Świadkowie Jehowy - ciekawostka

Nasze przemyślenia na temat filozofii, religii i związków wyznaniowych. Podobieństwa i różnice do spirytyzmu. Co nas intryguje, ciekawi, co budzi wątpliwości...

Re: Świadkowie Jehowy - ciekawostka

Postautor: Pablo diaz » 28 lip 2015, 20:59

cthulhu87 pisze:
Pablo diaz pisze:ie ma czasu na niepokoje((to nic nie wnosi ),to już przerabiałem w poprzednich wcieleniach

ja na przykład martwiłbym się, gdyby moi bliscy zadawali się z tą wspólnotą, nie chciałbym, aby do niej przynależeli - właśnie ze względu na psychomanipulację i sekciarskie praktyki. I nie wynika to z mojej nietolerancji, bo nie miałbym nic przeciwko, gdyby np. wybrali luteranizm, bahaizm czy cokolwiek innego, niebudzącego tego rodzaju kontrowersji.

Każdy jest indywidualną jednostką ,powinien doświadczać swoich wyborów czy to Ś.J ,czy cokolwiek innego.
Martwić się?Można,ale to nic nie wniesie dla naszego ducha, lub (może wnieść zrozumienie),że po pewnym czasie wywnioskujemy,że bliski tak wybrał,bo jego duch w ten sposób rozumie Boga i Jego prawa ,najzwyczajniej musi tego doświadczyć.
Pamiętajmy,że w życiu przerabiamy poszczególne lekcje ,czy to wybaczanie,czy nie osądzanie,czy chciwość... praca nad ego,a w każdej ,,świątyni,,czegoś się nauczymy.
Sercem Ewangelii jest miłość,a duchem spirytyzmu miłosierdzie.
Awatar użytkownika
Pablo diaz
spirytysta
spirytysta

Postautor: cthulhu87 » 28 lip 2015, 21:08

Cóż, ja uważam, że gdy w grę wchodzą uwarunkowania ludzkie, a nie np. katastrofy przyrodnicze, na które nie ma rady i które są niezależne od nas, powinniśmy chronić naszych bliskich przed złem, gdyż mamy możliwość. Dla mnie złem jest tzw. pranie mózgu czy ograniczanie wolności człowieka, wychodząc nawet poza tę dyskusję o Świadkach... a dobrem jest próba ochrony bliskich przed tym złem.

Pablo diaz pisze:że po pewnym czasie wywnioskujemy,że bliski tak wybrał,bo jego duch w ten sposób rozumie Boga i Jego prawa ,najzwyczajniej musi tego doświadczyć.

Wierzę, że jeden człowiek może uczyć się od drugiego człowieka i wyciągać wnioski np. z ostrzeżeń przed uwikłaniem w zło. Tam, gdzie istotne są ludzkie wybory nie może być mowy o tym, że ktoś "musi tego doświadczyć", gdyż zakrawałoby to na fatalizm.
"Widziałem słynne grody starożytności, spoczywające pod całunem piasku lub kamienia, jak Kartagina, miasta greckie na Sycylii, równinę Rzymu z rozwartymi grobami i śpiące pod popiołem Wezuwiusza snem wieków dwudziestu cmentarze." L. Denis
http://www.ksiazki-spirytystyczne.pl
Awatar użytkownika
cthulhu87
Moderator forum
Moderator forum

Postautor: Pablo diaz » 28 lip 2015, 21:22

cthulhu87 pisze:Cóż, ja uważam, że gdy w grę wchodzą uwarunkowania ludzkie, a nie np. katastrofy przyrodnicze, na które nie ma rady i które są niezależne od nas, powinniśmy chronić naszych bliskich przed złem, gdyż mamy możliwość. Dla mnie złem jest tzw. pranie mózgu czy ograniczanie wolności człowieka, wychodząc nawet poza tę dyskusję o Świadkach... a dobrem jest próba ochrona bliskich przed tym złem.

Pablo diaz pisze:że po pewnym czasie wywnioskujemy,że bliski tak wybrał,bo jego duch w ten sposób rozumie Boga i Jego prawa ,najzwyczajniej musi tego doświadczyć.

Wierzę, że jeden człowiek może uczyć się od drugiego człowieka i wyciągać wnioski np. z ostrzeżeń przed uwikłaniem w zło. Tam, gdzie istotne są ludzkie wybory nie może być mowy o tym, że ktoś "musi tego doświadczyć", gdyż zakrawałoby to na fatalizm.

Uważam,że katastrofy przyrodnicze,jak najbardziej zależą od nas i na celu mają uczyć nas ziemian ,my tego jeszcze nie rozumiemy,sam zobaczysz ,co w niedługim czasie czeka ludzkość.Chico Xavier również o tym wspominał.

