Pawełek pisze:Bądź co bądź msza święta również jest rytuałem

Achill pisze:własnie mnie olśniło - właściwie nieświadomie odpowiedziałem juz w pierwszym poście ale sam nie dostrzegłem tej mysli.
skąd się biorą rytuały?
Z ludzkiej potrzeby uroczystego obchodzenia tych doniosłych chwil obcowania z tym co święte

Gdzie o tym przeczytałeś ? Ja myślałem że data 25 Grudnia przenikneła z Mitraizmu: Perski Mitra był bogiem Słońca, który narodził się w ubogiej grocie.Achill pisze:akurat to świeto zostało wyznaczone przez Kościół w tym terminie aby zwalczyć pogańskie świeta związane z odnową cyklu zycia-śmierci. wczesniej boże naodzenie obchodzono w czerwcu.
W tej samej okolicy przebywali w polu pasterze i trzymali straż nocną nad swoją trzodą.
Ewangelia św. Łukasza 2, 8
"Najstarszym świadectwem tego jest relacja z Chronogmfa z 354 r. na początku tzw. Depositio Martyrum, gdzie pod datą 25 grudnia umieszczono notatkę: "VIII Calendas Ianuari natus Christus in Bethleem Iudae". Przyjmuje się, że święto takie mogło być obchodzone wcześniej, bowiem są wiadomości, że ustanowione zostało jako liturgiczne dziękczynienie Kościoła rzymskiego za zwycięstwo cesarza Konstantyna Wielkiego nad Makcencjuszem."
http://adonai.pl/boze-narodzenie/?id=9
W odnośnym haśle Encyklopedii katolickiej znajdzie Pan wykaz najważniejszych prac na ten temat. W jednej z nich rzeczywiście postawiono hipotezę, że na święto Bożego Narodzenia został wybrany dzień 25 grudnia, aby schrystianizować w ten sposób wprowadzone przez cesarza Aureliana (270-275) pogańskie święto "narodzin niezwyciężonego słońca". Hipotezę tę sformułował w roku 1950 wybitny uczony niemiecki, Franz Dölger.
http://mateusz.pl/ksiazki/js-pww/js-pww_42.htm

A co w takim razie z obrzeniem kobiet ?Achill pisze:obrzezanie zauważ dotyczy kultur ze specifycznego kregu ... klimatycznego. Obrzezanie pozwalało uchronić się od wielu chorób bazujących na bakteriach i grzybach, jest to więc zabieg higieniczny. Została tylko zaadaptowane przez religii jako że naruszalo sferę sacrum związaną wcześniej z kultem plodności.
W kwestiach higienicznych nie wiem czy rzeczywiście robi to taką róznicę, wiem że jednak takie myślenie wciąż funkcjonuje, miałem znajomego który się obrzezał z takich powodów (to znaczy lekarze mu to zrobili)
Użytkownicy przeglądający to forum: Bing [Bot] i 3 gości