Początek doskonalenia

Miejsce, w którym można zadać każde pytanie dotyczące spirytyzmu, świata Duchów, reinkarnacji, sensu życia, praw kierujących naszym światem, Boga.

Początek doskonalenia

Postautor: OneNight » 20 lip 2015, 21:51

Z góry przepraszam, jeśli coś pomyliłem, ale pamięć bywa zawodna.
W księdze mediów pisze, że wyższe światy są mniej materialne, a w księdze duchów jest napisane, że ziemia jest grubomaterialna.
Oznacza to, że jesteśmy na początku doskonalenia, czy może jesteśmy tu za kare(odrazu kojarzy się z więzieniem)?
Awatar użytkownika
OneNight

Re: Początek doskonalenia

Postautor: cthulhu87 » 20 lip 2015, 21:58

OneNight pisze:Oznacza to, że jesteśmy na początku doskonalenia, czy może jesteśmy tu za kare(odrazu kojarzy się z więzieniem)?

Nie jesteśmy tak całkiem na początku. Duchy ziemskie teoretycznie mogłyby trafić do niższych światów i tam napędzać rozwój, a z drugiej strony duchy znajdujące się w światach wyższych mogłyby zjawiać się na Ziemi w roli krzewicieli postępu... więc granice nie są zupełnie nienaruszalne. Cały proces ewolucyjny ducha traktowałbym raczej jako stopniowe zdobywanie świadomości poprzez naukę i rozwój moralny, a nie ma nauki bez uczenia się na błędach.

Generalnie wydaje mi się, że Twoje pytanie wynika troszkę z tego, że zacząłeś lekturę Kardeca od "Księgi Mediów". Bardzo się cieszę, że sięgnąłeś do poważnej książki, ale generalnie lepiej poznawać spirytyzm od "Księgi Duchów". Wszystkie kolejne książki Kardeca są szczegółowym rozwinięciem poszczególnych części "Księgi Duchów", więc warto właśnie od niej zacząć (albo jeszcze wcześniej przeczytać "Czym jest spirytyzm" tego samego autora). Generalnie jednak "Księga mediów" jest bardzo pożyteczna i wartościowa, fajnie że z niej korzystasz.
"Widziałem słynne grody starożytności, spoczywające pod całunem piasku lub kamienia, jak Kartagina, miasta greckie na Sycylii, równinę Rzymu z rozwartymi grobami i śpiące pod popiołem Wezuwiusza snem wieków dwudziestu cmentarze." L. Denis
http://www.ksiazki-spirytystyczne.pl
Awatar użytkownika
cthulhu87
Moderator forum
Moderator forum

Postautor: OneNight » 20 lip 2015, 22:07

Na początku w takim sensie, że jesteśmy mało rozwinięci. Zastanawia mnie też jak wygląda świat mniej materialny i czym się różni. Wyglądem czy sposobem bycia?
Awatar użytkownika
OneNight

Postautor: gaba75 » 20 lip 2015, 22:08

Uważam, że raczej sposobem bycia
gaba75

Postautor: OneNight » 20 lip 2015, 22:38

Żebyśmy się rozumieli.
Sposób bycia - ich ciała są tak samo materialne jak nasze. Otacza ich materia tak samo materialna jak otaczająca nas, ale różnica polega w myśleniu tzn. nie przywiązują uwagi do spraw materialnych ale do duchowych.
Wygląd - ich ciała są mniej materialne np. mogące zmieniać kształt jak dusza albo unosić się nad ziemią.
Awatar użytkownika
OneNight

Postautor: Pawełek » 20 lip 2015, 22:59

Podobno czasami nasze koszmary senne mogą być wspomnieniami z tych poprzednich światów. Należy wtedy wówczas potrafić odróżnić, czy to wspomnienie, czy to nasza wyobraźnia. Fakt faktem, trochę to trudne jest.
Awatar użytkownika
Pawełek
Moderator forum
Moderator forum

Wróć do Pytania i odpowiedzi