Hansel pisze:Spirytyzm uwarza się za prawdziwą naukę o życiu duszy ludzkiej.
Xsenia pisze:O superWzorcem. Nie powiedziały, że on żył i był taki cudowny i święty, tylko że jest najlepszym wzorcem do naśladowania. Pewnie gdyby powiedziały, że najlepszym wzorcem jest Bogdan Iksiński z Pcimia Dolnego, to każdy by się tylko popukał w głowę i pomyślał, że Duchy zwariowały. Ale Jezus jest każdemu znany, każdy zna jego "czyny", bo przecież "Jezus jest Bogiem". Jak więc myślisz dlaczego Duchy powiedziały, że Jezus jest najlepszym wzorcem do naśladowania?
stefan12 pisze:Nauką?![]()
Chyba jaja sobie robisz.
To trzeba by sprawdzić co odpowiedziały by Duchy na pytanie ,,Kim był Jezus z Nazaretu,, ludziom z krajów na których kulturę Chrześcijaństwo miało znikomy wpływ.
A właśnie czy Kardec spytał kiedyś Duchy np o to kim był Budda Siakjamuni ? Albo o to kim był Mahomet ?

Achill pisze:właśnie ta kwestia sprawiła że do KArdeca podcodze z dużą dozą tolerancji - nie traktuje to co tam napisano jako wyrocznię - bo to tylko zbiór subiektywnych opinii a każdy kto sie choc raz w zyciu zetknął z badaniami socjologicznymi wie, że grupa respondentów musi być reprezentatywna - Kardec neistety tej reprezentatywności w żadnym meijscu nie dowiódł. Jedynym więc dowodem na prawdomówność duchów jest zbieżność przekazywanych danych u innych spirytystów. (ująłem to w lekkim uproszczeniu)

Z tego co wiem to Machomet na pewno był postacią historyczną, Budda zresztą też więc to że Duchy o nich nam nic nie mówia jeszcze nic jeszcze nie musi znaczyć. Zresztą podejrzewam że Duchy mówią mam tylko o sprawach które uznają że są nam do czegoś potrzebne.Achill pisze:Czyli o buddzie, momencie i innych nie mówią nic.
Achill pisze:Obawiam się że to milczenie jest odpowiedzią. Czyli o buddzie, momencie i innych nie mówią nic.

Achill pisze:każdy ma prawo wierzyć w co mu sie podoba, ja osobiście wolę jednak kiedy moja wiara ma jakieś oparcie w faktach.
Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 3 gości