Kim jest Jezus ?

Najlepsze miejsce do tego, by zacząć przygodę z naszym forum. Przywitaj się, napisz, kim jesteś, jak do nas trafiłeś...

Re: Kim jest Jezus ?

Postautor: Pablo diaz » 12 gru 2014, 19:43

Więc gdyby nie te spojrzenie Jezusa nie zapamięatłbym koloru oczu.Dodam ,że prawe oko przetarte miał od brwi do policzka.
Generalnie widziałem Jezusa jako szatyna z lekko falowanymi włosami(włosy były jakby mokre wydaję mi sie ,ze to była krew ,bo jak wspominałem twarz miał we krwi ) pomimo tego kolor twarzy zapamiętałem jako jasny.
Z wizji,co mi utkwiło w pamięci to w jaki sposób Jezus na mnie patrzył i ta wyrazistość obrazu nigdy tak przejzyście jasno nie widziałem.
Nie chcę oczywisćie sugerować ani przekonywać ,że Jezus tak wyglądał.To tylko moja wizja być może fantazja ,która nie musi być realistyczna i odzwierciedlać prawdziwego wizerunku Chrystusa.
Wydaje mi się ,że to mało istotne jak wyglądał Jezus ,spójrzmy na Chico Xaviera czy Marie Teraesę- urodą nie świecil, lecz swoją miłoscią,dobrocią swym wewnętrznym pięknem moralnym.
Sercem Ewangelii jest miłość,a duchem spirytyzmu miłosierdzie.
Awatar użytkownika
Pablo diaz
spirytysta
spirytysta

Postautor: gaba75 » 14 gru 2014, 01:20

Jezus- Mistrz, skoro o Nim mowa, to uważam, że nie powinniśmy kwestionować ani nawet dyskutowac o Jego wyższosci, mocy. Dar, ktory nam przekazał jak piszecie, to nauka płynaca z jego cierpienis. Ja uważam, że Jego ukrzyżowanie to wołanie o o by wiara stała się siłą napedowa dla nas. Ukrzyżowaniem się Jezus pokazuje nam zaprzeczenie, Nie czyńcie tego w przyszłości swoim Mistrzom, co mnie uczyniono.
Ale to tylko moje zdanie.
Czytalam ostatnio o księdxu Lemańskim. Oglądałam film Pkłosie. Probuję zrozumieć sens ukrzyzowania. Analizuje go. Doszłam do wyżej wymienionego wniosku.
Piszecie o pomaganiu, o miłosci Jezusa do ludzi. Mirek pisze o tym ze Jezus pomaga wszystkim, ktorzy poprosza o tę pomoc. Ok. Zgadzam się. Ale pod warunkiem, że bierzesz pod uwagę wszystkie formy prósb. Modlitwa to prosba, ktora ma najwieksza moc, tak wiec dla mnie pomoc uzależniona jest od jej formy. Forma błagalna, forma słowna, forma bezslowna-niewerbalna i wreszcie forma Duchowa i duchowa, forma przyjaźni, miłości itp itd. W zależności od potrzeby. Komu co potrzebne.

Pablo masz piękne wizje.
Uwielbiam o forum.
Tyle tu mądrosci. Jeszcze piękniej byłoby przekuć ją na czyny. No i świat zbawiony. Ale Xseniu, chyba byś sie zanudziła- to żart. Kiedys niewiem czy pamietasz cos takiego podobnego napisałaś, ze nie wyobrażasz sobie śiata w ktorym panyje samo Dobro. ;) :)

I jeszcze jedno- Soudakowi wielkie dzieki za maksymę- a zaprawdę powiadam Wam, błogosławiony ten, kto potrafi śmiac sie z siebie...
Uważam tak jak Nikita, że Jezus potrafił, tak jak Jan Paweł II i inni wielcy Mistrzowie. Ja też uwielbiam śmiać sie z siebie samej. Dużo razy przypominam sobie jak moi uczniowie wspominają te same historie z ktorych i ja się cieszę., że tak mnie zapamiętali, jako wesołą osobę, bo wydaje mi się że taka jestem, ale ocena mojej osoby nie należy do mnie.
Pozdrawiam
gaba75

Postautor: Nikita » 16 gru 2014, 10:25

Gaba bardzo ciekawie napisalas....duzo w Tobie wrazliwowsci i otwartosci... :D
Nikita
Sympatyk spirytyzmu

