JESTEM MEDIUM - dyskusja, uwagi

Nasze opowieści, o tym jak Spirytyzm zmienił nasze spojrzenie na życie...

Re: JESTEM MEDIUM - dyskusja, uwagi

Postautor: gaba75 » 08 sty 2015, 21:35

Wydaje mi się, że ludzie bardzo dużo chcą zrozumieć. To dobrze. To bardzo dobrze. Ale gorzej jest jeśli ktoś chce sie tego nauczyć. Moje zdanie, powtarzam, moje zdanie jest takie, że odkąd przczytałam KD, uważam cytat"miej serce, i patrzaj sercem" najpełniej obrazuje jak powinien funkcjonować ktoś kto zdał sobie sprawę że chce być medium.
Bernadeta,
Po pierwsze, dzięki wielkie i piękne, za słowa otuchy.
Po drugie, mam pytania co do wizyty Twojego ostatniego gościa Ewuni? Napiszę na priv jeśli pozwolisz?

Mirek,
Mam do Ciebie trochę żalu. Ale to minie. Potrzeba czasu. Szkoda tylko że uważasz mnie za jadowitą żmiję, obłudnicę i egoistkę. Możliwe,że nią jestem według Ciebie, ale każdy włącza jakiś mechanizm obronny, kiedy jest atakowany nieprawdą. Kiedy jest źle rozumiany, albo mu się tak wydaje.
gaba75

Postautor: Mirek » 08 sty 2015, 21:50

Nie uważałem i nie uważam Cię za żmiję. Nigdy Ci tego nie powiedziałem.
Próbuję znaleźć źródło Twojego stanu w jaki tkwisz i pomoc Ci wyzbyć się tych toksycznych rzecz, które wprawiają Cię w te stany emocjonalne, nad którymi nie panujesz.
Na razie, to źródło jest u Ciebie otoczone potężną skorupą :(
„Osądzanie, obrazy i jakakolwiek wewnętrzna agresja wobec siebie jest ukrytym życzeniem sobie śmireci."
Awatar użytkownika
Mirek

Postautor: gaba75 » 08 sty 2015, 22:31

Ale doskonale wiesz, Mirku, co lub raczej kto jest źródłem. Jesteś inteligentny, posiadasz szeroką wiedzę z różnych dziedzin, ale.... bardziej skupiasz się na męskim ego niż na zrozumieniu problemu.
Odkąd Ty w mailu do mnie zasugerowałeś mi że lepiej będzie abym została sama z/dziećmi i nie szukała nikogo, to od tej pory wszyscy idą Twoim tokiem rozumowania i też radzą mi to samo. A skąd wiesz jak czuje sie kobieta, która kocha a nie jest kochana, która marzy i wie że te marzenia nigdy sięvnie spełnią. Skąd wiesz jak czuje sie taki człowiek?

--

Co do żmiji, może nie napisałeś dosłowniue ale napewno było to w tym stylu. Coś ze mam duzo jadu w sobie i że jestem egoistką.
Mirku, chciałabym wiedzieć, co chcesz osiągnąć przez manipulację moją osobą?

I niewiem po co chcesz otwierać skorupę którą może otworzyć tylko jeden mężczyzna.

--

Ty napewno nim nie jesteś. Gdybyś był pewnie już dawno skorupa by pękła.
gaba75

Postautor: Voldo » 08 sty 2015, 23:15

Jak macie jakieś problemy osobiste (w sensie jedno do drugiego coś ma) to proszę, nie załatwiajcie ich na forum publicznym, bo się za przeproszeniem śmietnik robi.
I istnieje opcja "edytuj", więc nie ma potrzeby pisania 3 postów pod sobą.

