to nie powinno się tego robić.

Podsumowując, traktuję Koran podobnie jak Biblię. Pełno jest tam sprzeczności i można stwierdzić jasno, że to tekst napisany przez ludzi, być może będących pod wpływem duchów, a zatem należy czytać go z pewną rezerwą i dostosować do obecnych czasów i aktualnego poziomu moralnego. Dla mnie to bardziej taka bajka, która jest o tyle ważna, że wyrosła na niej cała cywilizacja, więc stanowi klucz do zrozumienia ludzkich zachowań i postaw.
Awatar użytkownika
konrad
spirytysta
spirytysta

PoprzedniaNastępna

Wróć do Religia i filozofia