Czy boimy się swojej wolności?

Miejsce, w którym można zadać każde pytanie dotyczące spirytyzmu, świata Duchów, reinkarnacji, sensu życia, praw kierujących naszym światem, Boga.

Re: Czy boimy się swojej wolności?

Postautor: danut » 21 lis 2015, 18:16

A pojawia się tu bardzo często u wielu osób np. powoływanie na Kordeca, w sposób taki jakby on i tylko on posiadł najwyższą wiedzę. To taki malutki przykład i jeszcze na co zwróciłam uwagę to na spłycanie myśli wielkich np. Jezusa przez wmawianie innym co miał on na myśli.
Ostatnio zmieniony 21 lis 2015, 18:33 przez danut, łącznie zmieniany 1 raz
danut

Postautor: cthulhu87 » 21 lis 2015, 18:21

danut pisze:A pojawia się tu bardzo często u wielu osób np. powoływanie na Kordeca, w sposób taki jakby on i tylko on posiadł najwyższą wiedzę. To taki malutki przykład i jeszcze na co zwróciłam uwagę to na spłycanie myśli wielkich np. Jezusa przez wmawianie innym co miał ona na myśli.

A mogłabyś wskazać przykład, gdzie uważa się Kardeca za posiadacza najwyższej wiedzy o zaświatach?
I gdzie spłyca się myśli Jezusa?
"Widziałem słynne grody starożytności, spoczywające pod całunem piasku lub kamienia, jak Kartagina, miasta greckie na Sycylii, równinę Rzymu z rozwartymi grobami i śpiące pod popiołem Wezuwiusza snem wieków dwudziestu cmentarze." L. Denis
http://www.ksiazki-spirytystyczne.pl
Awatar użytkownika
cthulhu87
Moderator forum
Moderator forum

Postautor: danut » 21 lis 2015, 18:31

cthulhu87 pisze:
danut pisze:A pojawia się tu bardzo często u wielu osób np. powoływanie na Kordeca, w sposób taki jakby on i tylko on posiadł najwyższą wiedzę. To taki malutki przykład i jeszcze na co zwróciłam uwagę to na spłycanie myśli wielkich np. Jezusa przez wmawianie innym co miał ona na myśli.

A mogłabyś wskazać przykład, gdzie uważa się Kardeca za posiadacza najwyższej wiedzy o zaświatach?
I gdzie spłyca się myśli Jezusa?

Ale powiedz mi w jakim celu, ci co czytają jakiś czas forum pewno także to już zauważyli, a ja co? Mam poświecić pół dnia i wyszukiwać te wypowiedzi wklejać je tu i na nowo do nich się odnosić, wskazywałam już na to bezpośrednio przy rozmowie na dany temat.

Poza tym, dlaczego w kółko odnosicie się do jednego zdania w moim poście , czy to cała jego treść? Ależ nie, było to tak tylko wtrącone, reszta dotyczyła wielu innych rozważań, które są na pewno o niebo ważniejsze od urażonej czyjejś i to niesłusznie dumy.
danut

Postautor: cthulhu87 » 21 lis 2015, 18:37

danut pisze:Ale powiedz mi w jakim celu, ci co czytają jakiś czas forum pewno także to już zauważyli, a ja co? Mam poświecić pół dnia i wyszukiwać te wypowiedzi wklejać je tu i na nowo do nich się odnosić, wskazywałam już bezpośrednio przy rozmowie na dany temat już na to.

Poza tym, dlaczego w kółko odnosicie się do jednego zdania w moim poście , czy cała jego treść odnosiła się i krążyła tylko wokół niego, ależ nie, było tak tylko wtrącone, reszta dotyczyła wielu innych rozważań, które są na pewno o niebo ważniejsze od urażonej czyjejś i to niesłusznie dumy.