I prosiłbym wreszcie o skończenie tego dziwnego wątku matrymonialnego, bo z całym szacunkiem, nie tutaj na niego miejsce.
Tomasz

„Jezus Chrystus nie prosił nas o wiele, nie wymagał od ludzi, by wspinali się na Mount Everest, czy wielce się poświęcali. Prosił nas tylko o to, byśmy kochali drugiego człowieka.” - Chico Xavier

Wiceprzewodniczący PTSS
Przewodniczący Wrocławskiego Oddziału PTSS
tomasz.grabarczyk.spirytyzm@gmail.com
Awatar użytkownika
Voldo
spirytysta
spirytysta

Postautor: gaba75 » 08 sty 2015, 23:36

Z całym szacunkiem Voldo, oświeć się proszę i bądź otwarty na zmiany, kreatywny i twórczy. Może nadszedł czas na zmiany i modernizacje niewielkie tej strony. Proszę o przemyślenie- to prośba z mojej strony. A wątek nie jest matrymonialny a miłości pełen. Jeśli Cię dręczy tylko ten wątek proponuję przymknąć jedno oko i dojść do rzeczy Ciebie tylko interesujących. Nie bierzesz pod uwagę tego, że bez pewnej otoczki pewne strony pewnie by już "umarły" śmiercią naturalną? Chyba są tu jeszcze osoby, które lubią takie utarczki słowne i są ciekawe akcji i reakcji a co za tym idzie szczęśliwych końców? Bądź miłościw voldo i nie zamykaj tematu. Ja obiecuję że spróbuję poprawić ton jeśli ci się nie podoba, aczkolwiek nie jestem pewna czy poprawa będzie dla Ciebie satysfakcjonującą. ;) :)
gaba75

Postautor: Voldo » 09 sty 2015, 00:17

Wątek pod tytułem "chcę znaleźć faceta" i tego typu nie są dla mnie związane stricte z miłością a po prostu ze znalezieniem faceta (czy się go będzie kochać z wzajemnością czy bez to inna sprawa, ale to nie jest miejsce na tego typu poszukiwania, a z całą pewnością nie ten wątek - w Różnych Różnościach to tak, ale nie tutaj).
Nie będę zamykał tego tematu, bo powstał on w pewnym celu - a pewne dyskusje od tego celu odbiegają (głównie jak się "dziwnie składa" udziałem Ciebie i Mirka, gdzie co widzę jest jakiś spór pomiędzy Wami).
Więc proszę, jeśli musicie się przepychać (a i znajdzie się ktoś, kto lubi takie rzeczy czytać), to przenieście te przepychanki do innego działu (np. zaproponowanego powyżej) - bo jedno się poprzepychać w 3 postach a co innego w bardzo wielu w różnych tematach.
Więc od razu mówię - kolejny post który tutaj zobaczę, który będzie związany z Waszymi przepychankami będę kasował (jeszcze raz zaznaczam - można dyskusję przenieść gdzie indziej).

I jednocześnie proszę - nie zarzucaj mi, że próbuję ograniczać czyjąkolwiek wolność, chce wyrzucać z forum czy cokolwiek. Ładnie proszę o ustosunkowanie się do tego, co napisałem powyżej, bez dorabiania sobie niepotrzenych "ideologii".
Tomasz

„Jezus Chrystus nie prosił nas o wiele, nie wymagał od ludzi, by wspinali się na Mount Everest, czy wielce się poświęcali. Prosił nas tylko o to, byśmy kochali drugiego człowieka.” - Chico Xavier

Wiceprzewodniczący PTSS
Przewodniczący Wrocławskiego Oddziału PTSS
tomasz.grabarczyk.spirytyzm@gmail.com
Awatar użytkownika
Voldo
spirytysta
spirytysta

Postautor: Xsenia » 09 sty 2015, 07:24

światowid pisze:czy możecie coś napisać o cieniach i widzeniu na granicy pola widzenia...

