Wspólczesne media w Polsce(propozycja)

Forum poświęcone informacjom dotyczącym rozwoju Spirytyzmu w Polsce. Tu znaleźć można zapowiedzi wykładów, spotkań, a także wszelkie ciekawostki dotyczące historii ruchu spirytystycznego w naszym kraju.

Re: Wspólczesne media w Polsce(propozycja)

Postautor: atalia » 13 paź 2014, 21:30

Zręcznie się wywinęłaś , Margerito, z niepożądanego kierunku dyskusji. Jednak radziłabym Ci nikogo pochopnie nie oceniać , nie znajdując się " w butach" danej osoby, jak mówią Anglicy.
W każdym razie dziękuje za wymianę poglądów.
atalia
spirytystka
spirytystka

Postautor: Krzysztoff » 13 paź 2014, 21:39

Margerita pisze:Piszesz, że spirytysta postępuje zgodnie z naukami z tamtej strony, lecz te nauki są sprzed 150 lat.

Nawet jak na ludzką miarę to całkiem niedawno

Margerita pisze:Zauważ, że Stary Testament wskazywał prawa mojżeszowe, bardzo okrutne i bezwzględne. Jednakże moralność tych ludzi była na tak niskim poziomie, że innych praw nie uznaliby.

Zgadzam się , z tym twierdzeniem.

Margerita pisze:To samo jest z naukami Kardeca. Kardec dowiedział się o wirujących stolikach, kiedy te stanowiły zwykłą rozrywkę. Nie dziwi fakt, że duchy przekazały informację, że kontakt mediumiczny nie może być płatny. Dzisiaj ludzie nie traktują wywoływania duchów jako atrakcję i nie robią płatnych seansów. Dzisiaj moralność ludzi wzrosła, a więc można zastosować prawo miłości. Bioterapia to nie wywoływanie duchów, lecz ciężka i odpowiedzialna, a przede wszystkim poważna praca. Nie jest wykonywana dla rozrywki.

Nie wiem czy Kardec mówił coś o bioterapii, natomiast media spirytystyczne kontaktują się na całym świecie i z tego co wiem owa reguła dotycząca płatnego mediumizmu jest utrzymywana.

Prawo miłości to właśnie danie komuś czegoś za darmo, rozumiem Twoje argumenty ale nie koniecznie je podzielam , ktoś kto powinien otrzymać pomoc - ją dostanie, przewodnictwo duchowe jest po tamtej stronie.
Krzysztoff
Moderator forum
Moderator forum

Postautor: 000Lukas000 » 13 paź 2014, 22:37

Bioenergoterapeuta korzysta z własnej energii witalnej a katalizatorem jest wola bioenergoterapeuty. Więc według mnie może pobierać za to opłatę. Oczywiście dobrze by było gdyby pobierał ją w granicach rozsądku.

Energoterapeuta inaczej medium leczące, korzysta z uniwersalnej energii życiowej, która to jest sprowadzana do niego za pośrednictwem duchów i za ich pośrednictwem modyfikowana i kierowana, katalizatorem tu raczej jest moralność i zaufanie/wiara. Taka osoba sama z siebie nic nie może bo i jest tu tylko narzędziem, i nie powinna brać za to opłat.
Poznacie ich po zasadach prawdziwego miłosierdzia, które będą głosić i wcielać w życie; poznacie ich po liczbie osób strapionych, którym przyniosą pocieszenie; poznacie ich po miłości do bliźniego, wyrzeczeniach, bezinteresowności;

Ew. Wg. Spirytyzmu
Awatar użytkownika
000Lukas000
spirytysta
spirytysta

Postautor: Margerita » 14 paź 2014, 09:13

W Ewangelii według spirytyzmu na str. 289 jest fragment dotyczący Medium: "....jeżeli sami nie wykorzystują swoich zdolności, by się rozwijać - są jak nieurodzajne drzewo figowe; Bóg odbierze im dar...."

Czyli wynika z tego, że medium nie może pozostawić swojego daru odłogiem, tak jak niektórzy wspomnieli, że lepiej niech nie pomaga, niż ma brać za to opłatę.

