Choroby psychiczne

Miejsce, w którym można zadać każde pytanie dotyczące spirytyzmu, świata Duchów, reinkarnacji, sensu życia, praw kierujących naszym światem, Boga.

Re: Choroby psychiczne

Postautor: 1Prawda1 » 12 sie 2015, 22:05

Nie czytałem, dlaczego pytasz?
Bogiem jest niebo, fachowo: Świat Idei
Oto rzecz, która przez nasze ograniczenia potrafi szkodzić, czy będzie, czy nie będzie w określonej chwili używana: wiarygodność
https://www.youtube.com/watch?v=AYPcf2pbrYo
Awatar użytkownika
1Prawda1

Postautor: cthulhu87 » 13 sie 2015, 08:08

Myślę, że jest bardzo pomocna w zrozumieniu mechanizmów powstawania nerwicy; niezależnie jak oceniamy samą psychoanalizę, warto ją przeczytać choćby dlatego, że autor poświęcił całe życie, aby pomagać ludziom cierpiącym na nerwice.
"Widziałem słynne grody starożytności, spoczywające pod całunem piasku lub kamienia, jak Kartagina, miasta greckie na Sycylii, równinę Rzymu z rozwartymi grobami i śpiące pod popiołem Wezuwiusza snem wieków dwudziestu cmentarze." L. Denis
http://www.ksiazki-spirytystyczne.pl
Awatar użytkownika
cthulhu87
Moderator forum
Moderator forum

Postautor: Arronax » 14 sie 2015, 07:23

Jest pomocna ale jak wiem z życia pomaga, pozwala uspokoić ale nie wyleczy w większości przypadków. Jest w tym babranie się z przeszłością, którą po prostu trzeba wybaczyć i pogodzić się z nią. Tak samo jak czasem zwykła rozmowa potrafi zdziałać cuda (najczęściej na chwilę, po tym wszystko wraca). Powtarzać można i wałkować pewne sprawy w kółko ale potem i tak symptomy nerwicy najczęściej znowu wracają :cry: . Trzeba nauczyć się z nią żyć, aby wyrządzała jak najmniej szkód.
Awatar użytkownika
Arronax

Postautor: Hansel » 14 sie 2015, 09:42

cthulhu87 pisze:Myślę, że jest bardzo pomocna w zrozumieniu mechanizmów powstawania nerwicy; niezależnie jak oceniamy samą psychoanalizę, warto ją przeczytać choćby dlatego, że autor poświęcił całe życie, aby pomagać ludziom cierpiącym na nerwice.

Zadam tutaj może pytanie nie do końca w temacie: Freud uważał że człowiek posiada nieśmiertelną duszę ?
Narodzić się, umrzeć, odrodzić ponownie i wciąż się rozwijać - takie jest prawo
Awatar użytkownika
Hansel

Postautor: Mirek » 26 sty 2016, 11:47

Ciekawy artykuł dla Nikity, Xsenię też zaciekawi ;)
http://zmianynaziemi.pl/wiadomosc/weget ... psychiczna
„Osądzanie, obrazy i jakakolwiek wewnętrzna agresja wobec siebie jest ukrytym życzeniem sobie śmireci."
Awatar użytkownika
Mirek

Postautor: czarnyMag » 26 sty 2016, 13:34

cthulhu87 pisze:A czytaliście może "Wstęp do psychoanalizy" Zygmunta Freuda?

Co Ty nie powiesz :) Zygmunta Freuda człowiek z chorobliwą "namiętnością" do własnej matki - był kiedyś program o nim i wszyscy "normalni" z funkcjami sędziów RP, doradców podatkowych i prawników widzieli tą jego chorobę psychiczną tak samo! Facet wmawiał swoim pacjentom chorobę psychiczną a podłoże jej widział w pożądaniu fizycznym swojej rodzicielki! :) A tak naprawdę sam był psychicznie chory i wmawiał wszystkim swoje (niezdrowe) pożądanie - ale kto wygra z psychiatrą?! :lol:
"żyj i daj żyć innym"
Awatar użytkownika
czarnyMag

Postautor: Xsenia » 26 sty 2016, 13:39

Mirek pisze:Ciekawy artykuł dla Nikity, Xsenię też zaciekawi

http://zmianynaziemi.pl/wiadomosc/spros ... psychiczna
Wyznaję zasadę Sokratesa - "wiem, że nic nie wiem". :)
Awatar użytkownika
Xsenia
Moderator forum.

Poprzednia

Wróć do Pytania i odpowiedzi