Światowid, ja to rozumiem tak. Każdy z nas ma aurę, która go otacza i która jest większa niż ziemskie ciało. Gdy człowiek zbliży się do ciebie za bardzo, narusza twoją aurę i czujesz się niekomfortowo, prawda? No to w moim przypadku widzenie na granicy pola, cienie zawsze u mnie też wywołują dokładnie taki sam dyskomfort, jakby zbliżyła się do mnie za blisko osoba żywa. Kątem oka widzę jakiś cień, jakiś ruch, ale gdy się odwracam w tym kierunku nigdy niczego nie ma, tylko te dziwne uczucie dyskomfortu. Często też wtedy mam dreszcze. W takim przypadku w mojej rodzinie mówiło się "co duch cię powąchał?" :D
AAA i jeszcze jedno, nie jestem żadnym medium, to tak dla przypomnienia :)
Wyznaję zasadę Sokratesa - "wiem, że nic nie wiem". :)
Awatar użytkownika
Xsenia
Moderator forum.

Postautor: Achill » 09 sty 2015, 08:49

nie wiem czy byty podobne do mgły zaliczają się do cieni czy nie... ale moje przezycie było wręcz odwrotne, towarzyszyło mu (i tylko w jego trakcie) uczucie niesamowicie blogiego spokoju. Stąd też nie ejstem skory do ferowania wyroków, że jak ciemne to złe (to takie rasistowskie :P)
Tłumić potrzeby pospolite (...) materialne; stwarzać potrzeby intelektualne i podniosłe. Zmagać się, walczyć (...) za postęp ludzi i światów.(...) Kochać prawdę i sprawiedliwość (...) miłosierdzie, życzliwość, oto tajemnica szczęścia (...) oto obowiązek
Awatar użytkownika
Achill
spirytysta
spirytysta

Postautor: 000Lukas000 » 09 sty 2015, 12:00

"Chyba są tu jeszcze osoby, które lubią takie utarczki słowne i są ciekawe akcji i reakcji a co za tym idzie szczęśliwych końców?"

Jak widzę na ulicy dwoje ludzi próbujących się słownie nawzajem podkopywać i obrzucać błotem to nie uważam że kieruje nimi miłość. Uważam że żaden z nich nie pojmuje jeszcze czym jest miłość.

Miłość cierpliwa jest,
łaskawa jest.
Miłość nie zazdrości,
nie szuka poklasku,
nie unosi się pychą;
nie dopuszcza się bezwstydu,
nie szuka swego,
nie unosi się gniewem,
nie pamięta złego;
nie cieszy się z niesprawiedliwości,
lecz współweseli się z prawdą.
Wszystko znosi,
wszystkiemu wierzy,
we wszystkim pokłada nadzieję,
wszystko przetrzyma.

Porównajcie sobie te słowa z tym co się dzieje w czasie takich bezowocnych dyskusji, jak bardzo te dyskusję odbiegają od tych słów. I zakończcie je bo nie mają one sensu.

Voldo, gdy będziesz ostrzegał, to forum nigdy nie odzyska dawnej wartości, jaką wszyscy pamiętamy. Po prostu usuwaj bezpowrotnie i nie przejmuj się tym co osoby które lubią brać udział w takich utarczkach powiedzą, tylko się tym im przysłużysz.
Poznacie ich po zasadach prawdziwego miłosierdzia, które będą głosić i wcielać w życie; poznacie ich po liczbie osób strapionych, którym przyniosą pocieszenie; poznacie ich po miłości do bliźniego, wyrzeczeniach, bezinteresowności;

Ew. Wg. Spirytyzmu
Awatar użytkownika
000Lukas000
spirytysta
spirytysta

Postautor: Xsenia » 09 sty 2015, 14:21

A może jednak rozmowa wróci do przeżyć medium, taki jaki jest temat?
Achill pisze:nie wiem czy byty podobne do mgły zaliczają się do cieni czy nie... ale moje przezycie było wręcz odwrotne, towarzyszyło mu (i tylko w jego trakcie) uczucie niesamowicie blogiego spokoju. Stąd też nie ejstem skory do ferowania wyroków, że jak ciemne to złe (to takie rasistowskie )

Achill a gdzieś ty kiedykolwiek widział biały cień??? :D Cienie są zawsze czarne :) lub szare ... ciemno szare :P
Wyznaję zasadę Sokratesa - "wiem, że nic nie wiem". :)
Awatar użytkownika
Xsenia
Moderator forum.

PoprzedniaNastępna

Wróć do Nasz Spirytyzm