Ale co do opłaty to drugi fragment: "...gdy jednak, korzystając ze swych cennych zdolności, oddalają się od wyznaczonego przez Boga celu;... jeśli, posługując się nimi, realizują przyziemne interesy:...Bóg odbierze im dar..."

Problem powstaje co należy rozumieć pod pojęciem "przyziemne interesy", czy tworzenie sekt i kierowanie ludźmi jak własnymi niewolnikami, czy też budowanie wystawnej willi, czy także zwykłe życie. Dla mnie zadbanie o środki na egzystencję ziemską to nie "przyziemne interesy".

Pojęcie medium i bioterapeuty miesza się, gdyż w księdze medium bioterapeutów określa się mianem medium leczące (str 240). Według tego rozdziału medium leczące czy wierzy w duchy czy też nie, to w trakcie leczenia danej osoby, otaczany jest dobrymi duchami, które przybywają aby pomóc. Z tego wynika, że jeżeli leczenie odbywa się w dobrej wierze i w miłości to dobre duchy przybywają nawet niezapraszane. Z tego też rozdziału wynika, że żadna osoba leczące nie korzysta tylko i wyłącznie ze swoich sił witalnych.

Następna sprawa to dar. Mówicie, że medium (każdego rodzaju także bioterapeuta) otrzymało dar za darmo, więc za darmo powinno się tym darem dzielić. Przyszła mi na myśl Whitney Houston - wybitna piosenkarka - urodziła się z tym darem, a więc ma go za darmo; Jan Matejko - wybitny malarz - urodził się z tym darem. Te osoby nie dzieliły się tym darem za darmo. Gdyby Jan Matejko miałby iść do pracy, a malować tylko charytatywnie to nie powstałoby wiele jego dzieł. Co do Matejki to swoimi pracami dzielił się zarobkowo, ale też charytatywnie. Dlatego mimo sławy miał problemy finansowe.

Dlaczego o tym wspominam. W księdze mediów na str. 246 jest wspomniane: "...wszelkiego rodzaju geniusze - artyści, naukowcy, literaci - to niewątpliwie Duchy rozwinięte...ponieważ osoby takie uważa się za zdolne, ulegają inspiracji Duchów, które chcąc doprowadzić do wykonania jakiejś pracy, podsuwają im odpowiednie myśli. Z tego też powodu określa się je mianem mediów nieświadomych."

Dlaczego w takim razie artystów obdarzonych darem traktujecie inaczej niż media leczące? Rozumiem kiedy chodzi o media kontaktujące się z duchami - tu także uważam, że nie należy pobierać opłat. Ale chciałabym się, od bardziej ode mnie światłych, dowiedzieć jaka jest różnica między obdarowanymi różnymi darami.
Margerita

Postautor: gaba75 » 14 paź 2014, 10:08

Obserwuje ten temat, czytam, analizuje.

Nie wszyscy chca do konca poznawac istote wszechrzeczy. Mysle, ze Ci, ktorzy wierzą, jak to sie mowi czasem do dzieci, bez zbednych dyskusji, to własnie ludzie z pokorą i obdarowNi. To Ci ktorzy potrafia uleczyc kazdego. Bo wiara czyni cuda. A uzdrowienie drugiego jest cudem. Wy uzdrowiliscie mnie. Swoja wiedza. Uczyniliscie cud. Jestescie wiec czastkami Boga i uzdrowicielami, czyż nie zgodzicie sie ze mna.

Przeciez to spirytyzm mówi ze kazdy moze byc medium.

I przeciez jeśli to prawda, to i kazdy z nas jest uzdrowicielem. Medium. Medium leczacym itp.
gaba75

Postautor: 000Lukas000 » 14 paź 2014, 10:15

Margerita poruszyła wiele ciekawych kwestii posiłkując się znajomością spirytyzmu, no trzeba przyznać czapki z głów.

Ja powiem, tak, jest możliwe moralne działanie pobierając podstawową opłatę za usługi medialne, i większej ilości osób będzie można pomóc.
Pytanie tylko czy wielu z nas ma tak silną podstawę moralną by nie stać się tu jednak biznesmenem.

Druga kwestia to brak regularności, w przypadku medialności leczącej, umiejętności mogą zaniknąć.

Oczywiście w Księdze Mediów Kardec nie rozróżnia Bio energii od energii uniwersalnej, i tym samym Bioenergoterapeuty od Medium, jednak różnica jest znacząca.

