Hansel pisze:Czemu na świecie jest aż tyle cierpienia ?
bernadeta1963 pisze:A kto udzieli odpowiedzi ? Upoważniony pośrednik ?
Ludzie źle czynią ze względu na brak wiedzy, bo człowiek nie może czynić źle jeśli posiada wiedzę

Co jeśli człowiek posiadający wiedzę postawiony jest w sytuacji, że swoją decyzją uczyni krzywdę jednej osobie jeśli pomoże drugiej i na odwrót, a jesli nie pomoże żadnej obie ucierpią, a pomóc obu nie może.
wydaje mi się, że stawianie takiej tezy mimo, że bardzo obiecującej i na pierwszy rzut oka niezywkle kuszącej to jednak jest dużym nadużyciem. Gdyż nie wiemy czym jest ta "wiedza" ale juz zakładamy, że jest remedium na całe zło.
może zatem powinniśmy zadać Bogu pytanie dlaczego na świecie jest tylu ludzi?
...człowiek pomoże temu, który jest na niższym stopniu w kwestii pomocy co do tego dobra jedynego, ale nie w nadziei na polepszenie go przez pomoc tylko z miłości do nich obu
Słowa Platona: ''Jak długo (…) miłośnicy mądrości nie będą mieli w państwach władzy królewskiej (…), tak długo nie ma sposobu, żeby zło ustało. ''
Miłośnik mądrości to ten któremu udaje się wyjść z ''jaskini'' (film o tym wysłałem w pierwszym poście w temacie ''Czy mogę gdzieś się z tym udać (Platon)''). Tylko ten, który poznał dobro jedyne, odgórne, boskie i prawdziwe tylko on zna dobro i sprawiedliwość i piękno i wszystkie idee, tylko on zna rzeczy w samej ich istocie. Wszelkie piękno ziemskie, czy to kwiaty czy piękni ludzie czy cokolwiek innego pięknego - wszystko to odnosi się do idei piękna. Poznając rzeczy w samej ich istocie, w ich tworzywie człowiek wyrwał się ze snu do prawdy, z mniemania do wiedzy, z wątpliwości do pewności, aż trudno w to uwierzyć, ale właśnie takich ludzi bogowie wysyłają na ziemię, by pomagali innym.

Czy dobro nie powinno przekonywać przez swoją samą dobroć a nie przez swoje (jak wnioskuję z pogrubionych przymiotników) boskie pochodzenie.
Nie można dowodzić istnienia pewnych cech w śodowisku sztucznie wytworzonym.
Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość