Duch Święty

Miejsce, w którym można zadać każde pytanie dotyczące spirytyzmu, świata Duchów, reinkarnacji, sensu życia, praw kierujących naszym światem, Boga.

Re: Duch Święty

Postautor: Jezdro » 26 cze 2015, 22:31

soldado pisze:A mnie interesuje od dawna jedno pytanie
W jaki sposób można zgrzeszyć przeciwko Duchowi Świętemu ?
Według Jezusa, taki grzech jest grzechem niewybaczalnym i nie jest poddawany rozgrzeszeniu.
Wprawdzie kołacze mi się w głowie odpowiedź, ale nie wiem, czy jest ona prawidłowa, dlatego pytam kogoś, kto wie.

Spróbuję Ci wyłożyć to, w sposób jaki ja to rozumiem. Jeśli chodzi o biblię, to mówi ona o tym że Jezus narodził się z ducha. Sam Jezus twierdził że jest duchem i prawdą. Prawdy nie może być w noworodku, który dopiero co przyszedł na świat. Ale może ona być w człowieku, który ją poznał-która się w nim zrodziła. Jak wiemy tym człowiekiem był Józef. Jeśli więc Józef-Jezus głosił tę prawdę, a słuchający tego odrzucili ją, to tym samym skazali siebie na wieczne potępienie. Dlaczego?.... Bo ten sam Jezus powiedział: - Tam gdzie zmierzacie ( mowa o śmierci ciała ), nie ma ani działania, ani myślenia. Oznacza to w tym wypadku wieczne życie w nieświadomości po śmierci ciała. Nie ma więc przebaczenia, w tym życiu ani w przyszłym po śmierci. Grzech przeciwko duchowi świętemu jest po prostu odrzuceniem prawdy. Jaka to prawda? To właśnie jest zadaniem człowieka, w jego krótkim i trudnym życiu. Bo kto pozna ta prawdę, przechodzi ze śmierci do życia. Gdzie śmierć : to życie w niewiedzy, a życie to pełna wiedza o rzeczywistości w najszerszym znaczeniu.
Jezdro

Postautor: Hansel » 10 lip 2015, 00:40

Przy tym my wiemy że Duch Święty to jest tak napradę personifikacja działalności wszystkich Duchów Wyższych które na różne sposoby pomagają ludzią.

Swoją droga przyponiała mi się taka historia która kiedyś porzeczytałem na Racjonaliście:

,,Sam reżyser i producent, 42-letni Amerykanin, w dzieciństwie pobierał naukę w szkole wyznaniowej nurtu fundamentalistycznego — Village Christian School z Sun Valley w Kaliforni, w której kwestionowanie prawd wiary groziło wyrzuceniem. Powrót do niej i rozmowa z jej apodyktycznym i wierzącym w kreacjonizm dyrektorem Ronaldem Sipusem jest swoistym rozrachunkiem z przeszłością. Jej odrzucenie następuje przez zaprzeczenie istnienia Ducha Świętego, co według Kościoła katolickiego jest najstraszniejszym grzechem, jedynym, który nie może zostać przebaczony (kanon 1864 Katechizmu Kościoła Katolickiego) i bezpowrotnie skazuje na potępienie. Ten „kruczek teologiczny" został później użyty w kampanii marketingowej filmu — pierwszych 1001 osób, które wypowiedziały zdanie „Zaprzeczam istnieniu Ducha Świętego" otrzymało film na DVD. Akcja nazywała się „Blasphemy Challenge".,,

http://www.racjonalista.pl/kk.php/s,587 ... o.nie.bylo
Narodzić się, umrzeć, odrodzić ponownie i wciąż się rozwijać - takie jest prawo
Awatar użytkownika
Hansel

Postautor: Hansel » 21 lip 2015, 00:58

„Zaprawdę powiadam wam: Wszystkie grzechy będą odpuszczone synom ludzkim, nawet bluźnierstwa, ilekroć by je wypowiedzieli. Kto by jednak zbluźnił przeciwko Duchowi Świętemu, nie dostąpi odpuszczenia na wieki, ale będzie winien grzechu wiekuistego" (Mar. 3:28-29) oraz „Każdemu, kto powie słowo przeciwko Synowi Człowieczemu, będzie odpuszczone; lecz kto by bluźnił przeciwko Duchowi Świętemu, temu nie będzie odpuszczone" (Łuk. 12:10)?

