Wiara

Miejsce, w którym można zadać każde pytanie dotyczące spirytyzmu, świata Duchów, reinkarnacji, sensu życia, praw kierujących naszym światem, Boga.

Re: Wiara

Postautor: Natasza » 10 lut 2016, 17:14

człowiek za 50 lat zrozumie, że może wierzyć tylko w siebie by stać się wolnym dla siebie i innych
każda religia okryta złotą nicią wiedzie ludzi do niewolnictwa umysłowego, światopoglądowego stojąc za każdym razem w opozycji do reszty świata
zakłada swym parafianom okulary oślepiając ich i mamiąc niebem i wieczną szczęśliwością i zawsze za każdym razem czegoś w zamian chce
jedne z ulubionych piosenek gdy jestem w moim świecie gdzie stawiam milion pytań
Mylene Farmer-Jean Louis Murat ,, Regrets,,
Enigma ,, Why?,,
Daniel Bloom , Mela Koteluk ,, Katarakta,,
Awatar użytkownika
Natasza

Postautor: Pawełek » 10 lut 2016, 17:23

Natasza pisze:człowiek za 50 lat zrozumie, że może wierzyć tylko w siebie by stać się wolnym dla siebie i innych
każda religia okryta złotą nicią wiedzie ludzi do niewolnictwa umysłowego, światopoglądowego stojąc za każdym razem w opozycji do reszty świata
zakłada swym parafianom okulary oślepiając ich i mamiąc niebem i wieczną szczęśliwością i zawsze za każdym razem czegoś w zamian chce

Co nie znaczy, że każdy w swoim sercu może nie wierzyć w Boga :)
Awatar użytkownika
Pawełek
Moderator forum
Moderator forum

Postautor: Natasza » 10 lut 2016, 17:59

jesteś wolny możesz wierzyć w co chcesz
nasze Ja które jest tu i teraz na poziomie jakim jest potrzebuje ,, bodźca,, haka na którym oprze swój światopogląd, obecnie ludzkość działa jeszcze po omacku, niczym dziecko we mgle - wierzy w cos na wypadek czegoś,,, czegoś co może czyhać za jeszcze nie odsłoniętą mu kurtyną; wiara to polisa ale ziemska polisa , zostanie tu podczas gdy my będziemy TAM

czy mógłbyś żyć wspaniale, godnie i być wspaniałym człowiekiem nie wierząc w żadnych bożków? możesz mi odpisać , wierzę bo tak czuję i tego potrzebuję; dlatego napisałam , że za 50 lat będzie zmiana .....
jedne z ulubionych piosenek gdy jestem w moim świecie gdzie stawiam milion pytań
Enigma ,, Why?,,
Awatar użytkownika
Natasza

Postautor: Pawełek » 10 lut 2016, 18:28

Natasza pisze:czy mógłbyś żyć wspaniale, godnie i być wspaniałym człowiekiem nie wierząc w żadnych bożków?

Tak, mógłbym, lecz po co? ;) Wielu ludzi tak żyje, jednak nie zawsze są wszyscy szczęśliwi i gdy myślą o sensie życie, to jestem pewny że gdzieś tam bardzo głęboko w sobie zadają pytanie "Czy jest coś po śmierci?".

W moim przypadku bycie zwolennikiem spirytyzmu bardzo mi pomaga, pozwala łatwiej znieść przeciwności losu, nie lękam się śmierci, jestem pozytywnie nastawiony do życia. Oczywiście są dni kiedy jest ze mną naprawdę fatalnie i wtedy dopiero widać prawdziwą siłę wiary oraz posiadania pewnej wiedzy, dzięki czemu nie zrobimy rzeczy których byśmy żałowali, a przed którymi ateista by miał duże problemy by nas od tych rzeczy odciągnąć.
Awatar użytkownika
Pawełek
Moderator forum
Moderator forum

Postautor: Natasza » 10 lut 2016, 19:01

jestem ATEISTKĄ ;
co mogło by Ci zagrażać ? Ty sam sobie? Czego się boisz? Walki z własnym sobą ? Czy zagraża Ci świat?
Enigma ,, Why?,,
Awatar użytkownika
Natasza

Postautor: OneNight » 10 lut 2016, 19:01

Pewnie, że się da wspaniale żyć bez bożków - ja tak żyję i nie narzekam.

