Historia Szatana

Nasze przemyślenia na temat filozofii, religii i związków wyznaniowych. Podobieństwa i różnice do spirytyzmu. Co nas intryguje, ciekawi, co budzi wątpliwości...

Re: Historia Szatana

Postautor: Xsenia » 09 lut 2016, 07:29

:lol: :lol: :lol:
Strzał w dziesiątkę Magu :D
A prawda jest taka, że nikt nie jest lepszy od drugiego :D bo wszyscy są sobie równi :lol: :lol:
Wyznaję zasadę Sokratesa - "wiem, że nic nie wiem". :)
Awatar użytkownika
Xsenia
Moderator forum.

Postautor: Krzysztoff » 09 lut 2016, 20:46

Xsenia pisze::lol: :lol: :lol:
A prawda jest taka, że nikt nie jest lepszy od drugiego :D bo wszyscy są sobie równi :lol: :lol:

strzał kulą w płot, żadne medium spirytystyczne nie wywyższa się ponad innych
Krzysztoff
Moderator forum
Moderator forum

Postautor: danut » 09 lut 2016, 22:14

Krzysztoff pisze:
Xsenia pisze::lol: :lol: :lol:

strzał kulą w płot, żadne medium spirytystyczne nie wywyższa się ponad innych

Ale przecież to podstęp. To tak jak z przysięgą lekarską "byle nie szkodzić" rozumianą przez lekarzy"byle sobie nie szkodzić" i wtedy nawet ten bardzo dobry lekarz widząc błąd jak na dłoni, który popełnił jego kolega w razie afery będzie go krył. I to mi się nie podoba, bo wygląda jak zmowa wiadomo w jakim celu.
danut

Postautor: Pawełek » 09 lut 2016, 22:36

danut pisze:To tak jak z przysięgą lekarską "byle nie szkodzić" rozumianą przez lekarzy"byle sobie nie szkodzić" i wtedy nawet ten bardzo dobry lekarz widząc błąd jak na dłoni, który popełnił jego kolega w razie afery będzie go krył. I to mi się nie podoba, bo wygląda jak zmowa wiadomo w jakim celu.

Aż skojarzyło mi się to ze sprawiedliwością w chrześcijaństwie, gdzie przez jeden mały błąd jakim jest jedno małe krótkie życie w porównaniu do wieczności decyduje o tym, czy wylądujesz w piekle, czy w niebie. Człowiek nie jest nieomylny, ma prawo popełniać błędy, ale jednocześnie ma obowiązek jak najbardziej zmniejszać ryzyko ich wystąpienia.
Awatar użytkownika
Pawełek
Moderator forum
Moderator forum

Postautor: Xsenia » 11 lut 2016, 09:30

Krzysztoff pisze:strzał kulą w płot, żadne medium spirytystyczne nie wywyższa się ponad innych

Hm, a ci co na tym zarabiają i też uważają się za spirytystów? A ci co ciągle powtarzają "wy niczego nie wiecie, tylko ja wiem, bo DOŚWIADCZYŁAM"? Nie pisz Krzysiu, że żadne medium się nie wywyższa, bo to nieprawda.
Wyznaję zasadę Sokratesa - "wiem, że nic nie wiem". :)
Awatar użytkownika
Xsenia
Moderator forum.

Postautor: Pablo diaz » 11 lut 2016, 10:42

Xsenia pisze:
Krzysztoff pisze:strzał kulą w płot, żadne medium spirytystyczne nie wywyższa się ponad innych

Hm, a ci co na tym zarabiają i też uważają się za spirytystów? A ci co ciągle powtarzają "wy niczego nie wiecie, tylko ja wiem, bo DOŚWIADCZYŁAM"? Nie pisz Krzysiu, że żadne medium się nie wywyższa, bo to nieprawda.

Nie mialem stycznosci z wieloma mediami spirytystycznymi ,wiec nie bede ocenial.Natomiast sam wiem,ze mam wiele niedoskonalosci z ktorymi ciezko jest mi sie uporac wciaz,lapie sie na nieczystych myslach.
Medium to ludzie ,ktorzy splacaja dlugi w jeszcze wiekszym stopniu niz normalny czlowiek.
Nie dziwcie sie niedoskonaloscia medium,one tocza ciezkie wewnetrzne walki,przypominajac sobie bledy z poprzednich wcielen.
Sercem Ewangelii jest miłość,a duchem spirytyzmu miłosierdzie.
Awatar użytkownika
Pablo diaz
spirytysta
spirytysta

Postautor: Nikita » 12 lut 2016, 08:24

Davidius to co glosi antropozofia bardzo mnie przekonuje. Warto posluchac pana Jerzego Prokopiuka co mowi w tej sprawie. Szatan istnieje ale jako grupa niskich Duchow, ktore zatrzymaly sie w rozwoju i chca szkodzic. Tylko kiedy Karma zacznie dzialac w tej grupie szatanskiej aby co niektorych wyprasowac? Czy ta grupa szatanska nie podlega prawom karmicznym?
Nikita
Sympatyk spirytyzmu

Postautor: Krzysztoff » 12 lut 2016, 23:20

Xsenia pisze:

kto zarabia i uważa się za spirytystę ?

Oczywiście idealnych ludzi nie ma, co nie oznacza że można generalizować wypowiedzi o wywyższaniu się mediów spirytystycznych.

Swoją drogą też zwróciłem uwagę na częstą postawę "wiem lepiej bo doświadczyłem" , z czego często te doświadczenia są rzadkie albo wręcz jednostkowe - ale to już jest chyba pewna cecha osobista - skłonności do zbyt łatwego generalizowania pojedynczych zdarzeń - w reguły, czy wizję świata (czy zaświatów)
Krzysztoff
Moderator forum
Moderator forum

Postautor: Arronax » 13 lut 2016, 12:31

A ile mediów robi mnóstwo dobrego bez żadnego wynagrodzenia. A wywyższanie się to cecha charakteru, niekoniecznie akurat "bo jest Medium".
Awatar użytkownika
Arronax

Postautor: Nikita » 14 lut 2016, 10:40

Czy ktos zna odpowiedz na pytanie: Dlaczego te niskie duchy , szatanskie nie podlegaja prawu karmy?
Nikita
Sympatyk spirytyzmu

PoprzedniaNastępna

Wróć do Religia i filozofia