Czym dla Was jest miłość?

Miejsce, w którym można zadać każde pytanie dotyczące spirytyzmu, świata Duchów, reinkarnacji, sensu życia, praw kierujących naszym światem, Boga.

Czym dla Was jest miłość?

Postautor: 1Prawda1 » 31 lip 2015, 23:06

? :)
Bogiem jest niebo, fachowo: Świat Idei
Oto rzecz, która przez nasze ograniczenia potrafi szkodzić, czy będzie, czy nie będzie w określonej chwili używana: wiarygodność
https://www.youtube.com/watch?v=AYPcf2pbrYo
Awatar użytkownika
1Prawda1

Re: Czym dla Was jest miłość?

Postautor: cthulhu87 » 31 lip 2015, 23:27

a dla Ciebie? :)
"Widziałem słynne grody starożytności, spoczywające pod całunem piasku lub kamienia, jak Kartagina, miasta greckie na Sycylii, równinę Rzymu z rozwartymi grobami i śpiące pod popiołem Wezuwiusza snem wieków dwudziestu cmentarze." L. Denis
http://www.ksiazki-spirytystyczne.pl
Awatar użytkownika
cthulhu87
Moderator forum
Moderator forum

Postautor: 1Prawda1 » 31 lip 2015, 23:41

Dla mnie miłość to przede wszystkim ochrona i pomaganie w dobrych i złych momentach, pomaganie którego nie zniszczy żadna przeszkoda, nawet, gdy człowiek bardzo mnie skrzywdzi. Moją miłość zyskuje się na zainteresowaniu mną, chęcią poznania mnie choćby malutką. Miłość to dla mnie też ogromne piękno, wykraczające poza piękno zmysłowe do tego stopnia, że potrafiłem ujrzeć dzięki miłości do ludzi ''informację'', że znajdę się w piękniejszym świecie. Prawdziwa miłość przezwycięża wszystko i nie ma ani jednej rzeczy, której by nie przezwyciężyła. Miłością nazywam również przede wszystkim skromność i szacunek do drugiej osoby. Można się o coś posprzeczać co jakiś czas i leciutko zdenerwować na kogoś, ale zawsze po niedługiej chwili zapomina się na zawsze o zdenerwowaniu - nie było go, to czysta magia mocy miłości. Miłość do drugiego człowieka u mnie to również zamienianie go na cały mój świat. Potrafię kochać więcej niż jedną osobę naraz, gdzie wszyscy o tym wiemy i to akceptujemy.
Oto rzecz, która przez nasze ograniczenia potrafi szkodzić, czy będzie, czy nie będzie w określonej chwili używana: wiarygodność
Awatar użytkownika
1Prawda1

Postautor: Achill » 01 sie 2015, 19:14

ktos kiedyś mi powiedzial takie piękne zdanie: kocha sie mimo wszystko.
Miłośc to uczucie która pozwala Ci przezwyciężać przeciwności, jest bodźcem i powodem, motywacją i paliwem, celem i nagrodą w samym sobie.
Miłośc to coś czego nie da się złapać, i zamknąć w ramach, jest niedefiniowalna.
Przez cot o pytanie właściwie nie posiada odpowiedzi.
Często przeciwstawia się miłości Nienawiść. Rzecz w tym że u podnóża nienawiści stoi jakas przyczyna i zazwyczaj jest wykierowana w cos kontketnego. nienawiśc jest reakcją.
Miłość nie. Miłośc jest jak życie. Czyms naturalnym. nieuchwytnym jak oddech dla ciała, i równie zyciodajnym.

Miłość to uczucie doskonałe.

edit:
Milość mozna by określić wzajemnym doświadczaniem - siebie, swoich uczuć i relacji ze światem zewnętrznym. jesli dwie osoby dążą do takiej relacji to znaczy że okazują sobie milość. Bo nie da się wzajemnie siebie doświadczać, bez szczerości, otwartości, zrozumienia, empatii i altruizmu. A te cechy sa nieodłacznymi przymitoami głebokiej miłości.
To chyba najlepsza definicja jaką jestem w stanie przedstawić, choć zaznaczam, że wciąz odległa od doskonałości.
Tłumić potrzeby pospolite (...) materialne; stwarzać potrzeby intelektualne i podniosłe. Zmagać się, walczyć (...) za postęp ludzi i światów.(...) Kochać prawdę i sprawiedliwość (...) miłosierdzie, życzliwość, oto tajemnica szczęścia (...) oto obowiązek
Awatar użytkownika
Achill
spirytysta
spirytysta

Postautor: OneNight » 01 sie 2015, 20:36

Sensem istnienia.
Awatar użytkownika
OneNight

Postautor: 1Prawda1 » 02 sie 2015, 00:22

Tylko trzy osoby się wypowiedziały. To za mało. Ludzie podzielcie się wiedzą! :D
Awatar użytkownika
1Prawda1

Postautor: Nikita » 08 sie 2015, 10:17

Bog jest Miloscia.
Nikita
Sympatyk spirytyzmu

Postautor: Xsenia » 11 sie 2015, 23:50

Dla mnie prawdziwa miłość jest przede wszystkim bezwarunkowa. Jak to napisał Achill "kocha sie mimo wszystko". Miłość to poprawianie, wybaczanie, akceptacja i ponowne poprawianie, wybaczanie i akceptacja i przyjmowanie wybuchów i humorów. I leczenie, i wspieranie, i dzielenie obowiązkami. I radość, i śmiech, i smutek, i płacz.
Miłość jest nie tylko do partnera, ale też do dzieci, do zwierząt, do ziemi, do wody, do gór, do morza, do trawy czy do motyli :)
Wyznaję zasadę Sokratesa - "wiem, że nic nie wiem". :)
Awatar użytkownika
Xsenia
Moderator forum.

Postautor: Arronax » 12 sie 2015, 08:49

Dobrze powiedziane ... do całego świata po prostu :) . Wszyscy jej pragniemy ...
Awatar użytkownika
Arronax

Postautor: Nikita » 12 sie 2015, 09:30

Ostatnio przeczytalam , ze Swedenborg powiedzial, ze czlowiek nie potrafi sam z siebie prawdziwei kochac ale ze moze otworzyc sie na boskosc a wtedy boska milosc wleje sie w dusze ludzka...
Nikita
Sympatyk spirytyzmu

Następna

Wróć do Pytania i odpowiedzi