Pytanie o byt

Miejsce, w którym można zadać każde pytanie dotyczące spirytyzmu, świata Duchów, reinkarnacji, sensu życia, praw kierujących naszym światem, Boga.

Pytanie o byt

Postautor: 1Prawda1 » 29 gru 2015, 23:34

Mam takie dręczące mnie pytanie. Niektórych już pytałem o to po co tu jesteśmy, dostałem odpowiedź, że dla lekcji, jednak zachodzi z mojej strony pytanie do czego te lekcje są potrzebne? Oczywiście pragnę jak najgłębszych odpowiedzi jak to na mnie przystało he.. he.. Pozdrawiam!
Bogiem jest niebo, fachowo: Świat Idei
Oto rzecz, która przez nasze ograniczenia potrafi szkodzić, czy będzie, czy nie będzie w określonej chwili używana: wiarygodność
https://www.youtube.com/watch?v=AYPcf2pbrYo
Awatar użytkownika
1Prawda1

Re: Pytanie o byt

Postautor: cthulhu87 » 29 gru 2015, 23:35

Cóż, można to pytanie uogólnić do podstawowego zagadnienia metafizycznego: dlaczego raczej coś niż nic? ;)
"Widziałem słynne grody starożytności, spoczywające pod całunem piasku lub kamienia, jak Kartagina, miasta greckie na Sycylii, równinę Rzymu z rozwartymi grobami i śpiące pod popiołem Wezuwiusza snem wieków dwudziestu cmentarze." L. Denis
http://www.ksiazki-spirytystyczne.pl
Awatar użytkownika
cthulhu87
Moderator forum
Moderator forum

Postautor: 1Prawda1 » 29 gru 2015, 23:43

No i właśnie tu pojawia się moje pytanie: dlaczego COŚ musi mieć coś wspólnego z lekcjami?
Oto rzecz, która przez nasze ograniczenia potrafi szkodzić, czy będzie, czy nie będzie w określonej chwili używana: wiarygodność
Awatar użytkownika
1Prawda1

Postautor: Pawełek » 30 gru 2015, 00:23

Z tego co mi wiadomo to na te pytanie jeszcze długo nie uzyskamy odpowiedzi, przez naprawdę bardzo długo, bo dla mnie pytanie "Po co to wszystko?" jest... Nawet nie potrafię tego ująć w słowa. Nawet, jeśli byśmy mieli otrzymać odpowiedź na te pytanie to nie sądzę byśmy potrafi je zrozumieć naszym umysłem i w danym stopniu rozwoju.

To tak jakby 8 letnie dziecko usłyszało definicję teorii matematycznej na poziomie studiów, nie znając elementarnych podstaw matematyki zdobywając na poszczególnych stopniach edukacji (punktów milowych naszego rozwoju duchowego). Co z tego, że usłyszy definicję, skoro jej nie zrozumie?

Przyjdzie czas na takie odpowiedzi.
Awatar użytkownika
Pawełek
Moderator forum
Moderator forum

Postautor: 1Prawda1 » 30 gru 2015, 00:32

Dobrze Pawle, ale nie o to pytam. :D. Chodzi mi o to jak mają się lekcje życia do bytowania ziemskiego ludzi, do ich wcielania się w ciała.
Awatar użytkownika
1Prawda1

Postautor: Kris » 30 gru 2015, 08:11

Odpowiedź jest prosta, aby cokolwiek robić w świecie energii potrzebne jest ciało.
Dzisiaj jest takie jak je mamy, ale po zintegrowaniu się z energia stwórcy, nie wiadomo do jakiego dojdziemy.
Być może będzie tak doskonałe że samo sobie będzie wytwarzało pokarm, coś jak samowystarczalność, nazwijmy to, że będzie zasilane wolna energią.
Materia powstaje z energii i będzie ją można z powrotem doprowadzić do czegoś przejściowego o niesowitych zdolnościach, ale dającego możliwości ciała fizycznego.
Nie ma rzeczy nie możliwych, poza tym wszystko jest możliwe.
Kris

Postautor: 1Prawda1 » 30 gru 2015, 12:07

Odpowiedź jest prosta, aby cokolwiek robić w świecie energii potrzebne jest ciało.

Na pewno taka prosta Krisie? Zatem Dlaczego potrzebne jest ciało, aby cokolwiek robić w świecie energii?
Awatar użytkownika
1Prawda1

Postautor: Pawełek » 30 gru 2015, 12:15

1Prawda1 pisze:Dobrze Pawle, ale nie o to pytam. :D. Chodzi mi o to jak mają się lekcje życia do bytowania ziemskiego ludzi, do ich wcielania się w ciała.

Pojechałem po bandzie - fakt. Jednak gdy teraz myślę o Twoim pytaniu, to jest naprawdę, naprawdę trudne. W każdym razie dla mnie. Przychodzi mi taka myśl do głowy, że wcielamy się w światach, nie pamiętając o naszym życiu wiecznym, byśmy zdali sobie sprawę z tej ulotności i dzięki temu byli najbardziej dobrymi ludźmi jakimi możemy być? Chociaż to też może działać w drugą stroną - ktoś może być zły, bo i tak po śmierci "nic niema".

Sam nie wiem, musiałbym nad tym dłużej pomyśleć, ale jak mi się mózg przegotuje to sobie Prawdo inaczej porozmawiamy :P
Awatar użytkownika
Pawełek
Moderator forum
Moderator forum

Postautor: 1Prawda1 » 30 gru 2015, 12:16

hahahaha oki :P
Awatar użytkownika
1Prawda1

Postautor: danut » 30 gru 2015, 12:51

1Prawda1 pisze:

Na pewno taka prosta Krisie? Zatem Dlaczego potrzebne jest ciało, aby cokolwiek robić w świecie energii?

Na pewno odpowiedź jest prosta. Pisałam już o tym w kilkunastu postach. Uspokójcie się z tym pisaniem lepiej o energii i o energii, co Wam właściwie chodzi po tych głowach, gdy to piszecie? Jak w ogóle może istnieć świat energii bez bytów i zachodzących procesów skupiających fotony światła chociażby w żywe organizmy, a nawet planety takimi są? Co miałoby tę energię w nim wytwarzać, z czego by powstawała przez co i w jaki w ogóle sposób???
danut

Następna

Wróć do Pytania i odpowiedzi