Zemsta z zaświatów ?

Miejsce, w którym można zadać każde pytanie dotyczące spirytyzmu, świata Duchów, reinkarnacji, sensu życia, praw kierujących naszym światem, Boga.

Re: Zemsta z zaświatów ?

Postautor: danut » 26 lis 2015, 11:49

Nie przedstawiałam tu w takim świetle dwóch rodzajów osób pokrzywdzonych. Pisaliśmy z Achil rzeczywiście o dwóch rodzajach i pierwszy był w pojęciu Xseni, czyli coś według komedii "Zemsta" Aleksandra Fredro jako odbijanie piłeczki i braku nauki i pozostania jako duch niski, a drugi nad którym ja się rozpisywałam był w pojęciu postawienia zbrodniarza pod sąd i wymierzania sprawiedliwości z wysoka.
danut

Postautor: Xsenia » 26 lis 2015, 12:11

Wybacz, ale nie rozumiem co napisałaś. Czy mogłabyś jakoś jaśniej to wytłumaczyć? :?
Wyznaję zasadę Sokratesa - "wiem, że nic nie wiem". :)
Awatar użytkownika
Xsenia
Moderator forum.

Postautor: danut » 26 lis 2015, 12:15

Przeczytaj wszystkie moje wypowiedzi w tym temacie, tam masz objaśnienie.
danut

Postautor: Flavius » 26 lis 2015, 16:19

danut pisze:Nie przedstawiałam tu w takim świetle dwóch rodzajów osób pokrzywdzonych. Pisaliśmy z Achil rzeczywiście o dwóch rodzajach i pierwszy był w pojęciu Xseni, czyli coś według komedii "Zemsta" Aleksandra Fredro jako odbijanie piłeczki i braku nauki i pozostania jako duch niski, a drugi nad którym ja się rozpisywałam był w pojęciu postawienia zbrodniarza pod sąd i wymierzania sprawiedliwości z wysoka.

,,Zemstę'' znam dosłownie na pamięć, ale nie bardzo rozumiem o co chodzi z tym odbijaniem piłeczki... To dygresja -wiem, ale po prostu bardzo lubię tę komedię i ciekawi mnie co konkretnie miałaś na myśli...
Awatar użytkownika
Flavius

Postautor: danut » 26 lis 2015, 16:23

"Jak ty komu, tak on tobie" - tworzenie nieprzerwanego ciągu i branie się za łby bez rozstrzygnięcia, nie służy to wyjściu z tego kręgu, nie daje rozwiązania, obie strony stają się siebie warte.
danut

Postautor: Flavius » 26 lis 2015, 16:25

danut pisze:"Jak ty komu, tak on tobie" - tworzenie nieprzerwanego ciągu i branie się za łby bez rozstrzygnięcia, nie służy to wyjściu z tego kręgu, nie daje rozwiązania, obie strony stają się siebie warte.

Cześnik chciał rozwiązać sprawę wyzywając na pojedynek Rejenta... :D
Awatar użytkownika
Flavius

Postautor: Mirek » 26 lis 2015, 17:45

Xsenia pisze:
Flavius pisze:jaki sens ma zemsta i "karanie" kogoś w świecie materialnym?

Wydaje mi się, że celem tego jest zrozumienie przez krzywdzącego swojego złego czynu i poprawa zachowania i działań tej osoby. Jeśli nie widać poprawy, to możliwe, że nie przejdzie poprawnie tej lekcji życia i jest to życie zakończone. Coś na zasadzie "nie zdałeś tego egzaminu, to wylatujesz ze studiów".

Oboje i ty Flavius, i ty Danut nie bierzecie pod uwagę cech charakteru osoby pokrzywdzonej zmarłej. Jeśli za życia takie osoby są zawzięte, uważały, że nie odrobiły jeszcze swojej lekcji i nie dokończyły zadania, a zginęły z rąk innego człowieka, to mogą się mścić w każdy możliwy sposób. Natomiast jeśli osoba zmarła za życia przyjmowała wszystko co los jej oferował i godziła się z tym, taka osoba nie będzie szukała zemsty po śmierci. Po prostu pogodzi się z tym i pójdzie dalej. Oboje więc macie rację, tylko opisywaliście dwa różne przypadki osób pokrzywdzonych :)

Xseniu o jakiej zemście Ty piszesz? Nikt nie ma prawa się mścić. Jeżeli takie rzeczy się zdarzają, to tylko dlatego, że osoba zmarła nie ma jeszcze świadomości, że nie żyje już w świecie fizycznym.
„Osądzanie, obrazy i jakakolwiek wewnętrzna agresja wobec siebie jest ukrytym życzeniem sobie śmireci."
Awatar użytkownika
Mirek

Postautor: Xsenia » 26 lis 2015, 18:32

Mirek pisze: Nikt nie ma prawa się mścić.

A kto mu, czy jej zabroni? :) Nie powinno sie mścić, ale według mnie nie jest to niemożliwe.
Wyznaję zasadę Sokratesa - "wiem, że nic nie wiem". :)
Awatar użytkownika
Xsenia
Moderator forum.

Postautor: danut » 26 lis 2015, 18:53

Xsenia pisze:

A kto mu, czy jej zabroni? :) Nie powinno sie mścić, ale według mnie nie jest to niemożliwe.

A nikt :) I właśnie masz odpowiedź dlaczego wyższa świadomośc nie miesza się w równe sobie pojedynki, a tylko takie, gdzie ludzka nienawiśc dotyka osoby niewinnej, nieagresywnej i o przeciwnych wartościach. Na przykład wtedy, gdy w imię sporu w poglądach zamyka się w piwnicy rodzinę swojego przeciwnika z małymi dziecmi w piwnicy, przetrzymuje w nieludzkich warunkach, karmi surowymi obierkami z ziemniaków, a następnie wyprowadza do lasu i rozstrzeliwuje ich. Wtedy przychodzi zemsta zza światów i reaguje ręka Boga.
danut

Postautor: Mirek » 26 lis 2015, 20:07

Xsenia pisze:

Prawo jakie obowiązuje po tamtej stronie. Ingerowanie duchów w świat fizyczny jest poważnym naruszeniem za ktore duch musi odpokutować.
„Osądzanie, obrazy i jakakolwiek wewnętrzna agresja wobec siebie jest ukrytym życzeniem sobie śmireci."
Awatar użytkownika
Mirek

PoprzedniaNastępna

Wróć do Pytania i odpowiedzi