Nawrócenie

Miejsce, w którym można zadać każde pytanie dotyczące spirytyzmu, świata Duchów, reinkarnacji, sensu życia, praw kierujących naszym światem, Boga.

Nawrócenie

Postautor: Hansel » 29 lis 2015, 10:59

https://www.youtube.com/watch?v=AwgM9no2nUg - Teraz mnie takie pytanie naszło a co się według Spirytyzmu z duszą takiego zbrodniarza który się szczerze nawrócił w celi śmierci ?
Narodzić się, umrzeć, odrodzić ponownie i wciąż się rozwijać - takie jest prawo
Awatar użytkownika
Hansel

Re: Nawrócenie

Postautor: Mirek » 30 lis 2015, 08:27

Jego dusza zostaje oczyszczona.
„Osądzanie, obrazy i jakakolwiek wewnętrzna agresja wobec siebie jest ukrytym życzeniem sobie śmireci."
Awatar użytkownika
Mirek

Postautor: Achill » 30 lis 2015, 09:04

Zanim odpowiem zadam kilka pytań.
Hansel: nawrócenie na co?
Mirek: oczyszczona z czego?
i co ma jedno do drugiego?
Tłumić potrzeby pospolite (...) materialne; stwarzać potrzeby intelektualne i podniosłe. Zmagać się, walczyć (...) za postęp ludzi i światów.(...) Kochać prawdę i sprawiedliwość (...) miłosierdzie, życzliwość, oto tajemnica szczęścia (...) oto obowiązek
Awatar użytkownika
Achill
spirytysta
spirytysta

Postautor: Hansel » 30 lis 2015, 11:09

Na dobro. To znaczy szczerze zaczął przed egzekucją swoich zbrodni żałować tak podobno było np z Hansem Frankiem
Awatar użytkownika
Hansel

Postautor: Mirek » 30 lis 2015, 12:06

Achill pisze:Zanim odpowiem zadam kilka pytań.
Mirek: oczyszczona z czego?
i co ma jedno do drugiego?

Oczyszczona z obciążeń karmicznych za popełnione złe czyny.
„Osądzanie, obrazy i jakakolwiek wewnętrzna agresja wobec siebie jest ukrytym życzeniem sobie śmireci."
Awatar użytkownika
Mirek

Postautor: Hansel » 10 kwie 2017, 13:23

Czyli zakładając że jego nawrócenie było szczere to Hansa Franka nie czekają żadne złe konsekwencje po śmierci ?

Pamiętam że Swedenborg wspomnął o przypadku jednego przestępcy który nawrócił przed swoją egzekucją ale ponieważ kierowa nim w tedy tylko strach przed ogniem piekielnym to kiedy tylko po egzekucji po egzekucja jego duch przekonał się że niczego takiego nie ma stał się tak samo zły jak za życia...
Awatar użytkownika
Hansel

Postautor: odnowa » 10 kwie 2017, 16:27

Hansel pisze: Pamiętam że Swedenborg wspomnął o przypadku jednego przestępcy który nawrócił przed swoją egzekucją ale ponieważ kierowa nim w tedy tylko strach przed ogniem piekielnym to kiedy tylko po egzekucji po egzekucja jego duch przekonał się że niczego takiego nie ma stał się tak samo zły jak za życia...

Ja miałem inaczej. Zanim poznałem spirytyzm widziałem w sobie wiele wad. Uznałem że jestem zły i że nie warto się starać bo i tak dostanę się do piekła. Poznanie spirytyzmu dało mi nadzieję na to że mam czas na poprawę siebie i że jeżeli nawet nie uda mi się wykonać tego co miałem do wykonania w tym wcieleniu, to będzie możliwość kontynuacji rozwoju w następnym wcieleniu.
odnowa

Wróć do Pytania i odpowiedzi