Szczescie

Miejsce, w którym można zadać każde pytanie dotyczące spirytyzmu, świata Duchów, reinkarnacji, sensu życia, praw kierujących naszym światem, Boga.

Szczescie

Postautor: Nikita » 11 sie 2015, 16:54

Jak byc szczesliwym w tym naszym swiecie? Jak isc przez zycie pelne niepokojow, walk wewnetrznych, zewnetrznych i jak zachowac spokoj ?
Nikita
Sympatyk spirytyzmu

Re: Szczescie

Postautor: Pawełek » 11 sie 2015, 18:17

Toś dowaliła pytaniem :) Ciężko na nie odpowiedzieć, wszystko zależy od tego jaki jest człowiek. Ja jestem zdania, że to kwestia tego jak myślimy i jak wszystko postrzegamy. Powiem Ci jak było na moim przykładzie.

Zanim poznałem spirytyzm, również nie bardzo byłem szczęśliwy, mimo że miałem całą rodzinę, dziewczynę, żadnych poważnych problemów. Zastanawiało mnie to, czemu na tym świecie jest tyle zła, mordu, nieszczęścia i tak dalej. Po tym jak poznałem książki Kardeca i zacząłem bardziej zgłębiać się w tą doktrynę, zdałem sobie sprawę że chyba naprawdę jestem już szczęśliwy. A to dlatego, że wszystko teraz potrafię wytłumaczyć.

Zło jest na tym świecie, bo ludzie się uczą. Z każdą inkarnacją będą coraz lepsi - i to podnosi mnie na duchu. Wcześniej gdy bałem się tego co będzie w niedalekiej przyszłości, bałem się jak się wszystko potoczy to nie wiedziałem co robić - panikowałem. Teraz wiem, że to moje nie pierwsze i ostatnie życie, przez co z większym dystansem podchodzę do wszystkich spraw. Mam mieć wypadek samochodowy? Trudno, i tak się ponownie odrodzę. Szkoda tylko rodziny, która nie jest świadoma wszystkiego i będzie cierpieć. Mam się zbłaźnić przed publicznością? A tam, nie takie rzeczy mnie jeszcze czekają w życiu tym i następnym.

Jak widzisz na podstawie mojego przypadku, wszystko zależało od tego jak wszystko postrzegam :)
Awatar użytkownika
Pawełek
Moderator forum
Moderator forum

Postautor: Nikita » 11 sie 2015, 18:51

Czyli mozna byc szczesliwmy w tym swiecie materialnym gdy np ma sie zdrowie, urode, dobre warunki do zycia? I to wystarczy?
Nikita
Sympatyk spirytyzmu

Postautor: 1Prawda1 » 11 sie 2015, 18:58

Nikita pisze:Czyli mozna byc szczesliwmy w tym swiecie materialnym gdy np ma sie zdrowie, urode, dobre warunki do zycia? I to wystarczy?

Kategorycznie, stanowczo nie. Wręcz przeciwnie człowiek któremu wystarcza materializm jest podatny na wiele nieszczęść, przez brak moralności nie dogada się z drugą połówką choćby i będzie to przeżywał, nie dogada się z przyjaciółmi. Na pytanie jak być szczęśliwym odpowiadam: Kierować się dobrem i pięknem i iść ku tym dwóm rzeczom z kimś albo samemu. Ja na razie idę sam.
Bogiem jest niebo, fachowo: Świat Idei
Oto rzecz, która przez nasze ograniczenia potrafi szkodzić, czy będzie, czy nie będzie w określonej chwili używana: wiarygodność
https://www.youtube.com/watch?v=AYPcf2pbrYo
Awatar użytkownika
1Prawda1

Postautor: Achill » 11 sie 2015, 19:14

1Prawda1 pisze: Kierować się dobrem i pięknem i iść ku tym dwóm rzeczom

popieram w pełni a nawet bardziej, gdyż dodałbym do tego Prawdę.
Tłumić potrzeby pospolite (...) materialne; stwarzać potrzeby intelektualne i podniosłe. Zmagać się, walczyć (...) za postęp ludzi i światów.(...) Kochać prawdę i sprawiedliwość (...) miłosierdzie, życzliwość, oto tajemnica szczęścia (...) oto obowiązek
Awatar użytkownika
Achill
spirytysta
spirytysta

