Specyficzna ''atmosfera'' internetowego pisania

Miejsce, w którym można zadać każde pytanie dotyczące spirytyzmu, świata Duchów, reinkarnacji, sensu życia, praw kierujących naszym światem, Boga.

Specyficzna ''atmosfera'' internetowego pisania

Postautor: 1Prawda1 » 31 gru 2015, 00:00

Wiem, że na tym forum są naprawdę mądrzy ludzie. Mam ciekawe pytanie, mianowicie chodzi mi o różnicę miedzy kontaktowaniem się na żywo, a kontaktowaniem się przez internet, najbardziej zależy mi na relacjach miłosnych w tym temacie.
Bogiem jest niebo, fachowo: Świat Idei
Oto rzecz, która przez nasze ograniczenia potrafi szkodzić, czy będzie, czy nie będzie w określonej chwili używana: wiarygodność
https://www.youtube.com/watch?v=AYPcf2pbrYo
Awatar użytkownika
1Prawda1

Re: Specyficzna ''atmosfera'' internetowego pisania

Postautor: Xsenia » 31 gru 2015, 09:42

Chyba musisz trochę bardziej wytłumaczyć o co ci chodzi w twoim pytaniu. Ja np. męża poznałam przez internet, ale chyba nie o to pytasz. :?
Wyznaję zasadę Sokratesa - "wiem, że nic nie wiem". :)
Awatar użytkownika
Xsenia
Moderator forum.

Postautor: Pawełek » 31 gru 2015, 11:25

Może chodzi o to że przez internet jesteśmy bardziej śmiali? Kiedyś się pisało romantyczne listy, w których potrafiliśmy wyznać w ciekawszy sposób nasze uczucia. Podczas rozmowy z człowiekiem na którym nam zależy, szczególnie gdy chcemy wyznać co naprawdę czujemy, nerwy i szybsze bicie serca robią swoje, przez co nie raz łatwiej było o tym napisać niż powiedzieć tak "wprost".
Awatar użytkownika
Pawełek
Moderator forum
Moderator forum

Postautor: 1Prawda1 » 31 gru 2015, 11:37

A co byś Pawle powiedział na temat zakłamania relacji wytworzonej przez internet w porównaniu do tej na żywo?
Oto rzecz, która przez nasze ograniczenia potrafi szkodzić, czy będzie, czy nie będzie w określonej chwili używana: wiarygodność
Awatar użytkownika
1Prawda1

Postautor: Pawełek » 31 gru 2015, 12:01

1Prawda1 pisze:A co byś Pawle powiedział na temat zakłamania relacji wytworzonej przez internet w porównaniu do tej na żywo?

No tu już jest pełna loteria, czy trafisz na godnego zaufania człowieka czy śmieszka który chce sobie porobić żarty.
Awatar użytkownika
Pawełek
Moderator forum
Moderator forum

Postautor: 1Prawda1 » 31 gru 2015, 12:08

Pawełku wiesz chodzi mi o zakłamanie relacji ale które zachodzi samo, czyli właśnie ta specyficzna atmosfera która ma miejsce przez internet - czy ona nie zakłamuje całej istoty relacji.
Awatar użytkownika
1Prawda1

Postautor: Xsenia » 31 gru 2015, 12:35

To fakt, że przez internet niejako "wybielamy" ta drugą osobę. Nie widzimy tych porozrzucanych skarpetek i łazienki zawalonej kosmetykami. Nie widzimy wad danego człowieka, dopóki z nim się nie spotkamy osobiście i z nim zamieszkamy. Poza tym w internecie możemy uchodzić za osoby idealne, bo taki tworzymy sobie wizerunek. I są osoby, które to perfidnie wykorzystują.
Wyznaję zasadę Sokratesa - "wiem, że nic nie wiem". :)
Awatar użytkownika
Xsenia
Moderator forum.

Postautor: 1Prawda1 » 31 gru 2015, 12:38

Zgadzam sie Xseniu. Czekam na dalsze odpowiedzi!
Awatar użytkownika
1Prawda1

Postautor: cthulhu87 » 31 gru 2015, 12:56

1Prawda1 pisze:Pawełku wiesz chodzi mi o zakłamanie relacji ale które zachodzi samo, czyli właśnie ta specyficzna atmosfera która ma miejsce przez internet - czy ona nie zakłamuje całej istoty relacji.

Relacje interpersonalne w realu odnoszą się nie tylko do przekazywania myśli, ale też okazywania emocji, tonu głosu, mimiki, gestów i ruchów ciała - większość z tych bodźców interpretowana jest nieco poza naszą świadomością, ale jednak powoduje jakieś reakcje - tych rzeczy nie doświadczamy w kontaktach internetowych. Nawet rozmowa na skype będzie nieść za sobą ograniczenia w związku ze sztucznością i powtarzalnością sytuacji, których doświadczają rozmówcy. Z drugiej strony przez internet możemy łatwiej i w sposób bardziej przemyślany wyrażać nasze opinię czy przekazywać wiedzę, bez większych oporów czy zahamowań - w tym ostatnim aspekcie komunikacja przez internet jest bardziej autentyczna niż w realu, gdy nie zawsze możemy powiedzieć to co byśmy chcieli.

Jeśli chodzi o zakłamanie, do tego dochodzi i tu i tu, jeśli ktoś nie jest uczciwy. Ważne tylko, by nie mylić zakłamania odnoszącego się do sfery moralności z różnicami między kontaktami internetowymi a fizycznymi, które są po prostu jakościowo różne.
"Widziałem słynne grody starożytności, spoczywające pod całunem piasku lub kamienia, jak Kartagina, miasta greckie na Sycylii, równinę Rzymu z rozwartymi grobami i śpiące pod popiołem Wezuwiusza snem wieków dwudziestu cmentarze." L. Denis
http://www.ksiazki-spirytystyczne.pl
Awatar użytkownika
cthulhu87
Moderator forum
Moderator forum

Postautor: 1Prawda1 » 31 gru 2015, 13:46

Ważne tylko, by nie mylić zakłamania odnoszącego się do sfery moralności z różnicami między kontaktami internetowymi a fizycznymi, które są po prostu jakościowo różne.

Co masz tu na myśli? bo mnie to zaciekawiło
Awatar użytkownika
1Prawda1

Następna

Wróć do Pytania i odpowiedzi