Na obraz i podobieństwo Boga

Miejsce, w którym można zadać każde pytanie dotyczące spirytyzmu, świata Duchów, reinkarnacji, sensu życia, praw kierujących naszym światem, Boga.

Re: Na obraz i podobieństwo Boga

Postautor: cthulhu87 » 29 wrz 2014, 15:46

Pogląd, że stanowimy jedność z Bogiem jest albo prawdziwy, albo nie.
Jeśli jest prawdziwy stanowimy substancjalną całość z Bogiem (jeśli ktoś chce, mogę zdefiniować pojęcie substancji)
Jeśli nie jest prawdziwy, słuszność ma pogląd dualistyczny.

I tego - jak rozumiem - dotyczy dyskusja, a nie jakości tłumaczenia Pisma Świętego. Nawet jeśli to tłumaczenie jest doskonałe, dla myślącego człowieka nie jest to żadnym argumentem za prawdziwością danego poglądu. Jeśli jest błędne, tak samo dla myślącego człowieka nie powinno być żadnym argumentem za odrzuceniem danego poglądu. Człowiek myślący powinien poddać pogląd pod rozwagę rozumu, a nie zawierzać prawdom objawionym w świętych pismach.
"Widziałem słynne grody starożytności, spoczywające pod całunem piasku lub kamienia, jak Kartagina, miasta greckie na Sycylii, równinę Rzymu z rozwartymi grobami i śpiące pod popiołem Wezuwiusza snem wieków dwudziestu cmentarze." L. Denis
http://www.ksiazki-spirytystyczne.pl
Awatar użytkownika
cthulhu87
Moderator forum
Moderator forum

Postautor: Mirek » 29 wrz 2014, 15:47

To jest Twoje zdanie, że tu się mylę. Naturalnie szanuję je. Masz prawo tak myśleć.
„Osądzanie, obrazy i jakakolwiek wewnętrzna agresja wobec siebie jest ukrytym życzeniem sobie śmireci."
Awatar użytkownika
Mirek

Postautor: Xsenia » 29 wrz 2014, 15:56

Nikita pisze:kto tu ma monopol na prawde?

Nikt Nikita :D Każdy przedstawia własne poglądy.

Achill pisze:powiedzenie wszystko jest energią jest uogólnieniem.

A nieprawda :D
Achill pisze:Wszystko ma swoj początek w energii i w postaci energii się kończy - nie oznacza to jednak, że składnikiem wszystkiego jest energia. To ze dwie działające na siebie masy ziemi i ciśnienia stworzyły np diament nie oznacza, że ten diament jest energią. jest wynikiem oddziaływania (conajmniej) dwóch ośrodków energii. Tak to wygląda w ujęciu fizyczny Atalio.

Właśnie składnikiem wszystkiego jest energia. Diament to węgiel. Pierwiastek składa się z atomów, atomy z elektronów, protonów i neutronów, a te składają się z ... no właśnie, z energii.
http://www.atomistyka.pl/promien/materia.html
Dlatego Achil w pojęciu fizyki kwantowej wszystko jest energią, jak to napisał Konrad i Atalia :)
Wyznaję zasadę Sokratesa - "wiem, że nic nie wiem". :)
Awatar użytkownika
Xsenia
Moderator forum.

Postautor: Nikita » 29 wrz 2014, 16:14

E=mc²

Materia jest energia i energia materia...Teoria wzglednosci Einsteina....
Nikita
Sympatyk spirytyzmu

Re: Odp: Na obraz i podobieństwo Boga

Postautor: konrad » 29 wrz 2014, 16:27

Fizyka kwantowa jest na tyle skomplikowana, że powstało wiele nienaukowych interpretacji jej zjawisk. Ja generalnie dostrzegam w niej coś innego. Cząsteczki materii układają się w jakiejś konfiguracji, zależnie od tego, jak postrzega je obserwator. Czyli mamy tu dualizm: materia, która może być energią, oraz obserwatora, który jest czymś innym, co wymyka się jeszcze nauce, ale wpisuje się w spiryrystyczny dualizm istnienia ducha i materii.
Zgadzam się też z c87. Powinniśmy odnosić się nie tylko do świętych pism, ale do logiki i obiekrywnych obserwacji. Można tu zacząć od samego tematu i tego, że jesteśmy stworzeni na obraz i podobieństwo Boga. Czy coś na to wskazuje?
Awatar użytkownika
konrad
spirytysta
spirytysta

Postautor: Achill » 29 wrz 2014, 16:28

Mirku, pytałeś, otrzymaleś odpowiedź, dobrze wychowany człowiek podziekowałby za staranie które ktoś wniósł aby Ci pomóc rozwikłac Twoje wątpliwości i podzielić się swoja wiedzą.
Poza tym jestem w pelni świadomy, że mam prawo do swojego zdania i wierz mi nikt nie jest w stanie tego prawa zachwiać, zabrać ani mi na nie zezwolić. Ono po prostu jest.