Krzysztof, ten który nauczał mnie o energoterapii wspomniał o pewnym przypadku ze swojego doświadczenia.

Przyszła do niego osoba, która bardzo źle się czuła po zabiegach masażu, on zapytał jej czy jej masażysta nie jest przypadkiem bioenergoterapeutą.
Okazało się, że faktycznie pełnił i tego rodzaju usługi, tak się złożyło że osoba ta przyjęła inicjacje, co spowodowało podwyższenie wibracji i uwolnienie ukrytego potencjału. Gdy po raz kolejny odwiedziła masażystę, ten nie mógł jej już dotknąć, zaczęły mu puchnąć po zabiegu ręce.

Jaki jest tego powód?

Bioenergoterapeuta korzysta z własnych pokładów energii witalnej, które koncentruje w swoim ciele. Jest to w pełni zindywidualizowana jego energia. Niektórym ludziom może ona pomóc, innym może zaszkodzić. Jako że doszło tutaj do różnicy na poziomie fluidycznym, a jego energia była silna, powodowała problemy u pacjentki, jednak gdy uwolnił się podczas inicjacji potencjał pacjentki sytuacja uległa odwróceniu.

A co by było gdyby to pacjentka udzieliła zabiegu bioenergoterapeucie? Nic, było by to korzystne dla obydwu, ale pacjentka nie korzystała by z energii bio ale z energii uniwersalnej, czyli fluidu powszechnego, który z pomocą duchów został by sprowadzony, zmodyfikowany w ten sposób by był odpowiedni dla medium i dla pacjenta dodatkowo odpowiadał problemom w ciele duchowym pacjenta.

Gdybym ja też, spróbował się posłużyć energią Bio, szybciutko stracił bym świadomość i przytomność, ponieważ nie mam takich pokładów tej energii jak właśnie bioenergoterapeuta. Przed tym ostrzegali mnie moi nauczyciele jak i sam te ostrzeżenia przetestowałem na sobie.

Gdy Medium/Energoterapeuta zaczyna działać własną wolą, czyli tak jak działa bioenergoterapeuta, blokuje się na przepływ Fluidu powszechnego a zaczyna używać własnej energii życiowej. Jako że pokłady te nie są duże, i człowiek zaczyna dosłownie oddawać własną energię życiową, uruchamia się mechanizm obronny, i osoba ta traci świadomość i przytomność.

Irena, moja druga nauczycielka, też miała przypadek, gdy chciała pewnej Ateisce tak bardzo pokazać że to istnieje, że to działa, mimo iż ta czuła ale specjalnie tego nie mówiła, jak się okazało, że zaczęła za bardzo wyrażać swoją wolę i... urwał się jej film w kilka sekund.

Takie są różnice właśnie w działaniu energii, one w rozumieniu Fluidu Powszechnego są tym samym, ale jednak po modyfikacjach, mają inne właściwości.
Ostatnio zmieniony 14 paź 2014, 10:20 przez 000Lukas000, łącznie zmieniany 2 razy
Poznacie ich po zasadach prawdziwego miłosierdzia, które będą głosić i wcielać w życie; poznacie ich po liczbie osób strapionych, którym przyniosą pocieszenie; poznacie ich po miłości do bliźniego, wyrzeczeniach, bezinteresowności;

Ew. Wg. Spirytyzmu
Awatar użytkownika
000Lukas000
spirytysta
spirytysta

Postautor: 000Lukas000 » 14 paź 2014, 10:17

gaba75 pisze:Obserwuje ten temat, czytam, analizuje.

Nie wszyscy chca do konca poznawac istote wszechrzeczy. Mysle, ze Ci, ktorzy wierzą, jak to sie mowi czasem do dzieci, bez zbednych dyskusji, to własnie ludzie z pokorą i obdarowNi. To Ci ktorzy potrafia uleczyc kazdego. Bo wiara czyni cuda. A uzdrowienie drugiego jest cudem. Wy uzdrowiliscie mnie. Swoja wiedza. Uczyniliscie cud. Jestescie wiec czastkami Boga i uzdrowicielami, czyż nie zgodzicie sie ze mna.