Ja myslę że nalezy to interpretować w ten sposób że tym którzy tak jak np Terlikowski wypaczają ducha Ewangelii na rzecz litery nigdy nie zostanie przebaczone dopuki nie zmienią swojego postepowania.
Narodzić się, umrzeć, odrodzić ponownie i wciąż się rozwijać - takie jest prawo
Awatar użytkownika
Hansel

Postautor: stefan12 » 30 lip 2015, 09:51

Wg. KK grzechy przeciwko Duchowi św. są następujące:

Grzeszyć licząc zuchwale na miłosierdzie Boże,
Rozpaczać albo wątpić w miłosierdzie Boże,
Sprzeciwiać się uznanej prawdzie chrześcijańskiej,
Zazdrościć bliźniemu łaski Bożej,
Mieć zatwardziałe serce wobec zbawiennych napomnień,
Aż do śmierci odkładać pokutę i nawrócenie.
Awatar użytkownika
stefan12

Postautor: cthulhu87 » 30 lip 2015, 14:43

stefan12 pisze:Wg. KK grzechy przeciwko Duchowi św. są następujące:

Grzeszyć licząc zuchwale na miłosierdzie Boże,
Rozpaczać albo wątpić w miłosierdzie Boże,
Sprzeciwiać się uznanej prawdzie chrześcijańskiej,
Zazdrościć bliźniemu łaski Bożej,
Mieć zatwardziałe serce wobec zbawiennych napomnień,
Aż do śmierci odkładać pokutę i nawrócenie.

I to wszystko wyprowadzone z (Mar. 3:28-29) i (Łuk. 12:10)? Bardzo... kreatywnie. Jeśli tak, to myślę, że oglądanie królika Bugsa z piwem w ręku również mogłoby się kwalifikować ;)
"Widziałem słynne grody starożytności, spoczywające pod całunem piasku lub kamienia, jak Kartagina, miasta greckie na Sycylii, równinę Rzymu z rozwartymi grobami i śpiące pod popiołem Wezuwiusza snem wieków dwudziestu cmentarze." L. Denis
http://www.ksiazki-spirytystyczne.pl
Awatar użytkownika
cthulhu87
Moderator forum
Moderator forum

Postautor: stefan12 » 30 lip 2015, 15:02

Ja bym te 6 zwinął do jednego - pycha wobec Boga, ale wtedy byłoby to zbyt ogólne i mało zrozumiałe.
Awatar użytkownika
stefan12

Postautor: cthulhu87 » 30 lip 2015, 15:23

Rozsądek podpowiada jednak, że grzech wobec Boga powinien być mniej istotny niż wobec ludzi. Dlaczego? Odpowiedź znajdziemy w dziejach średniowiecza. Wspomnijmy choćby niszczenie herezji przy pomocy siły i procesy czarownic - teologowie uważali, że heretycy zasługują na śmierć, a herezja jest najgorszym złem, albowiem naruszają na szwank nie tyle życie doczesne (jak zbójcy czy pospolici mordercy), co życie wieczne swoich ofiar. Oczywiście współczesny człowiek potraktuje ten tok rozumowania jako stek bzdur, poza tym koncepcja Boga, który byłby istotą wyczuloną na tego rodzaju ludzkie słabości, jak wymienione w postach wyżej, jest naprawdę śmieszna i dziecinna ;)
"Widziałem słynne grody starożytności, spoczywające pod całunem piasku lub kamienia, jak Kartagina, miasta greckie na Sycylii, równinę Rzymu z rozwartymi grobami i śpiące pod popiołem Wezuwiusza snem wieków dwudziestu cmentarze." L. Denis
Awatar użytkownika
cthulhu87
Moderator forum
Moderator forum

Postautor: Mirek » 30 lip 2015, 15:39

Czyj rozsądek podpowiada, że człowiek jest wyższy od Boga?
A może ten rozsądek jest śmieszny i dziecinny?
„Osądzanie, obrazy i jakakolwiek wewnętrzna agresja wobec siebie jest ukrytym życzeniem sobie śmireci."
Awatar użytkownika
Mirek

Postautor: cthulhu87 » 30 lip 2015, 15:45

Zestawię dwa zdania, żeby forumowicze widzieli, jakim jesteś manipulatorem :lol:
Mirek pisze:Czyj rozsądek podpowiada, że człowiek jest wyższy od Boga?

cthulhu87 pisze:Rozsądek podpowiada jednak, że grzech wobec Boga powinien być mniej istotny niż wobec ludzi.

I pozwolę sobie powtórzyć jeszcze raz: koncepcja Boga, który byłby istotą wyczuloną na tego rodzaju ludzkie słabości, jak wymienione w postach wyżej, jest naprawdę śmieszna i dziecinna.
Awatar użytkownika
cthulhu87
Moderator forum
Moderator forum

Postautor: Mirek » 30 lip 2015, 16:01

Oj Marcinie nawet nie wiesz czym jest manipulacja?
Wyższość człowieka nad Bogiem wynika z Twojej wypowiedzi.
Jako szanujący się spirytysta powinieneś to zauważy :)
„Osądzanie, obrazy i jakakolwiek wewnętrzna agresja wobec siebie jest ukrytym życzeniem sobie śmireci."
Awatar użytkownika
Mirek

PoprzedniaNastępna

Wróć do Pytania i odpowiedzi