Postautor: Hansel » 23 gru 2014, 20:56

Moja skoromna teoria na ten temat jest taka że Jezus był przynajmniej początkowo Esseńczykiem. Podobieńswa pomiędzy Pierwszymi Chrześcijanami a Esseńczykami są zbyt durze żeby to mógł być tylko przypadek. http://www.fahrenheit.net.pl/archiwum/f17/sedzi17.html
Narodzić się, umrzeć, odrodzić ponownie i wciąż się rozwijać - takie jest prawo
Awatar użytkownika
Hansel

Postautor: gaba75 » 24 gru 2014, 16:50

Dziękuje Nikita, jestem sobą. Może gdybyś mnie znała w realu nienawidzilabys mnie i mialabys o mnie niepochlwbne zdanie. Ale masz rację jestem tylko puchem marnym na tym łez padole. Jestem sobą.

Dzieki że mogę chociaż z Wami popisać. Radość przyniosła mi w tym roku druga córka, ale pewnie i ona kiedyś mnie wyzwie jak wszyscy. Trudno. Tak musi być. Nie mogę być szczęśliwa. Muszę być sama smutna i samotna. I zmieni to tylko mężczyzna, który pokocha mnie i moje dzieci.

Wciąż żyję nadzieją. Że znajdzie się ktoś kto nas pokocha.

Jeszcze raz Wesołych, moje są smutne.

Hejka

Ps. I Mirku, nie dlatego że tak chcę, tak chce Bóg. I nie obarczam go wina. Przyjmuje z pokorą moj obowiazek i ze spokojem. Jestem spokojniejsza jak jestem sama. Nie powinnam była się rodzić. Mogłam nie przyjmować tego zlecenia. ;) :) Ale jest i ciesze sie że nie jestrem sama tylko z córcią Haną- Hana oznacza szczęście. Mam szczęście. Bóg mi je dał i dzieki mu za to.
gaba75

Postautor: gaba75 » 24 gru 2014, 16:53

Acha jeszcze jedno pisze w tym temacie jeszcze bo dziwnym trafem wczoraj właczylam puls 2 i kila minut patrzylam na fragment filmu pt Sekrety biblii 2. Oglądala ktoś. Ja się zamierzam.
Interesuje mnie wątek Marii Magdaleny w życiu Jezusa.
gaba75

Postautor: Xsenia » 24 gru 2014, 23:26

Podobno była jego żoną, ale ta informacja nie pasowała do całości życia Jezusa i ją wykreślono.
http://wiadomosci.onet.pl/swiat/znalezi ... fo_dsainfo
http://natemat.pl/123341,maria-magdalen ... ch-badaczy
Wyznaję zasadę Sokratesa - "wiem, że nic nie wiem". :)
Awatar użytkownika
Xsenia
Moderator forum.

Postautor: Arronax » 25 gru 2014, 11:50

Właśnie podobno, tylko czy to jest prawda? Ja słyszałem również, że Jezus żył normalnie wśród ludzi po zmartwychwstaniu ...
Awatar użytkownika
Arronax

Postautor: Hansel » 01 sty 2015, 11:40

Arronax pisze:Ja słyszałem również, że Jezus żył normalnie wśród ludzi po zmartwychwstaniu ...
http://www.oswiecimonline.pl/index.php/ ... stusa.html
Narodzić się, umrzeć, odrodzić ponownie i wciąż się rozwijać - takie jest prawo
Awatar użytkownika
Hansel

Postautor: Mirek » 01 sty 2015, 17:15

Xsenia pisze:Podobno była jego żoną, ale ta informacja nie pasowała do całości życia Jezusa i ją wykreślono.
http://wiadomosci.onet.pl/swiat/znalezi ... fo_dsainfo
http://natemat.pl/123341,maria-magdalen ... ch-badaczy

Gdyby Jezus miał żonę, to i apostpłowie by je mieli. Przecież nie był egoistą, a nawet nie ma plotek na temat żon apostołów.
„Osądzanie, obrazy i jakakolwiek wewnętrzna agresja wobec siebie jest ukrytym życzeniem sobie śmireci."
Awatar użytkownika
Mirek

PoprzedniaNastępna

Wróć do Witamy!