Czy można się rozwijać w kierunku zła ?

Miejsce, w którym można zadać każde pytanie dotyczące spirytyzmu, świata Duchów, reinkarnacji, sensu życia, praw kierujących naszym światem, Boga.

Re: Czy można się rozwijać w kierunku zła ?

Postautor: Nikita » 25 lut 2015, 18:01

Na pewno Hitler, ktory byl psychopata odrodzil sie jako niski duch w niskim swiecie....
Nikita
Sympatyk spirytyzmu

Postautor: Krzysztoff » 25 lut 2015, 18:21

Hansel pisze:Ale czy Ducha takiego psychopaty nie czeka żadna kara po śmierci ? Z tego co wiem to jeśli ktoś był naprawdę zły za życie i po śmierci nie odczuwa z tego powodu żadnego żalu to efekt jest potem taki że rodzi się w którymś ze światów o wiele gorszych i bardziej materialnych od naszego które rzeczywiście wyglądają jak Piekło.

Podobnie jak na ziemi , tych którzy nie chcą się resocjalizować trzeba izolować , zazwyczaj w jakimś mniej przyjemnym miejscu - gdzie przebywają tacy sami - niezbyt przyjemni osobnicy.

I tu spirytyzm mówi właśnie , że nie wszystkie duchy mogą zaplanować swoje przyszłe życie.
Krzysztoff
Moderator forum
Moderator forum

Postautor: Hansel » 25 lut 2015, 20:05

Krzysztoff pisze:I tu spirytyzm mówi właśnie , że nie wszystkie duchy mogą zaplanować swoje przyszłe życie.

Co więc konkretnie stanie się np z duszą takiego seryjnego mordercy który do ostatniej chwili swojego życia był dumny ze swoich uczynków ?

Tacy ludzie naprawdę się zdarzają np przypadek Karola Kota:

http://pl.wikipedia.org/wiki/Karol_Kot_%28morderca%29

http://web.archive.org/web/200809151531 ... e=KotKarol

http://niniwa22.cba.pl/kakolewski_antyczlowiek.htm
Narodzić się, umrzeć, odrodzić ponownie i wciąż się rozwijać - takie jest prawo
Awatar użytkownika
Hansel

Postautor: Mirek » 26 lut 2015, 06:08

Hansel, odpowiedź na swoje pytanie znajdziesz w książce: "Niebo i piekło według spirytyzmu."
Ostatnio zmieniony 26 lut 2015, 11:22 przez Mirek, łącznie zmieniany 1 raz
„Osądzanie, obrazy i jakakolwiek wewnętrzna agresja wobec siebie jest ukrytym życzeniem sobie śmireci."
Awatar użytkownika
Mirek

Postautor: Hansel » 26 lut 2015, 10:19

Mirek pisze:Handel, odpowiedź na swoje pytanie znajdziesz w książce: "Niebo i piekło według spirytyzmu."

Niestety nie mam teraz tej ksiąrzki :(
Awatar użytkownika
Hansel

Postautor: Mirek » 26 lut 2015, 11:24

Kupisz ją w większości księgarni, nie tak jak "Ewangelię...", którą musisz zamawiać przez Internet w RIVAL
„Osądzanie, obrazy i jakakolwiek wewnętrzna agresja wobec siebie jest ukrytym życzeniem sobie śmireci."
Awatar użytkownika
Mirek

Postautor: Hansel » 26 lut 2015, 15:46

No dobra postaram się nabyć jak będę miał okazję, ale przypadek Karola Kota jest o tyle specyficzny że na jego zachowanie mógł mieć wpływ ten guz mózgu. I jak Spirytyzm coś takiego tłumacz ?
Awatar użytkownika
Hansel

Postautor: Krzysztoff » 26 lut 2015, 16:43

Myślę że spirytyzm nie tłumaczy wszystkiego bardzo dokładnie , co się stało z Karolem Kotem , Hitlerem czy zbrodniarzami wojennymi .

Jaki jest los po śmierci tych a nie innych ludzi , duchów ? Kto to wie ... źródła spirytystyczne podają różne przykłady ale zaznaczają że każdy przypadek jest indywidualny .

To że ktoś się dobrze czuł ze swoimi czynami , nie oznacza że miną go konsekwencje, wspomniane niebo i piekło wg. spirytyzmu opisuje że takie dusze przebywają w ciemności i są narażone na widok swoich ofiar - co jest dla nich bardzo uciążliwe.

W świecie duchowym - cierpienie duszy jest jeszcze mocniej odczuwane niż nasze cierpienie psychiczne tutaj na ziemi , więc lekko nie jest.
Krzysztoff
Moderator forum
Moderator forum

Postautor: Hansel » 26 lut 2015, 18:23

Krzysztoff pisze:Myślę że spirytyzm nie tłumaczy wszystkiego bardzo dokładnie , co się stało z Karolem Kotem , Hitlerem czy zbrodniarzami wojennymi .

Nikt nigdy nie wywołał Ducha żadnego Mordercy oni nikogo takiego ?

Krzysztoff pisze:To że ktoś się dobrze czuł ze swoimi czynami , nie oznacza że miną go konsekwencje, wspomniane niebo i piekło wg. spirytyzmu opisuje że takie dusze przebywają w ciemności i są narażone na widok swoich ofiar - co jest dla nich bardzo uciążliwe.

To że on nie odczuwa żadnych wyrzutów sumienia to jeszcze nie znaczy że czuł się zupełnie dobrze. Ja myślę że człowiek podświadomie zakłada że wszyscy inni ludzie a przynajmniej ich większość myślą w taki sam sposób jak on i zachowują się tak jak on. To teraz wyobraźmy sobie jak musiał wyglądać świat z perspektywy takiego Karola Kota.

Ale mnie zastanawia kwestia tego góza mózgu, a co jeśli on się tak zachowywał tylko dlatego że on mu jakoś zabużył pracę jego umysłu ? W tedy też spotka go jakaś kara po śmierci ? Tylko dlaczego w takim razie jakiś Duch wybrał sobie ciało w którym wiedział że do czegoś takiego dojdzie ?

Krzysztoff pisze:W świecie duchowym - cierpienie duszy jest jeszcze mocniej odczuwane niż nasze cierpienie psychiczne tutaj na ziemi , więc lekko nie jest.

A co jeśli ktoś ża życia z jakiegoś powodu za życia cierpiał psychicznie ale był dobrym człowiekiem i umarł naturalną śmiercią ? Po śmierci otrzyma pocieszenie ?
Awatar użytkownika
Hansel

Postautor: bernadeta1963 » 26 lut 2015, 22:32

Myślę ,że cierpienie psychiczne nie jest przeznaczone tylko dla złych ludzi. Niejednokrotnie ludzie postępujący dobrze zmagają się z tym obciążeniem. Nie wiemy , czy cierpienie nie jest zaplanowane dla nas przez Boga , abyśmy po odejściu szybciej dostąpili wiecznego szczęścia . Nie raz spotyka nas wiele przeciwności losu i zastanawiamy się ''dlaczego ja ?''. Ale wydaje mi się ,że nic nie dzieje się przypadkowo . Bóg wie ile damy radę udźwignąć . Jeżeli zdamy ten egzamin na ziemi czeka nas pocieszenie i szczęście tam dokąd odejdziemy.
bernadeta1963

PoprzedniaNastępna

Wróć do Pytania i odpowiedzi