Nienawiść do inności

Nasze przemyślenia na temat filozofii, religii i związków wyznaniowych. Podobieństwa i różnice do spirytyzmu. Co nas intryguje, ciekawi, co budzi wątpliwości...

Re: Nienawiść do inności

Postautor: Achill » 20 lip 2015, 16:50

Xsenia pisze:PAX PAX :D Spodobało mi się te hasło :)

Achill ukrzyżowanie miało na celu, oprócz wymierzenia kary, upokorzenie przestępcy i miało być przestrogą dla innych. Nie wierzę, że żołnierze specjalnie z "litości" dobijali ukrzyżowanych. Raczej sprawdzali czy delikwent jeszcze żyje.

I masz racje Achill, że ludzie uczący się fechtunku obojętnie jaka bronią musieli nauczyć się anatomii człowieka. :)

Achill pisze:Ale nie sądze aby Xsenia mimo wojowniczej natury swojej nickowej imienniczki do specjalistów w tej dziedzinie nalezała.

Brrr co nie co, na moje nieszczęście, wiem o katowaniu ludzi. Ale specjalistką na pewno nie jestem. Praktyczką też nie.....

Nie będę się upierał.
Tłumić potrzeby pospolite (...) materialne; stwarzać potrzeby intelektualne i podniosłe. Zmagać się, walczyć (...) za postęp ludzi i światów.(...) Kochać prawdę i sprawiedliwość (...) miłosierdzie, życzliwość, oto tajemnica szczęścia (...) oto obowiązek
Awatar użytkownika
Achill
spirytysta
spirytysta

Postautor: Hansel » 03 sie 2015, 20:53

Achill pisze:Hansel ateiści zwłaszcza Ci wojujący sa dla mnie równie dobrym źródlem informacji jak fundamentalisci katoliccy. Czyli żadnym. wiarygodność sięga w swoim zenicie 1%.
Nie za bardzo rozumiem w czym problem z ukrzyzowaniem. Przedstawione rozumowanie jest dla mnie mętne, w porywach kłamliwe i sugerujące, że autorka ma dojzałośc emocjonalną i zdolność wyciagania wniosków na poziomie małego dziecka (choć i to za wysoka ocena) a już kompletnie nie rozumiem jak to sie ma mieć do tematu nienawiści. "Chlopcy" dostali rozkaz to go wykonali. Wyobraź sobie jaka śmierć musialby czekać J. z rąk żydów gdyby to oni a nie Rzymianie sprawowali władzę - rozerwanie na strzępy? ćwiartowanie? kamienowanie? a może kombo wszystkich? Bezszczeszczenie zwłok w moim odczuciu byłoby pewne., zauważ, że ewangeliści pisza o tym "bestialskim" w oczach autorki akcie, że Rzymianie przebijając bok włócznią okazując tym łaskę - gdyż było czynnością wykonywana tylko po to aby skrócic mękę.
obarczanie winą ewangelistów za grzechy póxniejsego kościoła jest rozumowanie conajmiej dziwnym a na pewno pozbawionym logicznych postaw.
Poza tym jak wskazałem wcześniej - w stwierdzeniu "bo nie wiedza co czynią" nie kryje sie akt bogobójstwa - bo ginał za nasze ludzkie słabości, wział nasze winy na siebie jak wierza chrześcijanie. Czyli nie ginął za nic. W tym sensie nie byl niewinny.

Do tego co mnie w nich najbardziej drażni ateiści też dzielą się jakby na wyznania...

Eilstein była jakby ateistką katolicką http://www.humanizm.net.pl/eilstein.html
Narodzić się, umrzeć, odrodzić ponownie i wciąż się rozwijać - takie jest prawo
Awatar użytkownika
Hansel

Postautor: Hansel » 07 lis 2015, 23:11

OneNight pisze:Mam na myśli to, że być może zostali wychowani przez takich gorliwych katoli i stąd to wyśmiewanie, a nie że stworzyli to nastoletni ateiści. Sam byłem 'wychowywany' przez moherów.

Przypomina mi się ten film - https://www.youtube.com/watch?v=eHKfppUBVPY
Awatar użytkownika
Hansel

Postautor: Hansel » 11 gru 2015, 17:47

Mirek pisze:Jak Ci ludzie są normalni, to ja jestem wariat.
A w czym są Pastafarianinie gorsi od Katolików ? https://www.youtube.com/watch?v=uEwzkyJbPLY :lol:
Ostatnio zmieniony 11 gru 2015, 22:16 przez Hansel, łącznie zmieniany 2 razy
Awatar użytkownika
Hansel

Postautor: Casandra » 11 gru 2015, 21:22

Mnie chyba najbardziej denerwuje i dziwi jak wiele osób w tej nienawiści lubi iść jak cielęta za tłumem. Jeden rzuci hasło, że na przykład ludzie z różowymi sznurówkami są źli i zawsze znajdzie się tłumek, który temu przyklasnie. Mimo tego, że często ani nie rozumieją o co dokładnie chodzi, ani im te przykładowe sznurówki krzywdy osobiście nie zrobiły. ..
Stworzyłeś Panie tyle krętych dróg, pozwól mi proszę dostrzegać też Twe drogowskazy.
Awatar użytkownika
Casandra

Postautor: Pawełek » 13 gru 2015, 19:50

Casandra pisze:Mnie chyba najbardziej denerwuje i dziwi jak wiele osób w tej nienawiści lubi iść jak cielęta za tłumem. Jeden rzuci hasło, że na przykład ludzie z różowymi sznurówkami są źli i zawsze znajdzie się tłumek, który temu przyklasnie. Mimo tego, że często ani nie rozumieją o co dokładnie chodzi, ani im te przykładowe sznurówki krzywdy osobiście nie zrobiły. ..

