Nieobliczalna

Miejsce, w którym można zadać każde pytanie dotyczące spirytyzmu, świata Duchów, reinkarnacji, sensu życia, praw kierujących naszym światem, Boga.

Nieobliczalna

Postautor: Kalina03 » 01 gru 2015, 21:08

Witam ponownie,
powracam do Was z innym tematem, mam nadzieję iż tym razem piszę w odpowiednim miejscu.
Postaram się pokrótce opisać, nie przeciągać zbędnie i nie rozpisywac zbyt rozlegle.
W moim najbliższym otoczeniu jest osoba, która przez całe swoje życie swoimi czynami doprowadza ludzi do nerwic, depresji itd. Wywiera mocny wpływ na tych, którzy próbują się do niej zbliżyć. Czyni wiele rzeczy, które stawiają w innym świetle ludzi, którzy podlegają jej zachowaniom. Przez jej zło życzenia kilka osób jest naprawdę w ciężkiej sytuacji, manipuluje nimi, skłóca ich ze sobą, poddaje próbom wytrzymałości psychicznej. Osoba ta nie ma żadnych nałogów, jej zdrowie psychiczne jest potwierdzone przez lekarzy, nie choruje, wiedzie jej się całkiem dobrze lecz nie ma wokół siebie bliskich gdyż swoim postępowaniem niszczy wszystko dookoła. Kobieta jest już w sędziwym wieku, nie dopuszcza myśli, że kiedyś nastąpi chwila odejścia jej z tego miejsca.
Czy ktoś wie jak wytłumaczyć zachowania tej kobiety, co nią kieruje? A przede wszystkim w jaki sposób pomóc ludziom w jej otoczeniu? Jak można całe życie poświęcić nienawiści i wyrządzaniu krzywdy bliźnim, czy to w ogóle ludzkie działania?
Pozdrawiam forumowiczów.
Kalina03

Re: Nieobliczalna

Postautor: danut » 01 gru 2015, 21:20

Niestety tacy ludzie, jak opisałaś tę osobę - istnieją. Aż samo przychodzi na usta posądzenie ich o konszachty z diabłem, ale jednak tak nie jest, to ich własna nienawiść wytwarza to zło i wszelkie demony oddziałujące na ludzi w otoczeniu. Jak pomóc ludziom w otoczeniu? Najlepiej by całkowicie ich od niej odizolować, tak aby nawet jej myśli nie układały się w ich kierunku. Zerwać wszystkie związki i uzależnienia od takiej osoby, tak aby nie prowokować sytuacji i nie wiązać się swoimi emocjami z jej emocjami. Tak, aby nie mogło dojść do żadnej reakcji pomiędzy nimi.
danut

Postautor: Kalina03 » 01 gru 2015, 21:29

Danut, gdyby taka możliwość istniała by się od niej odizolować, napewno byłaby już dawno wykonana lecz narazie nie ma takiej opcji. Próbowano działać na wszelaki sposób lecz Ci ludzie nie mogą porzucić własności, domu by się od niej odciąć.
Kalina03

Postautor: Xsenia » 01 gru 2015, 21:31

Witaj ponownie :)
Były już rozmowy na ten temat. Toksycznych ludzi można spotkać wszędzie. Ja sama też miałam takich ludzi w otoczeniu, i jednym z wniosków, które wyciągnęłam, to taki, że ludzie nie rodzą się toksyczni. Oni tacy sie stają przez swoje własne, tragiczne lub traumatyczne doświadczenia lub bliski kontakt z inną toksyczną osobą. Takim ludziom nie należy źle życzyć, ale współczuć, bo oni jednak będą mieli dużo do odrobienia na drugiej stronie.
Jak sobie radzić z takimi osobami? Przeczytać książki Susan Foward "Toksyczni rodzice", i "Toksyczni teściowie". Są tam dokładnie opisane reakcje na typowe zachowania toksycznych osób. Zastosowałam na własnych teściach i powiem szczerze działają te metody. Analiza tych dwóch książek pozwoliła mi też wybaczyć i im, i sobie. Polecam.

Niektórzy wolą też odciąć sie od osób toksycznych, by samym nie być zatrutym. To też jest jakiś sposób, ale czasem trudno odciąć się od tych najbliższych, rodziców, dziadków itp., albo od tych od których zależy nasz byt: pracodawcy, szefowie. Ale czasem, choć może to być bardzo trudne, zdrowiej będzie dla danej osoby odciąć się zupełnie. Toksyczność jest zaraźliwa, dlatego wpływa na osoby z otoczenia osoby toksycznej.

Co nią kieruje? Mogą to być różne powody. Najczęściej jest to źle rozumiane "pomaganie" ["jesteś głupia i mówię ci to dla twojego dobra"], albo chęć popsucia nastroju innym, skoro ona tak bardzo cierpi lub próba uświadomienia że ona cierpi i chce by świat o tym wiedział. Więcej nie jestem w stanie powiedzieć, bo nie znam dokładnie sytuacji.
Wyznaję zasadę Sokratesa - "wiem, że nic nie wiem". :)
Awatar użytkownika
Xsenia
Moderator forum.

Postautor: Kalina03 » 01 gru 2015, 21:38

Xseniu, to nie jest toksyczny człowiek, ona od zawsze robiła krzywdę drugiemu człowiekowi, groziła im śmiercią.
Kalina03

Postautor: danut » 01 gru 2015, 21:39

Kalina, to nie poświęcać jej tyle uwagi, nie korzystać z jej rad, ani żadnej innej pomocy, odizolować się od niej na tyle, na ile to możliwe. Nie komentować jej poczynań i o niej nie mówić i nie przywoływać jej myślami. A najważniejsze, to nie okazywać przed nią strachu, nie pozwolić, aby poczuła się mocna w tym co robi.
danut

Postautor: Pawełek » 01 gru 2015, 21:44

W ich sercu tkwi pustka, a w ten sposób się dowartościowują i chronią, by nikt nie przejrzał ich prawdziwej strony.
Awatar użytkownika
Pawełek
Moderator forum
Moderator forum

Postautor: Xsenia » 01 gru 2015, 22:15

Wyznaję zasadę Sokratesa - "wiem, że nic nie wiem". :)
Awatar użytkownika
Xsenia
Moderator forum.

Wróć do Pytania i odpowiedzi