Dlaczego ludziom tak bardzo pasuje pewna rzecz

Miejsce, w którym można zadać każde pytanie dotyczące spirytyzmu, świata Duchów, reinkarnacji, sensu życia, praw kierujących naszym światem, Boga.

Dlaczego ludziom tak bardzo pasuje pewna rzecz

Postautor: 1Prawda1 » 10 wrz 2015, 11:34

Nie mogę wyjść ze zdziwienia dlaczego ludziom tak bardzo pasuje ciągłe życie bez nauki o szczęściu wyższym z powtórkami aż do śmierci tych szczęść niziutkich. Ja rozumiem, że ktoś mało wymaga od życia, choć w pełni ta postawa dobra nie jest, ja rozumiem również, że ludzie chcą być skromni co ja bardzo cenię, ale dlaczego stoją w miejscu aż do śmierci nie ucząc się prawdziwej nauki, tej duchowej.
Bogiem jest niebo, fachowo: Świat Idei
Oto rzecz, która przez nasze ograniczenia potrafi szkodzić, czy będzie, czy nie będzie w określonej chwili używana: wiarygodność
https://www.youtube.com/watch?v=AYPcf2pbrYo
Awatar użytkownika
1Prawda1

Re: Dlaczego ludziom tak bardzo pasuje pewna rzecz

Postautor: Mirek » 10 wrz 2015, 11:39

A jaka jest ta prawdziwa nauka duchowa?
„Osądzanie, obrazy i jakakolwiek wewnętrzna agresja wobec siebie jest ukrytym życzeniem sobie śmireci."
Awatar użytkownika
Mirek

Postautor: 1Prawda1 » 10 wrz 2015, 11:50

Szlifowanie w duszy myślenia o drugim człowieku, o pięknie. Opisać się tego nie da więcej, bo w samym tym szlifowaniu bardzo dużo się dzieje.
Oto rzecz, która przez nasze ograniczenia potrafi szkodzić, czy będzie, czy nie będzie w określonej chwili używana: wiarygodność
Awatar użytkownika
1Prawda1

Postautor: Xsenia » 10 wrz 2015, 15:27

O żesz...
może dlatego, że życie realne ich wystarczająco przytłacza? Może tak bardzo są zabiegani, że nie mają czasu myśleć o "dyrdymałach"? A może nie chcą, bo boją się uświadomić sobie jacy naprawdę są źli? A może im wygodnie i nie chcą zmieniać stanu rzeczy?
Wymyślać mogę długo.... niestety.
Wyznaję zasadę Sokratesa - "wiem, że nic nie wiem". :)
Awatar użytkownika
Xsenia
Moderator forum.

Postautor: Pablo diaz » 10 wrz 2015, 17:26

1Prawda1 pisze:Nie mogę wyjść ze zdziwienia dlaczego ludziom tak bardzo pasuje ciągłe życie bez nauki o szczęściu wyższym z powtórkami aż do śmierci tych szczęść niziutkich. Ja rozumiem, że ktoś mało wymaga od życia, choć w pełni ta postawa dobra nie jest, ja rozumiem również, że ludzie chcą być skromni co ja bardzo cenię, ale dlaczego stoją w miejscu aż do śmierci nie ucząc się prawdziwej nauki, tej duchowej.

Wszyscy ludzie uczą się doświadczają ujarzmiając swoje ego pobudki .Nie istnieje nic takiego na Ziemi jak nauka szczęścia wyższego.
Szukanie szczęścia wyższego ,to bujanie w obłokach,strata czasu dla ducha.
Ludzie na Ziemi zakładają rodziny doczekują się potomstwa ,przeżywają ,doświadczają dobra ,chłodu emocjonalnego.... wzbogacają swe doświadczenia wewnętrzne to jest prawdziwa nauka.
Sercem Ewangelii jest miłość,a duchem spirytyzmu miłosierdzie.
Awatar użytkownika
Pablo diaz
spirytysta
spirytysta

Postautor: Xsenia » 10 wrz 2015, 20:47

Brawo Pablo :) popieram :)
Awatar użytkownika
Xsenia
Moderator forum.