To się nazywa psychologia tłumu, albo jakoś tak. W każdym razie często ludzie się tak dowartościowują, że należą do jakiejś grupy która uważa że ma rację.
Awatar użytkownika
Pawełek
Moderator forum
Moderator forum

Postautor: Achill » 13 gru 2015, 20:04

Pawełek pisze:
Casandra pisze:Mnie chyba najbardziej denerwuje i dziwi jak wiele osób w tej nienawiści lubi iść jak cielęta za tłumem. Jeden rzuci hasło, że na przykład ludzie z różowymi sznurówkami są źli i zawsze znajdzie się tłumek, który temu przyklasnie. Mimo tego, że często ani nie rozumieją o co dokładnie chodzi, ani im te przykładowe sznurówki krzywdy osobiście nie zrobiły. ..

To się nazywa psychologia tłumu, albo jakoś tak. W każdym razie często ludzie się tak dowartościowują, że należą do jakiejś grupy która uważa że ma rację.

psychologia tłumu o trochę bardziej skomplikowany temat. i w dużym uproszczeniu chodzi o to ze złudne poczucie siły jako grupa niweluje indywidualizm jednostki przy dokonywaniu wyborów. Zaem osoba może swiadomie do grupy przystać np w celu dowartosciowania, ale w podejmowanych przez grupe akcjach, jej indywidualizm jest niwelowany - przez co paradoksalnie jej samoocena spada.
Tłumić potrzeby pospolite (...) materialne; stwarzać potrzeby intelektualne i podniosłe. Zmagać się, walczyć (...) za postęp ludzi i światów.(...) Kochać prawdę i sprawiedliwość (...) miłosierdzie, życzliwość, oto tajemnica szczęścia (...) oto obowiązek
Awatar użytkownika
Achill
spirytysta
spirytysta

Postautor: Hansel » 14 gru 2015, 14:56

,,Wzburzeni wyrokiem Sądu Najwyższego, który uznał, że krzyż w Sejmie może wisieć, wyznawcy Kościoła Latającego Potwora Spaghetti domagają się od marszałek Kopacz powieszenia obok krzyża… durszlaka.
Wyznawcy Kościoła Latającego Potwora Spaghetti najwyraźniej poczuli się poszkodowani decyzją Sądu Najwyższego, który odrzucając apelację posłów Twojego Ruchu, uznał, że krzyż w Sejmie może wisieć. Z tego względu złożyli wczoraj do marszałek Ewy Kopacz oraz wszystkich klubów parlamentarnych apelację, aby w Sejmie powiesić święty znak pastafarian – durszlak.

Treść złożonej w środę apelacji pastafarianie umieścili na stronie internetowej Kościoła Latającego Potwora Spaghetti. Możemy w niej przeczytać: „Wierzymy, że rola Parlamentu polega na strzeżeniu praw wszystkich obywateli, a nie tylko większości. W imię troski Państwa o mniejszości apelujemy zatem, aby święty symbol naszej wiary - Durszlak - został zawieszony przez służby sejmowe w widocznym miejscu w sali obrad Sejmu”.

Pastafarianie dodają, że w pewnym sensie ucieszył ich wyrok Sądu Najwyższego, bo stanowi, że „symbole jednych religii nie mogą samym faktem istnienia w przestrzeni publicznej obrażać wyznawców innych religii, a Sejm może być miejscem ich ekspozycji”.

„Dzięki wyrokowi jesteśmy spokojni, że również nasza prośba jest umocowana w prawie, a członkowie innych związków wyznaniowych podążą naszym śladem i za jakiś czas ściany Sejmu staną się ekumenicznym symbolem tolerancji religijnej Rzeczypospolitej Polskiej” – piszą wyznawcy Kościoła Latającego Potwora Spaghetti, kończąc swój list okrzykiem „RAmen”.,,

http://www.fronda.pl/a/pastafarianie-ch ... 32646.html

Po namyśle też dochodzę do wniosku że ludzią się w głowach poprzewracało...
Awatar użytkownika
Hansel

Postautor: Achill » 14 gru 2015, 16:06

Przeciez oni powstali jako parodia instytucji religijnych, Oni sa niczym innym jak ateistami, którzy stworzyli "religię" jako narzedzie walki i wskazywania na absurdy w "swieckim państwie" niedopuszczalne. Pzykład wniosku do sejmu pięknie to pokazał. Są równi i równiejsi w tym naszym demokratycznym kraju.
Mozn mieć wątpliwości co do formy. Ale najbardziej żenujące jest to, że ten może i nieśmieszny żart jest piekielnie celnym ciosem w tych którzy twierdza, że nie jesteśmy krajem w którym korzystamy z PEŁNI praw obywatelskich na równi z katolikami.

Mówienie o nich ze są nienormalni tylko dlatego, że mieli odwage to pokazać jest dla mnie dziwne.
Awatar użytkownika
Achill
spirytysta
spirytysta

Postautor: Hansel » 14 gru 2015, 17:06

Przecież Jezus wyraźnie mówił że ma być rozdział Państwa od Kościoła: ,,Oddajcie więc Cezarowi to, co należy do Cezara, a Bogu to, co należy do Boga.,,

http://www.michaeljournal.org/cesarzowi.htm

W naszym kraju żyją też jak najbardziej wyznawcy innych religii czy któryś z nich domaga się żeby jej symbole wisiały w Sejmie ?
Awatar użytkownika
Hansel

PoprzedniaNastępna

Wróć do Religia i filozofia