Edi pisze:OK.
ale skoro dusze ciągle inkarnują przez tysiąclecia, aby się czegoś nauczyć i rozwijać moralnie to spoglądając na ten świat (szczególnie Państwa Muzułmańskie) moje pytanie: Gdzie ten postęp moralny ??
primo byłes kiedyś w państwie muzułmańskim? wiesz na czym polega ich religia? co głosi? na jakich wartościach jest osadzona?
skończmy z językiem nienawiści nalezy wskazywac jako złe zarówno ruchy fundamentalistów muzulmańskich jaki i katolickich czy jakichkolwiek innych bo wierz mi żaden fundametnalizm gloszący agresje lub nienawiść względem innych nacji religii nie jest chocby na jotę zgodny z tym co głosza religii pod ktore sie podpinają. tyle w tym temacie.
Gdzie rozwój? właściwie udzieliłem Ci juz odpowiedzi może rzeczywiście nei wprost. ale w takim razie pozwól że wytłumacze jeszcze jedną rzecz.
rozwój morlany nie działa jak sprzątanie pokoju, że jak uporządkujesz bałagan to juz jest widoczne, a jak odkurzysz, to wreszcie jest czysto, a jak jeszcze uzyjesz jakiegos plynu do mebli i do podlogi to i nawet zaczyna ładnie pachnieć. Rozwoj moraln to czasem bardzo cięzka i długa droga. I musisz pamiętac o dwóch rzeczach
- poprzez rozwoj rozumiemy również zdobywanie rzeczy a prospos pewnej konkretnej sytuacji, cesze, sposobie zachowania - uczymy sie np pomagac bliźnim w chorobie - w jaki sposób, chcesz to zmierzyć? ilości udzielonych porad medycznych? podanych leków? czy może ilościa godzin spędzonych przez odwiedzających szpitale? Rozwój bardzo często następuje w sposob niepoliczalny i dotyczy spraw ... ktore sa widoczne dopiero przy przyjrzeniu się jednostce.
- przykladem rozwoju jest to że uczymy się kochac bliźnich. Np wydaje Ci się że jest super bo kochasz swoich rodziców, rodzenstwo, żone/męza i swoje dzieci - wspaniale. Ale nagle pojawia się przy któryms wcieleniu "zakała rodziny" i co? czy umiesz wtedy kochać i taka osobę? A może jednak musisz sie tego nauczyć?
A co jeśli twoja rodzina jest zagrożona (ktos grozi jej zyciu) stanąłbys w obroeni?? Jak? zabilbyś? Skąd wiesz który z wyborów bedzie dla Ciebie wyborem ku rozwojowi?