Widzę to tak: Skoro żyjemy bez wiedzy o życiu po śmierci, to tak ma być. Dowiem się, gdy umrę. Żyję tu i teraz, a nie tam po śmierci. Choć lubię czasem z ciekawości poszukać.
Awatar użytkownika
OneNight

Postautor: danut » 10 lut 2016, 19:10

OneNight pisze:Pewnie, że się da wspaniale żyć bez bożków - ja tak żyję i nie narzekam.

Widzę to tak: Skoro żyjemy bez wiedzy o życiu po śmierci, to tak ma być. Dowiem się, gdy umrę. Żyję tu i teraz, a nie tam po śmierci. Choć lubię czasem z ciekawości poszukać.

Tak ma być nadal? Czy bez tej wiedzy ludzie staną się lepsi? - Czyli ewolucja świadomości od czasów dzikich też nie ma żadnego sensu? I wreszcie - niczego nie dowiesz się gdy umrzesz, bo nikt wiedzy na talerzu nie jest w stanie ci podać, coś zobaczysz, ale trafisz w dokładnie takie miejsce jakie jest bliskie twoim przekonaniom, bo to świadomość jest podstawowym twórcą życia i rzeczywistości. Nie żyjesz w tej chwili tylko tu i teraz, bez współpracy wszystkich innych rzeczywistości, całego kosmicznego systemu nie mógłbyś tu zaistnieć, bo żyjesz tylko dzięki niemu i on o tym wie i każdą twoja myśli i działanie zapisuje i rozpatruje odkłada w inne miejsca.
Ostatnio zmieniony 10 lut 2016, 19:11 przez danut, łącznie zmieniany 1 raz
danut

Postautor: Pawełek » 10 lut 2016, 19:11

Natasza pisze:jestem ATEISTKĄ ;
co mogło by Ci zagrażać ? Ty sam sobie? Czego się boisz? Walki z własnym sobą ? Czy zagraża Ci świat?

Jak przykładowo byś odciągnęła innego człowieka od myśli samobójczych? Skoro po śmierci nic nie ma, to będzie najlepsze wyjście. Ktoś powie, że to tchórzostwo, lub że obciążysz rodzinę finansowo (pogrzeb itd.), ale... co z tego? Skoro po śmierci stanie się niczym i nawet nie będzie o tym wiedział, nie ruszy go to, po prostu... zniknie. Koniec, finito, pozamiatane.

OneNight pisze:Pewnie, że się da wspaniale żyć bez bożków - ja tak żyję i nie narzekam.

Cieszy mnie to :)

OneNight pisze:Widzę to tak: Skoro żyjemy bez wiedzy o życiu po śmierci, to tak ma być. Dowiem się, gdy umrę. Żyję tu i teraz, a nie tam po śmierci. Choć lubię czasem z ciekawości poszukać.

Weź pod uwagę, że jednak tą wiedzę dostaliśmy, nie bez powodu ;)
Awatar użytkownika
Pawełek
Moderator forum
Moderator forum

Postautor: OneNight » 10 lut 2016, 19:29

Danut, słyszałem te teorie, ale co jeśli i one są błędne? Nie mam nawet możliwości ich potwierdzenia ani obalenia(przed sobą, nie światem). Skoro tak jest, to skąd się one wzieły?
Awatar użytkownika
OneNight

Postautor: danut » 10 lut 2016, 19:32

OneNight pisze:Danut, słyszałem te teorie, ale co jeśli i one są błędne? Nie mam nawet możliwości ich potwierdzenia ani obalenia(przed sobą, nie światem). Skoro tak jest, to skąd się one wzieły?

Nie są na pewno błędne. Dane mi było to zobaczyć, wręcz dotknąć.
danut

PoprzedniaNastępna

Wróć do Pytania i odpowiedzi