Nie musisz nic szukać, tylko może powiedz, czego się spodziewasz po forum spirytystów? Że spirytyści nie będą wyznawali spirytystycznych poglądów? A jeśli będą, to dlaczego zaraz muszą niesamodzielnie myśleć? Jeśli byłbym fanem Lenina czy Marksa, z natury rzeczy szukałbym forum, gdzie jako komunista mógłbym się spokojnie wygadać na rożne tematy... A gdybym był miłośnikiem Lutra, to czy nie wypowiadałbym się jak luteranin? Czy człowiek poświęcający całe życie na zgłębienie teorii ewolucji i szczerze wyznający pogląd, że dobór naturalny jest faktem, nie ma prawa wypowiadać się jako zwolennik Darwina na forum poświęconym Darwinowi i czy taka osoba musi być posądzona o niesamodzielność myślenia?

Pomyśl o tym.
"Widziałem słynne grody starożytności, spoczywające pod całunem piasku lub kamienia, jak Kartagina, miasta greckie na Sycylii, równinę Rzymu z rozwartymi grobami i śpiące pod popiołem Wezuwiusza snem wieków dwudziestu cmentarze." L. Denis
http://www.ksiazki-spirytystyczne.pl
Awatar użytkownika
cthulhu87
Moderator forum
Moderator forum

Postautor: danut » 21 lis 2015, 18:39

A spirytyści i spirytyści sama nim jestem, nie zauważyłeś tego? :)
danut

Postautor: Pablo diaz » 21 lis 2015, 18:41

Spirytyzm uczy szanować wszystkich,zrozumienia,że nikt z nas nie ma absolutnej prawdy,że tylko w momencie
zjednocznia naszej częściowej wiedzy będziemy rozumieć głębie i piękno swiata duchowego.
Lao Tse mówił ,kto umie wiązać, nie posługuje się sznurem i liną,ponieważ nikt nie może rozwiązać, co On złączył.
Sercem Ewangelii jest miłość,a duchem spirytyzmu miłosierdzie.
Awatar użytkownika
Pablo diaz
spirytysta
spirytysta

Postautor: danut » 21 lis 2015, 18:47

Pablo diaz pisze:Spirytyzm uczy szanować wszystkich,zrozumienia,że nikt z nas nie ma absolutnej prawdy,że tylko w momencie
zjednocznia naszej częściowej wiedzy będziemy rozumieć głębie i piękno swiata duchowego.
Lao Tse mówił ,kto umie wiązać, nie posługuje się sznurem i liną,ponieważ nikt nie może rozwiązać, co On złączył.

Właśnie. A tu ta agresja w wyrażaniu swoich poglądów w tematach, w których się np. udzielałam np. w "Zwalczaniu cierpienia" mówi sama za siebie, gdy ktoś tam napisał nawet - "miałem bezpośredni kontakt z bogiem", jak miałam to zrozumieć?
danut

Postautor: soldado » 21 lis 2015, 18:58

danut pisze:A spirytyści i spirytyści sama nim jestem, nie zauważyłeś tego? :)

Znaczy się, że dobrze trafiłaś :)
Czasem w życiu warto jest się zgubić, by móc się na nowo odnaleźć
soldado
Moderator forum.

Postautor: danut » 21 lis 2015, 19:00

soldado pisze:

Trafiłam przez Ciebie :) ale jeszcze Ci nie zarzucam ograniczenia mi woli.. jeszcze :lol:
danut

Postautor: soldado » 21 lis 2015, 19:06

danut pisze:
soldado pisze:

Trafiłam przez Ciebie :) ale jeszcze Ci nie zarzucam ograniczenia mi woli.. jeszcze :lol:

To najfajniejsze forum pod słońcem, a jest takie fajne bo wypowiada się tutaj wiele wartościowych osób.
Czasem w życiu warto jest się zgubić, by móc się na nowo odnaleźć
soldado
Moderator forum.

PoprzedniaNastępna

Wróć do Pytania i odpowiedzi