Postautor: 1Prawda1 » 10 wrz 2015, 23:09

O żesz...

Najpierw piszesz, że dostałem trudne zadanie, a potem piszesz ''o żesz''. Weź się też Xsenia zastanów.
Awatar użytkownika
1Prawda1

Postautor: Obserwator » 11 wrz 2015, 08:42

Ja dodałbym też od siebie, że skupianie się na "szczęściu wyższym" to mniej więcej taka sytuacja jak nieuważanie na lekcji.

Nasz pobyt na ziemi to trudna i zawiła lekcja. Im jesteśmy aktywniejsi, im bardziej uważamy, im więcej dajemy z siebie dla innych, tym więcej z tej lekcji wyciągniemy dla siebie i rozwiniemy się. Jeśli ktoś jednak odrzuca "życie doczesne", zamyka się w klasztorze i żyje modlitwą oraz naukami o raju, to wtedy zamiast uważać na lekcji, buja w obłokach patrząc na niebo za oknem - a kiedy lekcja się skończy i opuści szkołę, zrozumie, że wszyscy wokół są szczęśliwsi, bo mądrzejsi i bardziej empatyczni, a on tylko stracił ten czas.

Tak wygląda to moim zdaniem, chyba, że źle rozumiem o jakim szczęściu wyższym rozmawiamy.
"Żeby zdobyć wiedzę, trzeba studiować. Żeby zdobyć mądrość, trzeba obserwować."
 Marilyn vos Savant
Awatar użytkownika
Obserwator
spirytysta
spirytysta

Postautor: Xsenia » 11 wrz 2015, 10:17

1Prawda1 pisze:Najpierw piszesz, że dostałem trudne zadanie, a potem piszesz ''o żesz''. Weź się też Xsenia zastanów

?? :shock: eeee trudny dzień Prawda? Nawet nie wiem czy moje słowa tłumaczyć :? wydawało mi się, że są wyjątkowo zrozumiałe, ale skoro nie rozumiesz (albo masz trudniejszy dzień i musisz się wyżyć, więc doczepiasz się głupstwa), to chętnie wytłumaczę.
Moje "o żesz" znaczy mniej więcej tyle, że wytłumaczenie zachowań ludzkich i genezy ich zachowań jest kosmicznie trudne, bo uwarunkowane 1000 i 1 warunków życia, wychowania, doświadczeń życiowych i multum innych spraw. W tym przypadku można sobie pogdybać, spróbować nazwać najczęściej spotykane zachowania, ale wszystkich i tak nie będziesz w stanie wytłumaczyć, a tym bardziej zrozumieć.

Już ci lepiej? :)
Awatar użytkownika
Xsenia
Moderator forum.

Postautor: Pawełek » 11 wrz 2015, 19:41

Xsenia pisze:
1Prawda1 pisze:Najpierw piszesz, że dostałem trudne zadanie, a potem piszesz ''o żesz''. Weź się też Xsenia zastanów

?? :shock: eeee trudny dzień Prawda? Nawet nie wiem czy moje słowa tłumaczyć :? wydawało mi się, że są wyjątkowo zrozumiałe, ale skoro nie rozumiesz (albo masz trudniejszy dzień i musisz się wyżyć, więc doczepiasz się głupstwa), to chętnie wytłumaczę.
Moje "o żesz" znaczy mniej więcej tyle, że wytłumaczenie zachowań ludzkich i genezy ich zachowań jest kosmicznie trudne, bo uwarunkowane 1000 i 1 warunków życia, wychowania, doświadczeń życiowych i multum innych spraw. W tym przypadku można sobie pogdybać, spróbować nazwać najczęściej spotykane zachowania, ale wszystkich i tak nie będziesz w stanie wytłumaczyć, a tym bardziej zrozumieć.

Już ci lepiej? :)

Ciężko jest czasem wyczuć jak i wyrazić emocje osoby która wyraża coś poprzez pismo ;)
Awatar użytkownika
Pawełek
Moderator forum
Moderator forum

Następna

Wróć do Pytania i odpowiedzi