Ja też wierzę,że człowiek może ,a wręcz ma obowiazek uczyć człowieka ,jak sam wiesz nie zawsze przynosi to owoce.
Ach jak pięknie byłoby gdyby wszyscy zrozumieli i wcielili w życie nauki syna człowieczego Jezusa .
Nie musielibyśmy na tej planecie tyle cierpień doświadczać.
Awatar użytkownika
Pablo diaz
spirytysta
spirytysta

Postautor: Hansel » 28 lip 2015, 22:44

Pablo diaz pisze:Ps.musiałem niemało narozrabiać w poprzednich życiach :lol:
Czemu tak myślisz ?
Narodzić się, umrzeć, odrodzić ponownie i wciąż się rozwijać - takie jest prawo
Awatar użytkownika
Hansel

Postautor: Pablo diaz » 28 lip 2015, 23:30

Hansel pisze:
Pablo diaz pisze:Ps.musiałem niemało narozrabiać w poprzednich życiach :lol:
Czemu tak myślisz ?

Ponieważ analizowałem całe moje życie,moje wykroczenia,a moralne i znalazłem ich w sobie bardzo wiele (jeszcze z tamtego wcielenia)
Doszedłem do wniosku,że skoro nie było mi dane,rozwijać się intelektualnie studiować pozostać w kraju itp.kołowałem przez prawie dwadzieścia lat po świecie,poznawałem różnych ludzi ich kultury,po to aby uczyć się od nich- porównywać człowieka z człowiekiem: białego z żółtym lub ciemnoskórym,katolika z muzułmaninem lub protestantem,ludzi bardzo bogatych z ludżmi marginesu ,portugalczyka z algierczykiem lub marokańczykiem z brazylyjczykiem ,chińczyka z ekwadorczykiem....poznawałem samotność lub bywałem w centrum wielkiego szoł...miewałem okresy ,gdzie próbowałem używek lub za chwilę byłem sportowcem wegetarianinem- cały ten czas doświadczałem.
I zawsze miałem wielkie szczęście,nigdy nic przykrego mi się nie przydarzyło ludzie darzyli mnie wielką bezinteresowną miłością dla niektórych byłem synem dla innych bratem lub najlepszym przyjacielem (i to była moja największa życiowa lekcja).
Już teraz wiem ,że wszyscy jesteśmy tacy sami i że należy miłować każdego całkowicie ,bo każdy z was to moi bracia .
A spirytyzm jest dla mnie przybiciem pieczęci (potwierdzeniem)tego ,co doświadczyłem.
Awatar użytkownika
Pablo diaz
spirytysta
spirytysta

Postautor: Hansel » 28 lip 2015, 23:37

A mogę spytać kiedy zostałeś Spirytystą ?
Awatar użytkownika
Hansel

Postautor: Pablo diaz » 28 lip 2015, 23:55

Hansel pisze:A mogę spytać kiedy zostałeś Spirytystą ?

Duchy widywałem od dziecka w latach 90-tych bywałem na seansach spirytystycznych, przez całe moje życie miałem styczność z duchowieństwem,lecz nigdy nie czułem parcia,żeby dogłębnie to badać,aż kiedy w 2011 r.planeta Ziemia zapoczątkowała przejście (przebiegunowanie) w erę wodnika,poczułem wewnętrzną potrzebę szukania czegoś więcej , przypomniały mi się seansy spirytystyczne , kliknąłem w google spirytyzm ...a kiedy przeczytałem ,,Księge duchów,, :shock: szczęka górna razem z dolną mi opadła.
Kiedy zostałem spirytystą?jeszcze nie zostałem, nie chciałbym obrażać Boga nazywając się spirytystą.
Awatar użytkownika
Pablo diaz
spirytysta
spirytysta

Postautor: Hansel » 29 lip 2015, 13:34

Pablo diaz pisze:jeszcze nie zostałem, nie chciałbym obrażać Boga nazywając się spirytystą.
Czemu myślisz że w tedy byś go obraził ?
Awatar użytkownika
Hansel

Postautor: Mirek » 29 lip 2015, 17:42

Bo niektórzy mają honor i aby powiedzieć, że są spirytystami chcą najpierw przestrzegać zasad i żyć tak, jak tego spirytyzm uczy.
„Osądzanie, obrazy i jakakolwiek wewnętrzna agresja wobec siebie jest ukrytym życzeniem sobie śmireci."
Awatar użytkownika
Mirek

Postautor: OneNight » 30 lip 2015, 15:46

To nie honor, ale skromność.
Awatar użytkownika
OneNight

PoprzedniaNastępna

Wróć do Religia i filozofia