Przeciez to spirytyzm mówi ze kazdy moze byc medium.

I przeciez jeśli to prawda, to i kazdy z nas jest uzdrowicielem. Medium. Medium leczacym itp.

Jest takie mądre powiedzenie, które odzwierciedla jak ta spawa wygląda. Każdy może grać na pianinie ale nie każdy zostanie wirtuozem.

A pomagać można na rożne sposoby, przekazywanie wiedzy jest jednym z nich.

Ew. Wg. Spirytyzmu
Awatar użytkownika
000Lukas000
spirytysta
spirytysta

Postautor: Mirek » 14 paź 2014, 11:40

Punkt widzenia zawsze zależy od punktu siedzenia.
Nikt tu nie powiedział, że branie pieniedzy za wróżenie jest naganne. Ludzie tak chętnie korzystają z tych usług i jeszcze chętniej za nie płacą. Większoś wrôżek komercyjnych to oszuści i nikomu to tu nie przeszkadza.
Jezeli ktoś ma dar i go z powodzeniem rozwija i wykorzystuje, a pieniadze są skutkiem ubocznym ich pracy, zaczyna się sprzeciw, że powinni pracować za darmo.
Przypuszczam, że wynika to z naszej zawiści narodowej, niż z oceny, czy jest to moralne, czy nie
A tak na marginesie, kazdy z nas urodził się z co najmniej 5 talentami lecz zakopał je jak w biblijnej przypowieści, bo aby rozwijać talent trzeba dać z siebie duży nakład pracy by móc z niego korzystać.
Każdy z Was nie raz mówił: ta Kowalczyk, czy ten Małysz, to ma kasy, a mało kto chciał wiedzieć ile poświęceń i wyrzeczeń kosztowało ich aby zajść na szczyt.
„Osądzanie, obrazy i jakakolwiek wewnętrzna agresja wobec siebie jest ukrytym życzeniem sobie śmireci."
Awatar użytkownika
Mirek

Postautor: atalia » 14 paź 2014, 14:02

Jak to każdy z was? Ja nie mówiłam na przykład.
Poza tym , dlaczego nie mówisz , jeśli juz, "każdy z nas"? Ładnie to się tak wywyższać?
atalia
spirytystka
spirytystka

Postautor: Krzysztoff » 14 paź 2014, 14:45

Margerita pisze:W Ewangelii według spirytyzmu na str. 289 jest fragment dotyczący Medium: "....jeżeli sami nie wykorzystują swoich zdolności, by się rozwijać - są jak nieurodzajne drzewo figowe; Bóg odbierze im dar...."

Czyli wynika z tego, że medium nie może pozostawić swojego daru odłogiem, tak jak niektórzy wspomnieli, że lepiej niech nie pomaga, niż ma brać za to opłatę.

Ale co do opłaty to drugi fragment: "...gdy jednak, korzystając ze swych cennych zdolności, oddalają się od wyznaczonego przez Boga celu;... jeśli, posługując się nimi, realizują przyziemne interesy:...Bóg odbierze im dar..."

Margerita, ideałem medium dla spirytystów był Chico Xavier, człowiek niezwykle skromny, dobry , pracujący na etacie w urzędzie i jednocześnie napisał drogą mediumiczną setki książek , pomógł wielu , wielu osobom. Więc jak widać się da.
Że się da pogodzić pracę z pomaganiem innym widać także w działalności różnych centrów spirytystycznych w Brazylii.

Spirytyzm mówi jasno , że mediumizm to rodzaj pomagania innym - więc tutaj jest wolontariat.
Dla mnie jest to jasne jak słońce że wiarygodność mediumizmu i ruchu spirytystycznego może być utrzymana jedynie na takiej postawie a ta wiarygodność wbrew pozorom jest najważniejsza.

Nikt nie jest medium przez przypadek , więc jak medium będzie gotowe do działalności , znajdą się też środki
może lepiej na ten temat mówi artykuł
http://www.portal.spirytyzm.pl/nikt-nie ... przypadek/

albo fragment przekazu Ducha :
http://www.portal.spirytyzm.pl/spirytys ... ndre-luiz/
Krzysztoff
Moderator forum
Moderator forum

PoprzedniaNastępna

Wróć do Spirytyzm w Polsce