Postautor: Pawełek » 11 sie 2015, 19:46

Prawda ma rację z kierowaniem się dobrem drugiego człowieka na ziemi. Wiadome jest, że jeśli stracimy rękę, nogę, lub dotknie nas ciężka choroba to będziemy cierpieć bo tacy jesteśmy, ale mając świadomość tego co nas czeka łatwiej da się to pokonać.
Awatar użytkownika
Pawełek
Moderator forum
Moderator forum

Postautor: 1Prawda1 » 11 sie 2015, 21:27

Achill nawet w podpisie ma odpowiedź dla Nikity :D
Bogiem jest niebo, fachowo: Świat Idei
Oto rzecz, która przez nasze ograniczenia potrafi szkodzić, czy będzie, czy nie będzie w określonej chwili używana: wiarygodność
https://www.youtube.com/watch?v=AYPcf2pbrYo
Awatar użytkownika
1Prawda1

Postautor: Xsenia » 12 sie 2015, 00:13

1Prawda1 pisze:Wręcz przeciwnie człowiek któremu wystarcza materializm jest podatny na wiele nieszczęść, przez brak moralności nie dogada się z drugą połówką choćby i będzie to przeżywał, nie dogada się z przyjaciółmi. Na pytanie jak być szczęśliwym odpowiadam: Kierować się dobrem i pięknem i iść ku tym dwóm rzeczom z kimś albo samemu. Ja na razie idę sam.

Te dwa zdania przeczą sobie samym. Najpierw krytykujesz materializm, a potem zachęcasz do kierowania się "pięknem". Czyli brzydkie kobiety nie maja szans? ani brzydkie psy, a tym bardziej brzydki dom? Coś tu jest pomieszane.
Szczęście to dla mnie akceptacja. Próba poprawienia tego na co ma się wpływ, i akceptacja tego czego zmienić się nie da. Szarpanie się z losem nie ma sensu. Szkoda czasu, życia i energii. Jeśli to zaakceptujesz, to się uspokoisz i zaczniesz cieszyć z tego co już posiadasz. :)
Wyznaję zasadę Sokratesa - "wiem, że nic nie wiem". :)
Awatar użytkownika
Xsenia
Moderator forum.

Postautor: Riko » 12 sie 2015, 00:24

Szczęśliwe życie nie jest nam pisane na Ziemi ( póki co ) - zresztą już R.R. śpiewał o tym ,że "w życiu piękne są tylko chwile" :)
Choć teoretycznie wiemy "jak żyć" to jednak targani emocjami często nie potrafimy tej teorii przełożyć na praktykę.

Dzięki temu,że spirytyzm w logiczny dla mnie sposób objaśnia prawa rządzące naszym istnieniem,z ufnością zacząłem patrzeć w przyszłość.
Różnie bywa w życiu ,ale staram się zachowywać zdrowy dystans tam gdzie trzeba.Najbardziej brak mi cierpliwości - o dar której najczęściej proszę.
jestem dzieckiem ziemi i nieba gwiaździstego,ale mój ród jest niebiański
Awatar użytkownika
Riko

Postautor: Xsenia » 12 sie 2015, 00:29

Riko pisze:Dzięki temu,że spirytyzm w logiczny dla mnie sposób objaśnia prawa rządzące naszym istnieniem,z ufnością zacząłem patrzeć w przyszłość.

:) Ja już poszłam krok dalej, zaczęłam akceptować pewność, że nie jestem w stanie wszystkiego zrozumieć w tym świecie. :)
Wyznaję zasadę Sokratesa - "wiem, że nic nie wiem". :)
Awatar użytkownika
Xsenia
Moderator forum.

Następna

Wróć do Pytania i odpowiedzi