Pytania do Boga

Miejsce, w którym można zadać każde pytanie dotyczące spirytyzmu, świata Duchów, reinkarnacji, sensu życia, praw kierujących naszym światem, Boga.

Re: Pytania do Boga

Postautor: 1Prawda1 » 05 lip 2015, 18:19

Tak więc Prawdo Twoja teoria o braku wiedzy nie ma nic wspólnego z cierpieniem.

Nie pisałem, że ma. Sam uważam że nie ma.

I właśnie dlatego jest cierpienie, bo nie ma miłości na świecie.

Jeśli chodzi o ludzi - tak.
Bogiem jest niebo, fachowo: Świat Idei
Oto rzecz, która przez nasze ograniczenia potrafi szkodzić, czy będzie, czy nie będzie w określonej chwili używana: wiarygodność
https://www.youtube.com/watch?v=AYPcf2pbrYo
Awatar użytkownika
1Prawda1

Postautor: Mirek » 05 lip 2015, 18:39

tylko człowiek jest przyczyną wszelakiego cierpienia i zła ma tym świecie.
„Osądzanie, obrazy i jakakolwiek wewnętrzna agresja wobec siebie jest ukrytym życzeniem sobie śmireci."
Awatar użytkownika
Mirek

Postautor: 1Prawda1 » 05 lip 2015, 18:45

A jak wytłumaczysz fale tsunami? To nie jest wina człowieka
Oto rzecz, która przez nasze ograniczenia potrafi szkodzić, czy będzie, czy nie będzie w określonej chwili używana: wiarygodność
Awatar użytkownika
1Prawda1

Postautor: Mirek » 05 lip 2015, 18:51

Jesteś tego pewien? A o podziemnych próbach jądrowy Ty słyszałeś?
„Osądzanie, obrazy i jakakolwiek wewnętrzna agresja wobec siebie jest ukrytym życzeniem sobie śmireci."
Awatar użytkownika
Mirek

Postautor: 1Prawda1 » 05 lip 2015, 18:56

No dobrze to śmierć przez piorun? meteoryty?
Awatar użytkownika
1Prawda1

Postautor: Mirek » 05 lip 2015, 19:22

Czy to jest złem? To normalne zjawiska przyrody więc nie rozumiem co chcesz powiedzieć.
Awatar użytkownika
Mirek

Postautor: Achill » 05 lip 2015, 19:35

fale tsunami, pioruny, metoryty, trzesięnia ziemi nie dotykaja tylko ludzi, są sprawiedliwe bo nikogo nie faworyzują nie oszczędzają według żadnej wytycznej. czego nie można powiedzieć o wojnie czy wyzysku. Tsunami są sprawiedliwe choć okrutne i niejednokrotnie mordercze.
Mirek tu ma rację czlowiek potrafi postepować źle, gdyż jego działania nacechowane są piętnem działań podejmowanych dla własnych korzyści.

pogrubienia mnie nie rażą ;) wskazałem na nie, bo było tak łatwiej w środku zdania niz przytaczać cały cytat ;)

1Prawda1 pisze:Człowiek po przypomnieniu ma inne myślenie, obudził się co do swojej egzystencji.

widzisz te część rozumiem az nadto dobrze... co do zasady działania... nikt jednak nie mówi o kwintesencji czyli o tym na czym ma to inne myslenie polegać.
A to dziwne że nikt do tej pory tego nie objawił bo sam przecież potrafię powiedzieć czemu wierzę w duchy mimo całego mojego sceptycyzmu i pro-racjonalnego podejścia do tego typu spraw. Ale dzięki temu racjonalnemu podejściu stwierdziłem, że widziałem cos czego zgodnie z nauką nie powinienem widzieć. Nie odrzuciłem tej wiedzy, przyjałem ją... i zacząłęm szukać odpowiedzi co to było.

A wszystko co czytam czy slyszę to tylko masa przymiotników, oskarżen o wierzenia w głupią naukę ;) i określeń typu - tylko ci którzy.... czy naprawde trzeba sie zapisac do jakiegoś klubu wyznawców żeby byc dopuszconym do wiedzy o czymś rzekomo tak prostym?
1Prawda1 pisze:Bez wiedzy o dobru samym w sobie nie można mówić, że czynimy dobro ze wszech miar (czyli tak w całości).

zgodzę się ale wciąz tylko co do samej idei... wciąż pozostaje pytanie czym jest dobro.
Tłumić potrzeby pospolite (...) materialne; stwarzać potrzeby intelektualne i podniosłe. Zmagać się, walczyć (...) za postęp ludzi i światów.(...) Kochać prawdę i sprawiedliwość (...) miłosierdzie, życzliwość, oto tajemnica szczęścia (...) oto obowiązek
Awatar użytkownika
Achill
spirytysta
spirytysta

Postautor: Mirek » 05 lip 2015, 19:41

Gdy człowiek kieruje się w swoim postępowaniu miłością nie musi się zastanawiać, czym jest dobro, a czym zło.
Awatar użytkownika
Mirek

Postautor: 1Prawda1 » 05 lip 2015, 20:26

Tsunami są sprawiedliwe

Możesz mi wyjaśnić co jest sprawiedliwego w cierpieniu?

nikt jednak nie mówi o kwintesencji czyli o tym na czym ma to inne myslenie polegać.

Zmieniasz się na zawsze będąc nakierowanym w swoim życiu niebem.
Awatar użytkownika
1Prawda1

Postautor: Krzysztoff » 05 lip 2015, 21:24

Mirek pisze:Gdy człowiek kieruje się w swoim postępowaniu miłością nie musi się zastanawiać, czym jest dobro, a czym zło.

Miłością do Boga ? Czy 2-giego człowieka ?
Krzysztoff
Moderator forum
Moderator forum

PoprzedniaNastępna

Wróć do Pytania i odpowiedzi