Xseniu
"Do tej pory przedstawione zostały trzy podstawowe składniki materii: elektron, proton i neutron oraz charakteryzujące je podstawowe wielkości : ładunek, masa i energia..."
źródłem jest Twój link ;) http://www.atomistyka.pl/promien/materia.html
Tłumić potrzeby pospolite (...) materialne; stwarzać potrzeby intelektualne i podniosłe. Zmagać się, walczyć (...) za postęp ludzi i światów.(...) Kochać prawdę i sprawiedliwość (...) miłosierdzie, życzliwość, oto tajemnica szczęścia (...) oto obowiązek
Awatar użytkownika
Achill
spirytysta
spirytysta

Re: Odp: Na obraz i podobieństwo Boga

Postautor: konrad » 29 wrz 2014, 16:43

Dodam jeszcze jedno. Była mowa o tym, że traktujemy Kardeca jako wyrocznię. Nie do końca tak jest. W odróżnieniu od Biblii, założenia teorii spirytystycznej podlegają weryfikacji. Jeżeli Kardec mówi o tym, że można nawiązać kontakt z duchami, to ja nie muszę w to ślepo wierzyć. Mogę to zweryfikować, o ile oczywiście zachowane będą odpowiednie warunki do tego, by ta komunikacja zaszła.
Jeżeli w Biblii jest napisane, że człowiek jest stworzony na podobieństwo Boga, to jest to nie do zweryfikowania. A nawet więcej, bo nasze codzienne obserwacje temu przeczą. W KD podane są atrybuty Boga, które są ogólnie przyjęte, nie stanowią żadnej nowości. I niestety żaden z tych atrybutów nie odnosi się do ludzi. Nie jesteśmy ani wieczni, ani wszechmocni, ani nieskończenie dobrzy i sprawiedliwi. Wygląda więc na to, że to bardziej człowiek tworzy obraz Boga na swoje podobieństwo niż na odwrót.
W spirytyzmie jest jasna wskazówka. Jeżeli coś wydaje się Ci nielogiczne, odrzuć to, bo lepiej odrzucić jedną prawdę niż przyjąć kłamstwo. Prawda bowiem tak czy inaczej powróci, wspierana przez fakty i nowe dowody.
Awatar użytkownika
konrad
spirytysta
spirytysta

Postautor: Nikita » 29 wrz 2014, 17:08

Achil dzis nauka odkryla cala mase czastek elementarnych...takich jak fermiony czyli czastki tworzace materie:kwarki i leptony. Do leptonow naleza neutrina oraz elektron, mion i taon. Oprocz tych czastek sa czastki przenoszace oddzialywania miedzy tamtymi czastkami czyli bozony: gluon,wuon i zeton, bozon Higgsa i nieodkryty jeszcze grawiton i foton . Oprocz tego sa antyczastki np. pozyton.
Nikita
Sympatyk spirytyzmu

Postautor: Nikita » 29 wrz 2014, 17:17

Ciekawa jest tez teoria strun, ktora mowi ze kazda czastka fundamentalmna to przejaw drgania struny....
Nikita
Sympatyk spirytyzmu

Postautor: atalia » 29 wrz 2014, 17:26

Gdyby załozenia teorii spirytystycznej nie podlegały weryfikacji, tak jak różne pisma objawione, z pewnością nie zainteresowałyby mnie. To, czego się trzymam , to :
1.niesmiertelnośc duszy
2. wolna wola
3. rozwój duszy na drodze reinkarnacji
to, co się stanie pózniej , kiedy dusza osiągnie juz nieskalaną doskonałość, nie wiadomo. Czy rzeczywiście wróci do Boga, skąd się wzięła :?:
Bliski jest mi ten pogląd, ale bez 100% pewnosci i zacietrzewienia w obronie.
atalia
spirytystka
spirytystka

PoprzedniaNastępna

Wróć do Pytania i odpowiedzi